“Comisia Europeană a trimis României o nouă scrisoare de punere în întârziere (prima etapă a procedurii de infringement) pe probleme de energie și schimbări climatice prin care solicită să i se pună la dispoziție Strategia Națională pe termen lung privind guvernanța uniunii energetice și a acțiunilor climatice a țării noastre.
Termenul până la care trebuia să fie trimisă Strategia – 1 ianuarie 2020, dar iată că nici 2 ani mai târziu nu au trimis-o ai noștri.
Strategia națională pe termen lung presupune planificarea națională de reducere a gazelor cu efect de seră asumate sub Acordul de la Paris și a Pactului Verde European. Prin Legea europeană a climei, UE a consacrat în legislație obiectivul neutralității climatice (până în 2050) și obiectivul intermediar clar de reducere a emisiilor nete de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55 % până în 2030, comparativ cu nivelurile din 1990.
Cel mai probabil nu va fi gata strategia pe termen lung nici anul ăsta, așa cum nu e nici Planul Național pentru Combaterea Poluării Atmosferice gata din 2019. Nu de alta, dar pe probleme de mediu și energie au ai noștri la Ministerul Mediului 2 “viteze”: fie nu facem, fie facem cu întârziere”, a avertizat Dragoş Popescu, senator de Dâmboviţa, reprezentant al Partidului Reper.