27 aprilie 2024
Bilanţ la Jandarmeria Dâmboviţa: “Deficitul de personal, principala greutate cu care ne confruntăm”

Bilanţ la Jandarmeria Dâmboviţa: “Deficitul de personal, principala greutate cu care ne confruntăm”

1. Evaluarea activității și a rezultatelor obținute de Inspectoratul de Jandarmi Județean Dâmbovița în anul 2023.

INTRODUCERE

După cum știm cu toții, anul 2023 a fost un an plin de provocări în toate domeniile vieții sociale, economice și politice.

Din punct de vedere al misiunilor din competența Jandarmeriei, principala caracteristică a anului trecut a reprezentat-o creșterea exponențială a numărului de persoane participante la diverse manifestări și evenimente desfășurate în spațiul public, atât manifestări cultural-artistice, sportive, dar și promoționale și cu caracter religios.

În acest sens, activitatea Inspectoratului de Jandarmi Județean Dâmbovița a urmărit creșterea calității serviciului public oferit comunității, printr-o abordare proactivă, orientată către apărarea ordinii și liniștii publice, a drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor, a proprietății publice și private precum și către protecția instituțiilor fundamentale ale statului și prevenirea actelor de terorism.

OBIECTIVE AVUTE ÎN ATENȚIE ÎN PERIOADA EVALUATĂ

Dintre obiectivele generale pe care instituția noastră și le-a asumat pentru anul 2023 și pe care, noi considerăm că le-am atins aș enumera următoarele:

  • Eficiența misiunilor de ordine și siguranță publică
  • Modernizarea pazei obiectivelor și transporturilor de produse cu caracter special, bunuri și valori;
  • Creșterea performanței structurilor operative
  • Asigurarea suportului operațional și decizional
  • Consolidarea mecanismelor de comunicare publică

MANAGEMENTUL RESURSELOR

Referitor la managementul resurselor, vom aborda, în primul rând cea mai de preț resursă pe care o are instituția noastră, resursa umană.

Astfel, la 01.01.2024, procentul de încadrare a Inspectoratului de Jandarmi Județean Dâmbovița, este de 77,64, având 441 de cadre militare şi personal contractual.

De altfel, deficitul de personal a constituit principala greutate cu care ne confruntăm în ultima perioadă, funcțiile neîncadrate la nivelul inspectoratului, fiind în număr de peste 120.

Având în vedere acest aspect, una dintre preocupările constante a fost recrutarea candidaților pentru școlile militare de ofițeri și subofițeri jandarmi, astfel că au fost selecționați 77 de candidați, dintre care au fost declarați “admis” 34.

Pentru asigurarea unui serviciu de calitate pentru comunitate, formarea profesională a personalului inspectoratului a reprezentat o prioritate printre activitățile desfășurate. În acest sens, au fost desfășurate convocări lunare de pregătire practică pentru dezvoltarea deprinderilor tactice de bază ale personalului operativ și s-au desfășurat ședințe de pregătire pentru actualizarea cunoștințelor teoretice și prezentarea noilor acte normative apărute. De asemenea, s-au executat şedinţe individuale de tragere cu toate categoriile de armament din dotare și s-au desfășurat ședințe de educație fizică pentru dezvoltarea calităților motrice şi antrenarea în executarea procedeelor de autoapărare.

Pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă pentru personalul unității am desfășurat mai multe activități, dintre care amintim:

  • achiziția unui container de lucru dotat cu toate facilitățile, în vederea amenajării unor spații de birouri;
  • demararea lucrărilor de obținere a finanțarii din fonduri europene în cadrul Programului – cheie 1 – Surse regenerabile de energie și stocarea energiei pentru construirea unui parc de panouri fotovoltaice care să asigure consumul de energie electrică la nivelul unității;
  • demararea procedurii de construire a unei săli de sport cu tribună de 102 locuri, finanțată prin intermediul Companiei Naționale de Investiții.
  • desfășurarea de activități într-un proiect cu Banca Mondială pentru executarea de lucrări de consolidare și modernizare a două clădiri cu destinația spații de birouri.

De asemenea, a fost realizată dotarea cu mijloace de transport specifice tipurilor de misiuni executate (de exemplu, au fost dotate posturile de jandarmi montane cu două autospeciale 4×4 cu dotări moderne, un autovehicul Jeep Wrangler pentru Postul de Jandarmi Montan Peștera și un autovehicul Ssangyong Musso Grand pentru Postul de Jandarmi Montan Zănoaga), precum și dotarea cu mijloace specifice de protecție individuală pentru personalul care execută misiuni de ordine publică și intervenție (căști și veste antiglonț, veste antiînjunghiere și altele).

MANAGEMENTUL INTEGRAT AL ORDINII ȘI SIGURANȚEI PUBLICE

În perioada analizată, eforturile structurilor de ordine publică din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Dâmbovița s-au concentrat pe gestionarea eficientă a misiunilor de asigurare a ordinii publice cu ocazia evenimentelor care implică aglomerări mari de persoane, participarea la menţinerea unui climat de siguranţă publică, precum şi executarea unor misiuni temporare în conformitate cu prevederile legale în vigoare.

Pe componenta de Asigurarea a Ordinii Publice, activitatea s-a concretizat prin executarea unui număr de 423 de misiuni. Pe categorii de evenimente, situația se prezintă după cum urmează:

  • 15 misiuni cu ocazia unor manifestări de protest;
  • 248 misiuni cu ocazia unor manifestări cultural-artistice și religioase;
  • 134 misiuni cu ocazia unor manifestări sportive;
  • 26 misiuni cu ocazia altor tipuri de manifestări publice.

Pe componenta deMenţinere a Ordinii Publice, activitatea a constat în executareaunui număr de 7 328 de misiuni, atât prin organizarea de patrule mixte împreună cu efective ale Inspectoratului de Poliție al Județului Dâmbovița, dar și prin patrule independente de jandarmi. O atenție deosebită a fost acordată de efectivele de jandarmi zonei instituțiilor de învățământ preuniversitar și zonei Platoului Montan Bucegi, prin activitatea celor două posturi de jandarmi montane de la Peștera și Zănoaga.

Începând cu luna iunie a anului trecut în cadrul acțiunii BLOCADA pentru prevenirea și combaterea faptelor de violență și a fenomenului deținerii, consumului și a traficului de substanțe psihoactive / interzise, jandarmii au acționat în cadrul a 1348 de dispozitive împreună cu efectivele de poliție.

Pe linia acţiunilor speciale şi antiteroristeeforturile s-au concentrat pe conducerea şi gestionarea eficientă a misiunilor cu grad mediu şi ridicat de risc şi pe executarea misiunilor în cooperare cu partenerii instituționali (SCCO, DIICOT, IGI, Penitenciarul Mărgineni etc.), fiind organizate și executate 342 misiuni:

Pe linia prevenirii și combaterii faptelor antisociale, au fost desfășurate 64 de acțiuni de prevenire, atât independent cât și împreună cu partenerii locali (IPJ Dâmbovița, Agenția Națională Antidrog, ANITP, SJA Dâmbovița, Penitenciarele Găești și Mărgineni) și au fost puse în executare 682 de mandate de aducere.

MANAGEMENTUL INTEGRAT AL PAZEI ȘI PROTECȚIEI INSTITUȚIONALE, TRANSPORTURILOR SPECIALE, TRANSPORTURILOR DE BUNURI ȘI VALORI ȘI CORESPONDENȚĂ CLASIFICATĂ

În conformitate cu actele normative în vigoare, Inspectoratul de Jandarmi Județean Dâmbovița asigură atât paza, cât și ordinea interioară pe timpul desfășurării activităților cu publicul la peste 20 de instituții publice (sedii ale instanțelor de judecată, parchetelor, trezorerii, DIICOT, Instituția Prefectului etc.).

De asemenea, asigurăm paza, supravegherea şi intervenţia la conductele magistrale de transport produse petroliere pe tronsoane de peste 500 de km,aparţinând SC CONPET SA, în acest scop au fost desfășurate 1449 de misiuni specifice.

O pondere însemnată între misiunile pe linie de pază din competența unității o constituie pază și însoțirea transporturile speciale în beneficiul societăților cu care unitatea are contracte de prestări servicii. Astfel, efectivele inspectoratuluiau asigurat paza a 180 transporturi de produse cu caracter special, 117 transporturi de bunuri și valori și 544 misiuni de protecție a transporturilor de corespondență clasificată.

Activitatea pe segmentul cooperării inter-instituţionale, s-a desfăşurat în baza documentelor de cooperare/colaborare încheiate cu partenerii instituționali, fiind organizate și executate un număr de 432 misiuni pentru asigurarea unui climat de siguranţă civică.

În urma tuturor misiunilor executate s-au înregistrat mai multe constatări de fapte antisociale, astfel:

– au fost constatate 1151 fapte de natură contravențională, dintre care 665 au fost sancționate cu amenzi în valoare de 434 000 lei, iar 486 au fost sancționate cu avertisment.

– au fost constatate 112 fapte de natură penală, dintre care 54 în misiuni specifice ale Jandarmeriei și 58 în misiuni executate în cooperare cu alte instituții.

De asemenea, structurile de jandarmerie montană au desfăşurat 14 acţiuni de salvare/evacuare și au acordat sprijin unui număr de 32 de turiști.

Dar cel mai important rezultat pe care l-am obținut a fost contribuția instituției la creșterea gradului de siguranță a cetățenilor în spațiul public.

COMUNICAREA PUBLICĂ

Activitatea de informare şi relaţii publice a urmărit cu precădere consolidarea imaginii pozitive pe care o are inspectoratul la nivel local, prin reflectarea obiectivă şi imparţială a rezultatelor obţinute în misiunile cotidiene şi a activităţilor organizate.

În anul 2023 au fost desfășurate mai multe activități umanitare și de promovare a imaginii instituționale, iar dintre acestea putem exemplifica: activități de donare de sânge, la care au participat peste 120 de angajați ai unității și cetățeni; ședința omagială dedicată Zilei Jandarmeriei Române; Ziua Porților Deschise cu participarea a peste 300 de elevi și altele.

Pe această cale dorim să mulțumim instituțiilor mass-media pentru reflectarea în mod corect și obiectiv a activităților și rezultatelor inspectoratului.

OBIECTIVE PENTRU ANUL 2024

Și anul 2024 se anunță un an destul de ,,încărcat” pentru misiunile Jandarmeriei dâmbovițene. Pe lângă evenimentele publice care implică aglomerări mari de persoane cu care suntem obișnuiți anual, care sunt deja tradiționale la nivelul județului (putem exemplifica aici manifestări religioase cu aproximativ 20.000 de persoane, manifestări cultural-artistice cu peste 15.000 de participanți, manifestări sportive cu aproximativ 8000 de spectatori, etc.), fiind un an electoral, cu siguranță vor fi destule provocări în planul ordinii publice.

Bineînțeles că și pentru acest an ne-am propus obiective de îndeplinit, după cum urmează:

Eficientizarea capacității de acțiune și intervenție

Creșterea nivelului de siguranță a obiectivelor bunurilor și valorilor

Creșterea performanței structurilor operative

Eficientizarea managementului structurilor de suport şi dezvoltarea capacităţii logistice

Consolidarea mecanismelor de comunicare publică

Îmbunătățirea condițiilor de muncă pentru personalul unității

Informare, Relații Publice şi cu Publicul

fb-share-icon20
Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial