27 aprilie 2024
Anastasia Udroiu Ivan, sportivul dâmbovițean cu cele mai multe medalii câștigate la marile concursuri de înot, campioană națională la cadeți 13 ani

Anastasia Udroiu Ivan, sportivul dâmbovițean cu cele mai multe medalii câștigate la marile concursuri de înot, campioană națională la cadeți 13 ani

Anastasia Udroiu Ivan, sportivul dâmbovițean cu cele mai multe medalii câștigate la marile concursuri de înot, a spart gheața la finalul anului trecut, când a devenit campioană națională la cadeți 13 ani, în bazin scurt, proba 200 m fluture. O bornă atinsă după 10 ani de muncă și mii de antrenamente, majoritatea consumate în bazinul olimpic de la Târgoviște. „Complexul Turistic de Natație pentru mine reprezintă ACASĂ, locul unde mă antrenez pentru a atinge cele mai bune peformanțe și unde merg cu plăcere”, o spune cu mult entuziasm campioana din Târgoviște. Anastasia este un copil minunat, implicat în numeroase activități, cu rezultate de excepție. Am încercat să intrăm în lumea ei, pentru a-i afla povestea de succes.

„2023 a fost un an plin de surprize și rezultate excepționale”

Anastasia, ai încheiat anul 2023 în mod entuziasmant, cu 6 medalii cucerite la Campionatul Național în Bazin Scurt, dintre care și una de aur. A fost cel mai bun concurs al tău?

– Da, acesta a fost cel mai bun Campionat Național de până acum, pentru că am reușit performanța de a deveni campioana României în proba de 200 fluture și, de asemenea, să obțin și trei titluri de vicecampioană națională în probele de 100 m fluture, 400 m liber și 800 m liber.

Ești campioana României în proba de 200 m fluture la cadeți. Ce reprezintă această performanță pentru tine?

– Acest rezultat excepțional, obținut la ultimul concurs din anul 2023, și anume Campionatul Național de Cadeți, mi-a demonstrat faptul că sunt capabilă să ating cele mai înalte trepte, după multă muncă, determinare și ambiție. În plus, reprezintă încununarea celor 10 ani de muncă, de când practic acest sport.

Cum ai caracteriza anul 2023 din punct de vedere sportiv?

– Pot spune că anul 2023 a fost unul plin de surprize și rezultate excepționale.

„Îmi era teamă de apă, am intrat plângând în bazin”

Ce reprezintă înotul pentru tine și ce are special acest sport?

– Înotul reprezintă un mod de a mă relaxa și de a mă detașa de tot ceea ce înseamnă lucruri negative, de aceea înotul este special pentru mine.

Cum a apărut înotul în viața ta? Ai amintiri legate de prima zi la bazin?

– Înotul a apărut în viața mea prin simpla dorință a părinților de a învăța să înot, fiindu-mi teamă de apă la vârsta de 3 ani. Îmi aduc aminte că în prima mea zi la bazin am intrat plângând și am ieșit dornică să revin cât mai repede în bazin.

Ce aspirații ai legate de înot?

– Una dintre dorințele mele este să mă calific la Jocurile Olimpice din 2028, de la Los Angeles, dar, bineînțeles, până acolo să reușesc să obțin rezultate foarte bune, atât la Campionatele Europene, cât și Campionatele Mondiale.

Care sunt probele preferate și ce consideri că ar mai trebui îmbunătățit?

– Probele mele preferate sunt cele de fluture și liber, iar în privința îmbunătățirii, brasul este cel la care consider că ar trebui să mă mai antrenez.

Poți atinge un nivel bun într-un sport de performanță, dar și pe plan școlar?

– Da, eu am reușit atât în sport, cât și la scoală, unde am terminat fiecare an școlar obținând premiul I cu media 10, dar cu multă muncă, seriozitate și perseverența.

„Îmi place să gătesc, tocmai ce am participat la emisiunea Chefi la cuțite”

Cum decurge o zi obișnuită, dar și un antrenament obișnuit?

– O zi obișnuită începe la 6.45 și se termină de cele mai multe ori spre miezul nopții. În tot acest timp, merg la școală, după care merg la antrenament, unde stau în jur de 3-4 ore, excluzând drumul, antrenament, pe care îl fac de 6 ori pe săptămână, după care îmi fac temele pentru următoarea zi la școală. Un antrenament obișnuit pentru un sportiv de performanță constă în sală, plus antrenament în apă, plus stretching.

Ce carieră ai dori să urmezi?

– Îmi este greu să răspund la această întrebare, pentru că am mai multe înclinații, pasiuni și nu știu cu exactitate spre ce o să mă îndrept, dar cariera sportivă rămâne una dintre alegerile mele.

Care sunt pasiunile tale, materiile, cărțile sau filmele preferate?

– Îmi place să gătesc, atunci când am timp și, ca o realizare a mea, tocmai ce am participat la emisiunea „Chefi la cuțite”, unde am obținut Cuțitul, în urma prezentării juriului, preparatul meu. De asemenea, îmi place să citesc, să pictez, să fac echitație și să schiez. La școală, materiile mele preferate sunt limba română, biologie și limba franceză, iar aventura este domeniul meu preferat în ceea ce privește cărțile și filmul.

Ce spun părinții despre pasiunea pentru înot, apropiații?

– Părinții sunt foarte mândri de mine că am ajuns la acest nivel și că am reușit să depășim împreună toate greutățile apărute de-a lungul acestor 10 ani de muncă, mă susțin și mă încurajează în tot ceea ce vreau să fac mai departe. Îi iubesc foarte mult și sunt conștientă de toate eforturile făcute, ca eu să pot face ceea ce îmi doresc. De asemenea, bunicii și apropiații noștri mă susțin și mă încurajează.

sursa: Complexul Turistic de Nataţie Târgovişte

fb-share-icon20
Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial