3 mai 2024
Adrian Ţuţuianu, NEMULŢUMIT de întreţinerea spitalului judeţean! “Pacienţii migrează în alte părţi!”

Adrian Ţuţuianu, NEMULŢUMIT de întreţinerea spitalului judeţean! “Pacienţii migrează în alte părţi!”

ispitalComunicat de presă

Președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Adrian Țuțuianu, și Alexandru Oprea, Administratorul Public al Județului, s-au întâlnit în această dimineață la sediul  la Spitalului Județean de Urgență Târgoviște (SJUT), cu managerii spitalului, membrii Consiliului de Administrație, şefi de secţie, medici şi asistenţi, prilej cu care au fost prezentate concluziile controalelor efectuate în perioada 2013 – 2014 de către Casa Județeană de Asigurări de Sănătate și consecințele financiare ale decontării serviciilor medicale.

În cadrul întâlnirii au fost abordate și concluziile de natură financiară ce rezultă din rapoartele de audit întocmite de Compartimentul Audit Intern al Consiliului Județean Dâmbovița, urmare a misiunilor realizate în perioada 2013 – 2014.

Totodată, s-au purtat discuții referitoare la proiectele prioritare pentru Spitalul Județean de Urgență Târgoviște, și anume: investiții în vederea reabilitării unor spații, investiții efectuate prin proiectul ”Neutralizarea deșeurilor medicale periculoase rezultate din activitatea spitalicească”, derulat de Ministerul Mediului, în cadrul POS Mediu, și proiectul ”Dezvoltarea Serviciilor Publice Electronice la Unități Sanitare în Județul Dâmbovița”.

Au mai fost analizate: soluțiile de reorganizare și mutare a unor secții, comportamentul personalului medical față de pacienți, contractul de finanțare încheiat cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Dâmbovița și situația recuperării sumelor de la persoanele vinovate de săvârșirea unor fapte penale – cauze în care SJUT s-a constituit parte civilă.

Președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Adrian Țuțuianu, a arătat că unele coordonate ale activității nu sunt corecte și că lucrurile nu pot continua în acest fel, că toată lumea trebuie să respecte legea, că resursele financiare trebuie gestionate corect.  Domnia sa a arătat că nu susține și nu împărtășește teza potrivit căreia problemele sistemului de sănătate sunt doar consecințele subfinanțării sistemului.

Au fost abordate și alte aspecte, după cum urmează: întreținerea lucrărilor realizate prin fonduri accesate în cadrul proiectului european al SJUT, fonduri CJD și fondurile proprii ale instituției spitalicești, iar concluzia a fost că serviciul tehnic existent este unul de o calitate slabă. În acest context, președintele Adrian Țuțuianu a solicitat să îi fie prezentat un material legat de modul în care se ”comportă” lucrările de investiții realizate prin proiectul european amintit, pentru a putea solicita remedierile necesare, în termenul de garanție prevăzut în contract.

Președintele CJD, Adrian Țuțuianu: ”Am avut, de dimineaţă, o întâlnire de aproape 2 ore cu şefii de secţii şi cu asistenţii – şefi, în care le-am prezentat concluziile auditului Consiliului Judeţean şi concluziile controalelor făcute de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate. A fost o discuţie în termeni foarte direcţi, chiar duri pe alocuri, pentru că, din cauza unor disfuncţionalităţi şi a unui mod păgubos în care lucrează unii dintre şefii de secţii sau asistenţii – şefi, Spitalul înregistrează pagube. De exemplu, din contractul cu Casa am pierdut aproape 7 miliarde de lei pentru modul greşit în care au fost înregistrate situaţiile speciale ale unui bolnav. Practic, codificarea diagnosticului nu a fost făcută corect şi nu există concordanţă între modul cum a fost calificat bolnavul şi tratamentul aplicat.

Am discutat foarte aplicat pe modul în care se asigură întreţinerea Spitalului, pentru că sunt nemulţumit de acest aspect. Degeaba am făcut un proiect european, dacă nu există o întreţinere permanentă; în 3 ani, o să avem un spital la fel de urât cum era acum 3 ani.

Trebuie să ţinem cont de ceea ce spune Strategia de sănătate, care acordă prioritate tratamentului în ambulatoriu, şi nu spitalizării pe o perioadă îndelungată. Dacă nu ne adaptăm la asta, le-am spus c-o să rămânem fără pacienţi, care vor migra spre instituţii de sănătate private sau cetăţenii din Dâmboviţa vor merge foarte des la Bucureşti. Eu le-am spus astăzi: dacă nu gestionăm bine lucrurile, s-ar putea ca, peste 10 ani, jumătate din curtea spitalului să fie goală: pacienţii migrează în alte părţi”.

Biroul de presă al Consiliului Județean Dâmbovița

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial