10 mai 2024

Atenție ce colindători primiți! Ce spune poliția

poliCOMUNICAT DE PRESĂ

Atenţie la falşii colindători!

În perioada premergătoare Ajunului Crăciunului, având în vedere obiceiul colindatului, Inspectoratul de Poliție Județean Dâmbovița atrage atenţia cu privire la necesitatea adoptării unor măsuri preventive pentru a nu deveni victima unui furt

Acordaţi o atenţie deosebită persoanelor care intră în locuinţa dumneavoastră cu pretextul de a vă colinda.

În momentul în care primiţi colindătorii, nu expuneţi la vedere, în locuinţă, obiecte de valoare care pot capta interesul hoţilor şi nu discutaţi despre bunurile din interior, chiar dacă aceştia se arată încântaţi de anumite obiecte.

Nu intraţi în discuţii cu persoanele aflate sub influenţa băuturilor alcoolice întrucât, pe fondul unor nemulţumiri, acestea pot manifesta un comportament agresiv.

Instruiţi-vă copiii ca, atunci când sunt singuri acasă, să nu deschidă uşa persoanelor necunoscute, indiferent de motivul invocat.

În cazul absenţelor îndelungate de la domiciliu, comunicaţi acest fapt numai persoanelor în care aveţi mare încredere. Rugaţi-i să vă supravegheze locuinţa, sau să acţioneze în aşa fel încât să nu se sesizeze lipsa dumneavoastră!

Când plecaţi de acasă încercaţi să creaţi aparenţa că se află cineva în locuinţă, prin diverse metode, respectiv instalarea unor dispozitive de aprindere şi stingere automată a luminilor în locuinţă sau colectarea frecventă a corespondenţei, de către un vecin sau o persoană de încredere.

Dacă plecaţi pentru o perioadă scurtă, puteţi aprinde luminile, radio-ul sau televizorul.

Încuiaţi uşile  chiar şi atunci când sunteţi la domiciliu sau plecaţi pentru câteva minute.

Nu depozitaţi sume mari de bani sau valori în locuinţă.

Nu lăsaţi bilete în uşă sau mesaje pe robotul telefonic prin al căror conţinut să informaţi străinii că aţi plecat de la domiciliu!

poliÎn aceste zile,  în zona supermarket-urilor, centrelor comerciale sau a pieţelor, se înregistrează un aflux important de cumpărători grăbiţi şi preocupaţi pentru a profita de promoţiile existente. Pentru prevenirea evenimentelor negative, polițiștii le recomandă cetăţenilor să adopte un comportament preventiv.

Manifestaţi prudenţă în locurile aglomerate, supravegheaţi-vă geanta şi nu o plasaţi în coşul de cumpărături, de unde poate fi sustrasă cu uşurinţă.

De asemenea, nu purtați portofelul în buzunarul din spate al pantalonilor sau în sacoşe.

Evitaţi să aveţi asupra dumneavoastră mulți bani în numerar. Utilizarea cardului pentru plata cumpărăturilor este posibilă în majoritatea magazinelor şi reduce riscul de a rămâne fără bani, în cazul pierderii sau sustragerii portofelului.

Păstraţi banii în buzunarele interioare ale vestimentaţiei, în borsete sau genţi!

Nu ţineţi toţi banii în acelaşi loc, ci compartimentaţi-i, pentru a nu fi obligaţi să scoateţi întreaga sumă de fiecare dată când achiziţionaţi un obiect întrucât atrageți atenţia infractorilor.

Folosirea telefonului/tabletei sau a altor gadgeturi vă pot distrage pe  dumneavoastră, dar pot atrage şi atenţia hoţilor.

Nu vă lăsaţi bunurile de valoare (borsetă, servietă, haine) în căruciorul pentru cumpărături!

Nu vă lăsaţi amăgiţi de vânzătorii de ,,chilipiruri” (produsele pot fi contrafăcute).

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial