vin. oct. 18th, 2024

RESPECTAREA REGULILOR DE CIRCULAŢIE RUTIERĂ SALVEAZĂ VIEŢI!

Poliţia dâmboviţeană vă informează :

În primele 2 luni ale anului 2013, la nivelul judeţului Dâmboviţa au fost înregistrate 72 de accidente rutiere, cu 22 mai multe faţă de perioada similară a anului trecut.

Dintre acestea, 30 sunt accidente rutiere grave, cu 12 mai multe decât în anul precedent, soldate cu decesul a 7 persoane (+5), rănirea gravă a 26 de persoane (+9) şi 42 de accidente rutiere uşoare (+10), având ca şi consecinţă rănirea uşoară a 52 de persoane( +7).

Analizând principalele cauze generatoare, a reieşit că pe fondul vitezei neadaptate la condiţiile de drum (21 de accidente rutiere ), urmată de indisciplina pietonilor (20 de accidente rutiere) şi neasigurarea la schimbarea direcţiei de mers (7 accidente rutiere) s-au produs cele mai multe evenimente rutiere.

Raportat la mediul producerii accidentelor, cele mai multe accidente rutiere s-au înregistrat în mediul rural, respectiv un număr total de 57 de evenimente rutiere soldate cu decesul a 4 persoane, 20 de persoane rănite grav şi 48 rănite uşor.

În mediul rural, principalele cauze generatoare sunt reprezentate de viteza neadaptată la condiţiile de drum ( 15 accidente rutiere) şi traversarea neregulamentară a părţii carosabile de către pietoni (10 accidente rutiere).

Accidentele rutiere având cauză de producere viteza neadaptată la condiţiile de drum au consecinţele cele mai grave, constând în decesul unei persoane, rănirea gravă a 5 persoane şi rănirea uşoară a 18 persoane, urmată de traversarea neregulamentară a drumului public de către pietoni, cu consecinţa rănirii grave a 3 respectiv rănirea uşoară a 7 persoane.

În mediul urban, s-au înregistrat un număr de 26 de accidente rutiere, soldate cu 4 persoane rănite grav şi 29 de răniţi uşor.

Principala cauză a accidentelor rutiere în mediul urban o constiutie neacordarea priorităţii de trecere pietonilor (5 evenimente rutiere) dar şi vehiculelor (3 accidente rutiere), urmată de viteza neadaptată la condinţiile de drum (6 accidente rutiere).

Pentru prevenirea acestor evenimente, poliţiştii dâmboviţeni recomandă conducătorilor auto următoarele:

– să adapteze viteza de deplasare la condiţiile de drum şi trafic!;

– să respecte normele rutiere privind prioritatea de trecere, indiferent că este vorba despre pietoni sau alte vehicule!; – să folosească centura de siguranţă care poate salva viaţa în caz de accident!;

– să păstreze în mers distanţe suficiente faţă de celelalte autovehicule din trafic, pentru a putea opri în condiţii depline de siguranţă, atunci când se impune!; – să sporească atenţia şi să se asigure temeinic la efectuarea manevrelor de depăşire şi în apropiere de trecerile pentru pietoni!;

– să folosească luminile din dotarea autoturismelor, atât pe timp de zi, cât şi pe timp de noapte, ploaie abundentă sau ceaţă densă!; – să nu folosească telefonul mobil în timp ce conduc, dacă nu au sistem “hands-free”!; – să evite să se angajeze cu pasagerii în discuţii care pot distrage atenţia de la drum!;

– să nu conducă sub influenţa băuturilor alcoolice sau în condiţii de oboseală!; – să acorde un plus de atenţie conducerii prin intersecţiile nedirijate, la depăşirea mijloacelor de transport în comun sau a altor autovehicule, vitezei cu care rulează, pentru a putea în orice moment manevra şi opri în deplină siguranţă autoturismul, dacă situaţia o impune!

Nu uitaţi că:

– depăşirea limitelor legale de viteză şi viteza neadaptată la condiţiile de trafic reprezintă unele din principalele cauze ale accidentelor rutiere grave produse pe drumurile publice; – viteza determină agravarea consecinţelor accidentelor rutiere indiferent de cauză.

În ceea ce îi priveşte pe pietoni, poliţiştii rutieri le recomandă ca traversarea drumurilor publice să se facă numai prin locurile special amenajate şi semnalizate prin indicatoare sau marcaje şi numai pe culoarea verde a semaforului, iar în lipsa acestora pe la colţul străzilor şi numai după ce s-au asigurat temeinic, iar acolo unde nu există amenajate trotuare sau poteci laterale, deplasarea să se realizeze numai pe partea stângă a drumurilor, cât mai aproape de marginea acestora.

De asemenea, pietonii trebuie să se asigure temeinic înainte de pătrunderea pe partea carosabilă şi să folosească accesorii fluorescente, reflectorizante sau haine de culori deschise, noaptea ori în condiţii de vizibilitate redusă, atunci când circulă pe partea carosabilă a drumului public.