26 aprilie 2024
ATENŢIE! Pe drumul spre Peştera – “Există pericolul permanent al producerii unor evenimente rutiere care pot avea consecințe tragice”

ATENŢIE! Pe drumul spre Peştera – “Există pericolul permanent al producerii unor evenimente rutiere care pot avea consecințe tragice”

munte-utilajComunicat de presă

Cu privire la circulația rutieră pe timp de iarnă în zona montană a județului nostru, cu precădere pe traseul DJ 713 – DN 71 – Cabana Cuibul Dorului – Cabana Dichiu – intersecție drum Cabana Piatra Arsă (16 km), pentru o corectă informare a opiniei publice, facem următoarele precizări:

La această dată, traseul DJ 713 este predat constructorului care efectuează lucrările de reabilitare și modernizare, în cadrul unui proiect comun cu Consiliul Județean Prahova, acestea având un stadiu fizic de peste 90%.

Urmare a demersurilor Consiliului Județean Dâmbovița cu privire la menținerea deschisă a circulației pe traseul amintit, în contextul în care zona cuprinsă între km 0 și km 6+030 aparține județului Prahova, instituția noastră a inițiat împreună cu constructorul o întâlnire la sediul CJ Prahova, în data de 26 octombrie 2016, în cadrul căreia s-au concluzionat următoarele aspecte:

  • sectorul de 6,03 km se află în proceduri de achiziție publică pentru servicii de deszăpezire la nivelul CJ Prahova;

  • constructorul contractant al lucrărilor de modernizare și reabilitare a DJ 713, care s-a angajat anterior că va finaliza restul de lucrări până la sfârșitul acestei luni, a apreciat că în această perioadă se află în imposibilitatea de a termina activitățile aferente din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile;

Având în vedere aceste aspecte, cei doi parteneri (CJD și CJ PH) nu pot efectua recepția la terminarea lucrărilor prevăzută de Hotărârea de Guvern 294/1994, sectorul fiind în continuare predat ca amplasament și responsabilitate constructorului – din punct de vedere al asigurării siguranței rutiere. Totodată, în cazul în care la procedura de achiziție publică, derulată la nivelul CJ Prahova, nu se vor înregistra oferte admisibile urmează ca, de comun acord, cele două UAT-uri să stabilească un cadru juridic de asociere în vederea intervenției cu servicii de deszăpezire prin intermediul actualului constructor sau prin SC LDP Dâmbovița SA (societate aparținând CJD), iar în baza obligațiilor contractuale, Județul Prahova va asigura o cotă de finanțare.

Precizăm că, în ceea ce privește sectorul aflat pe teritoriul Județului Dâmbovița, acesta face obiectul contractării serviciilor specifice de deszăpezire, achiziția publică fiind deja finalizată. Cu ocazia întâlnirii de la sediul CJ Prahova, a fost stabilită de comun acordîmpreună cu reprezentanții IPJ Prahova și IPJ Dâmbovița – o constatare pe traseul DJ 713 din punct de vedere al completării semnalizării rutiere verticale pentru perioada de iarnă în data de 2 noiembrie 2016.

În baza normativelor legale, perioada calendaristică luată în calcul pentru sezonul rece este 15.11.2016 – 15.03.2017, aceasta urmând a fi extinsă pentru zona montană în funcție de evoluția condițiilor meteo.

Referitor la anumite informații apărute în spațiul public în data de 30 octombrie a.c., cu privire la accesul participanților la trafic în zona montană, facem precizarea că stratul de zăpadă așternut pe carosabil nu ar fi determinat ambuteiaje dacă autovehiculele în tranzit ar fi fost echipate corespunzător condițiilor de iarnă și dacă ar fi fost respectate semnificațiile indicatoarelor rutiere. SC LDP SA a intervenit operativ cu material antiderapant pe sectoarele de drumuri județene până la sediul Salvamont Dâmbovița, iar traficul rutier din zonă s-a desfășurat în condiții optime.

Consiliul Județean Dâmbovița informează săptămânal participanții la traficul rutier despre starea drumurilordin zona montană. Deși cele două consilii județene doresc menținerea deschisă a traseului aferent DJ 713, la această dată nu sunt asigurate din punct de vedere tehnic și juridic condițiile legale pentru realizarea serviciilor existând pericolul permanent al producerii unor evenimente rutiere care pot avea consecințe tragice.

Asigurăm atât proprietarii de unități de cazare, cât și instituțiile publice ce desfășoară activități în zona montană că, la nivelul ambelor consilii județene, există interes și disponibilitate pentru deschiderea permanentă a circulației pe DJ 713 cu respectarea normativelor și prevederilor legale.

Biroul de Presă al Consiliului Județean Dâmbovița

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial