30 aprilie 2024
DEZVĂLUIRI DIN CULISE! APIA joacă alba-neagra cu Găeşti şi Petreşti

DEZVĂLUIRI DIN CULISE! APIA joacă alba-neagra cu Găeşti şi Petreşti

Ambiţia Agenţiei de Plăţi de a-şi muta centrul local de la oraş la ţară creează isterie şi speculaţii politice

Secretomanie dubioasă în jurul unei decizii de importanţă majoră

Prefectul Iancu Caracota promite că încearcă să deturneze jocurile făcute în defavoarea Găeştiului

Este oficial! APIA Dâmboviţa pregăteşte mutarea centrului local din Găeşti în comuna Petreşti. În Monitorul Oficial din 25 noiembrie 2011 a apărut deja o hotărâre de guvern prin care este cedat, cu titlu gratuit, un teren de 1000 mp în localitatea vecină în vederea construirii sediului Agenţiei de Plăţi. Cum s-a ajuns la această situaţie? PNL-iştii găeşteni, prin preşedintele Auraş Socoteanu, au insistat să declare pentru „Cronica Găeştiului” că vinovaţi sunt primarul Alexandru Toader şi deputatul Iulian Vladu, dar şi Guvernul României, care a făcut jocurile parlamentarului de dragul finului său, primar al Petreştiului şi, probabil, pentru alte interese în Colegiul 8. Aceste afirmaţii asumate vin după ce întregul oraş a fost adus la isterie de informaţia plecării instituţiei din Găeşti. Pentru cei care nu ştiu, şefa APIA Dâmboviţa, Alexandra Gârleanu, este soţia deputatului PNL Gabriel Plăiaşu şi credem că nu întâmplător informaţia a zguduit oraşul pe linie de partid. Ca să confirmăm acuzele liderului liberal Auraş Socoteanu, am luat legătura cu purtătorul de cuvânt al APIA Dâmboviţa, Oana Năstase. După ce ne-a condiţionat să îi adresăm întrebări în scris, comunicatoarea a ocolit răspunsurile fără talent. Publicăm integral corespondenţa cu reprezentanta APIA, să aprecieze toată lumea dacă şi-a făcut treaba conform funcţiei pentru care este plătită. Nu înţelegem nici acum secretomania şi lipsa de logică din jurul mutării sediului unui centru local al unei instituţii de-o importanţă majoră dintr-un oraş într-un sat.

Răspunsurile APIA”

Iată primul set de corespondenţă online:

„1. Se zvoneste ca APIA isi va muta sediul din orasul Gaesti in comuna Petresti. Este adevarat? Daca da, cand se va intampla acest lucru? 2. Administratia locala gaesteana a pus la dispozitia institutiei dumneavoastra doua locatii, respectiv Scoala nr. 2 si Scoala nr. 4. De ce nu ati acceptat oferta Consiliului Local Gaesti? 3. Exista acuzatii potrivit carora primarul Alexandru Toader si deputatul Iulian Vladu s-ar fi opus ca centrul APIA sa ramana in Gaesti. Dorim o confirmare sau o infirmare a acestei ipoteze.

Ca urmare a solicitarii dumneavoastra de a clarifica unele ipoteze referitoare la locatia Centrului Local Gaesti al APIA Dambovita va precizam urmatoarele: – In luna noiembrie 2011 institutia noastra a preluat in administrare prin HG 1144 un teren de 1000 mp in localitatea Petresti, aici urmand sa se construiasca un sediu in conformitate cu standardele europene; – APIA urmareste sa-si desfasoare activitatea in spatii proprii; – Nu comentam in nici un fel presupusele acuzatii, deoarece nu avem cunostinta despre acest subiect.

Cu stima, Oana Nastase – responsabil mass-media”. Deci, fără nici un fel de explicaţie, APIA îşi ia jucăriile şi pleacă să se joace pe la ţară, zăpăcind zeci de mii de oameni din întreaga zonă, pe care i-ar pune pe drumuri aiurea, fără legături de transport şi cu plimbări la sediile băncilor şi înapoi la Petreşti, pentru comunicarea extraselor de cont. Un circ, nu alta!

Primăria Găeşti, şocată de mişcarea APIA

Mergând pe firul declaraţiei lui Auraş Socoteanu, am cerut un punct de vedere şi de la primarul Alexandru Toader. Era la curent cu zvonurile care-l încriminau direct, însă nu-şi imagina că APIA chiar va pleca la Petreşti. „Este surprinzătoare această decizie, în condiţiile în care, încă din anul 2007, am pus la dispoziţia APIA, cu titlu gratuit, 1000 mp în zona ANL. Le-am pus, de asemenea, la dispoziţie sediul Şcolii nr. 2 „Dumitru Apostol” şi sediul Şcolii nr. 4 Arsuri. Iniţial, au făcut un contract pentru Şcoala 2, dar ulterior au renunţat şi au rămas pe Str. Gării, unde plătesc chirie. Prin urmare, putem fi noi acuzaţi că nu am oferit condiţii celor de la APIA?”, a spus Toader. Întrucât Primăria Găeşti ne-a pus la dispoziţie toate documentele din care reiese clar că oraşul a fost mai mult decât primitor cu Agenţia de Plăţi, i-am adresat noi întrebări purtătoarei de cuvânt Oana Năstase, în speranţa că nu va mai fi atât de scrupuloasă la datorie, mai ales când serveşte o instituţie plătită din bani publici: „Pentru o informare corectă a cetăţenilor, vă rog să ne mai răspundeţi la câteva întrebări.

În anul 2007, Consiliul Local Găeşti aprobă în unanimitate, prin HCL nr.55 din 15 octombrie, « acordarea a 1000 mp cu titlul gratuit » pentru APIA pe strada Fundătura 1 Decembrie 1918 (zona ANL) cu vecinii : la Nord, proprietatea Arifovici Demirel (Fabrica de Pâine), la Sud – str. Fundătura 1 Decembrie 1918, la Est – construcţie Coop Metalo – Chimica, la Vest – teren administrare primărie « pentru amplasarea unei construcţii tip modul cu destinaţia Centrul local Găeşti. (Am revenit pentru că tocmai aţi scris că ’’APIA urmăreşte să-şi desfăşoare activitatea în spaţii proprii.’’ De ce nu aţi construit şi aţi preferat să plătiţi chirii exorbitante, din bani publici, fireşte, la particulari, câţiva ani, pe străzile Independenţei şi Gării ? De ce aţi solicitat alt teren atâta timp cât aveaţi deja 1000 mp, suprafaţă atribuită gratuit în Găeşti, prin Hotărâre de Consiliu, încă din 2007? Având in vedere aceste elemente noi, aşteptăm din partea dumneavoastră puncte de vedere concrete. Nu de alta, dar apreciem ca este firesc ca activitatea pe care o desfăşuraţi sa fie orientata în sprijinul fermierilor, si nu al unor interese obscure. Mutarea unui centru APIA în Petreşti, în condiţiile în care aveaţi teren atribuit gratuit în oraşul Găeşti, pare un fel de ambiţie personală a cuiva. Desigur, acestea sunt speculaţii, însă ele sunt fireşti în condiţiile în care răspunsurile dumneavoastră sunt departe de a lămuri situaţia şi departe de ceea ce presupune profesionalism in comunicare.

Aşteptăm răspunsul dumneavoastră

Cu stimă,

Mariana Ionescu, redactor şef Cronica Găeştiului”

În loc de răspuns scris, stimabila ne-a dat un telefon şi ne-a întrebat de unde atâta interes pentru APIA. Păi, duduie dragă, ţi se pare puţin lucru să pui pe drumuri zeci de mii de fermieri într-un ilogic demers de mutare a unui centru local din oraş la ţară? Mai mult, ni s-a servit o gogoaşă, cum că cei 1000 mp daţi de CL Găeşti au fost retraşi în 2008, lucru care nu poate fi dovedit prin documente. Poate li s-a adus la cunoştinţă să înceapă construcţia, ceea ce este cu totul altceva. Nu de alta, dar în procesul verbal din 30.11.2010 al şedinţei extraordinare a CL Găeşti, consilierul Aurel Bojin l-a întrebat pe Toader Constantin, reprezentant al APIA, aflat atunci în şedinţa de consiliu, când se va construi sediul Agenţiei de Plăţi. Constantin Toader a răspuns: „Dacă se vor aloca bani, se va edifica un modul pe o suprafaţă de 600 – 700 mp”. Primarul ne-a asigurat că terenul este liber de sarcini şi că încă se află la dispoziţia APIA în mod gratuit. În acest moment, centrul local funcţionează într-o casă privată pe Strada Gării, pentru care plăteşte o chirie exorbitantă, de aproximativ 1 miliard lei vechi pe an, başca utilităţi. Administraţia locală ar fi fost de condamnat dacă nu ar fi oferit soluţii alternative. Cu siguranţă găeştenii îşi amintesc lupta din Consiliul Local, de acum câteva luni bune, când consilierii PSD se opuneau vehement sau puneau condiţii care mai de care pentru închirierea Şcolii nr. 2 către APIA. Cu toate acestea, toţi au înţeles, până la urmă, importanţa acestei instituţii şi s-a votat în unanimitate ca sediul şi terenul să fie puse la dispoziţia Agenţiei de Plăţi. S-a semnat contractul de comodat la care, în mod inexplicabil, APIA a renunţat, în condiţiile în care Primăria îşi făcuse treaba şi le adusese toate utilităţile la cheie.

Prefectul Iancu Caracota: „Voi face demersuri ca APIA să rămână la Găeşti”

Întrucât APIA s-a comportat ca şi cum ar avea ceva de ascuns, ne-am adresat prefectului Iancu Caracota, reprezentantul Guvernului în teritoriu. Mutarea sediului centrului local al instituţiei de la Găeşti la Petreşti a fost o surpriză şi pentru domnia sa: ”Nu am ştiut până acum despre faptul că centrul APIA va fi mutat la Petreşti. Consider că nu este normal aşa ceva, în condiţiile în care Găeştiul a pus la dispoziţie teren pentru construcţie. Sediile băncilor sunt în oraş şi e aberant să-i punem pe oameni pe drumuri. Imediat după sărbători voi prelua această problemă şi voi face toate demersurile necesare ca APIA să rămână la Găeşti”.

În ciuda acuzaţiilor care i se pun în cârcă, deputatul Iulian Vladu ne-a spus că nu este de acord cu această mutare de sediu. Mai mult, banii pentru modul au fost obţinuţi şi cu sprijinul parlamentarului, acesta fiind încredinţat că va rămâne la Găeşti. Şi atunci, nu ne rămâne decât să întrebăm în neant cine face jocurile acestei mutări a centrului APIA, despre care au ştiut cu prioritate PNL-iştii şi cui servesc ele? Sperăm ca prefectul să reuşească, în al 12-lea ceas, să schimbe cursul acestei aberaţii, care a pus pe jar un oraş întreg.

Mariana IONESCU

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial