20 aprilie 2024

Bilanţ negru – 7 oameni şi-au pierdut viaţa în accidente de cirulaţie

accl4COMUNICAT DE PRESĂ

 Inspectoratul de Poliție Județean Dâmbovița vă informează:

În perioada ianuarie-iunie a.c., la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Dâmbovița, infracționalitatea sesizată cunoaște un trend descendent, înregistrându-se o scădere de 13,4%.

Astfel, infracțiunile judiciare sesizate scad cu 12,7%, iar cele de altă natură cu 26,2 %.

Infracțiunile de „lovire sau alte violențe” scad cu 14%, cele de „amenințare” cu 8,6%, iar tâlhăriile cu 15,3%.

Diminuări semnificative regăsim și pe palierul furturilor, respectiv o scădere de 11,3%.

Dintre acestea, putem evidenția furturile din locuințe (-2), furturile din societățile comerciale (-27), furturile din autovehicule (-3) și cele de componente din exteriorul autoturismelor (-3).

Și sustragerile de animale și păsări scad cu 18, respectiv 17 fapte.

În ceea ce privește infracțiunile de tâlhărie, acestea scad cu 15,3%.

Pe linie de silvicultură, au fost sesizate 119 fapte, cu 14 mai puține comparativ cu perioada similară a anului trecut, iar în domeniul armelor și munițiilor 84 de infracțiuni cu 16 mai puține.

Cu privire la infracționalitatea stradală sesizată, și aici se înregistrează scăderi (-13,8% fapte).

Au fost înregistrate mai puține furturi (-21), tâlhării (-1) și infracțiuni de ultraj contra bunelor moravuri(-1), toate comise în mediul stradal.

Referitor la dosarele penale cu autori necunoscuți, în perioada supusă analizei, se remarcă scăderi în sensul că au fost înregistrate cu 15 % mai puține lucrări penale cu autor necunoscut.

Pentru menținerea unui climat de ordine și siguranță publică, în perioada supusă atenției, polițiștii au organizat 7 razii și 695 de acțiuni, dintre care 132 au fost pe linie de poliție rutieră, 64 pe linie de ordine publică și 74 în domeniul investigațiilor criminale.

Pentru abaterile de la normele contravenționale, în primele șase luni ale acestui an, polițiștii din Dâmbovița au aplicat 67.343 de sancțiuni contravenționale, dintre care 1.085 au fost la Legea 12/1990, 9.526 pentru nerespectarea prevederilor Legii 61/1991, 122 pe linie de pază și protecție a bunurilor și 322 în domeniul silviculturii.

Cele mai multe amenzi, 53.612, au fost aplicate participanților la trafic ca urmare a abaterilor comise.

Peste 13500 de amenzi au fost aplicate pentru nerespectarea regimului legal de viteză și aproximativ 10.930 pentru neportul centurii de siguranță.

Alte 714 sancțiuni contravenționale au fost aplicate pentru utilizarea neregulamentară a telefonului în timpul deplasărilor pe drumurile publice, 265 pentru depășiri neregulamentare și 120 pentru neoprirea la trecerea la nivel cu calea ferată.

Pentru neacordarea priorității de trecere pietonilor și vehiculelor au fost aplicate 604 sancțiuni contravenționale, iar pentru șofat sub influența băuturilor alcoolice 161 de amenzi.

Și indisciplina pietonală a fost sancționată de către polițiști, pe acestă linie fiind aplicate 4.324 de sancțiuni contravenționale.

Pentru abaterile comise de alte categorii de participanți la trafic au fost aplicate peste 6.400 de amenzi.

Datorită prezenţei active a poliţiştilor în stradă, Dâmboviţa este unul dintre judeţele care, în primele 6 luni ale acestui an, înregistrează un trend descendent în ceea ce priveşte accidentele de circulaţie.

În perioada ianuarie-iunie a.c., pe raza judeţului Dâmboviţa, au fost înregistrate 283 de accidente rutiere, dintre care 49 au fost grave (-12) și 234 ușoare (-42).

Acestea s-au soldat cu decesul a 7 persoane (-7), vătămarea corporală gravă a 50 de persoane (-1) și rănirea ușoară a altor 327 (-28).

Cele mai multe accidente s-au produs ca urmare a încălcării normelor rutiere de către biciclişti, a vitezei excesive sau neadaptate și a nerespectării regulilor privind acordarea priorităţii de trecere vehiculelor sau pietonilor.

De asemenea, nerespectarea distanței în mers, neasigurarea la schimbarea direcției de deplasare şi abaterile comise de pietoni reprezintă alte trei cauze principale generatoare de evenimente negative.

Astfel, indisciplina bicicliștilor a determinat producerea a 40 de accidente rutiere, dintre care 5 au fost grave şi 33 uşoare, iar în urma abaterilor pietonilor s-au produs 32 de accidente de circulaţie.

Totodată, pe fondul vitezei neadaptate la condiţiile de drum ori a vitezei excesive, s-au înregistrat 46 de accidente rutiere, 10 fiind grave şi 36 uşoare.

Neacordarea priorităţii de trecere vehiculelor sau pietonilor a condus la înregistrarea a 58 de evenimente rutiere, iar neasigurarea la schimbarea direcției de deplasare și nerespectarea distanței în mers la producerea altor 42 de accidente.

În ceea ce priveşte locul producerii accidentelor rutiere, cele mai multe, 90, s-au înregistrat pe drumurile naţionale ce tranzitează judeţul, 69 pe drumurile judeţene, 24 pe cele comunale şi 72 pe străzile din mediul urban.

Astfel, pe DN 71, pe tronsonul Bâldana – Târgovişte, au fost înregistrate 17 accidente rutiere, iar pe sectorul Târgovişte – Cota 1000, 8.

Pe DN 1 A, pe ruta Crevedia – Cornești, s-au produs 12 accidente de circulaţie, iar pe DN 7, pe traseul Lungulețu – Titu – Produlești, alte 9.

Din situaţia statistică a reieşit faptul că în zilele de duminică (46) și luni (50) au fost înregistrate cele mai multe accidente rutiere.

Raportat la intervalul orar, accidentele rutiere s-au produs cu precădere între 11.00 – 14.00 (73) şi 17:00-21:00 (77).

Pentru creșterea gradului de siguranță al cetățenilor pe durata sezonului estival, conducerea Inspectoratului de Poliție Județean Dâmbovița a dispus o serie de măsuri suplimentare, dintre care evidențiem:

  • Identificarea locurilor și locațiilor unde sunt preconizate a se desfășura manifestări publice și preliminarea numărului de participanți în funcție de care vor fi stabilite efectivele angrenate în misiuni;

  • Organizarea și executarea de acțiuni punctuale în mediile de interes operativ, baruri, discoteci, locuri de cazare, târguri, piețe etc., în scopul prevenirii stărilor conflictuale, menținerii și asigurării ordinii și liniștii publice;

  • Creșterea vizibilității și prezența activă a efectivelor de ordine și siguranță

publică în locurile aglomerate, în proximitatea locațiilor în care se organizează tabere și excursii, în mijloacele de transport în comun, gări, aerogări etc. în scopul descurajării comiterii de fapte antisociale;

  • Intervenția operativă a dispozitivului de ordine și siguranță publică la evenimentele sesizate prin SNUAU 112, conform competențelor;

  • Asigurarea unor dispozitive suplimentare în zona stațiunilor și a locurilor de agrement frecventate de turiști, pentru prevenirea și/sau aplanarea stărilor conflictuale, descurajarea elementelor infracționale și combaterea fenomenelor cu impact stradal (cerșetoria, consumul de droguri, prostituția și proxenetismul, furturile, înșelăciunile etc.);

  • Asigurarea unei prezențe active, la vedere, a polițiștilor, în uniforma adecvată și cu mijloacele din dotare, în zona stațiunilor și în locurile unde se concentrează un număr mare de turiști, în scopul descurajării comiterii de fapte antisociale;

  • Intensificarea acțiunilor de prevenire și combatere a actelor de contrabandă și evaziune fiscală, identificarea și tragerea la răspundere a persoanelor care se sustrag de la plata taxelor aferente către bugetul de stat;

  • Efectuarea de controale împreună cu structurile abilitate și verificarea respectării prevederilor legale pentru desfășurarea activităților în spațiile de cazare turistică autorizate existente la nivelul unității administrativ-teritoriale.

De la începutul sezonului estival și până în prezent, polițiștii au organizat 343 de acțiuni, au intervenit la 1671 de evenimente, dintre care 1167 au fost sesizate prin numărul unic pentru apeluri de urgență 112 și au aplicat 14.254 de sancțiuni contravenționale a căror valoare se ridică la 3.291.083 de lei.

Din totalul amenzilor, 1765 au fost aplicate pentru nerespectarea liniștii și ordinii publice conform Legii 61/1991 și 11.980 pentru încălcarea normelor rutiere, dintre care 62 pentru șofatul sub influența alcoolului și 3.366 pentru viteză excesivă.

Ca măsură complementară, polițiștii au reținut 594 de permise de conducere, au retras 277 de certificate de înmmatriculare și au confiscat bunuri în cuantum total de 54.300 de lei.

Cercetați pentru infracțiuni la regimul rutier

Polițiștii de la rutieră au întocmit dosare penale pe numele unor bărbați bănuiți de săvârșirea de infracțiuni contra siguranței circulației pe drumurile publice.

Doi dintre ei au fost surprinși în timp ce conduceau deși aveau suspendat dreptul de a șofa, iar unul în timp ce se deplasa la volanul unui autoturism fără a deține permis de conducere.

De asemenea, cel de al patrulea bărbat a prezentat un contract de vânzare a unui autovehicul încheiat în fals, în scopul de a-i fi restituit certificatul de înmatriculare.

Acesta este cercetat pentru comiterea infracțiunii de fals material în înscrisuri sub semnătură private.

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial