lun. dec. 23rd, 2024

“15 Septembrie este Ziua Internațională a Democrației. Eu mi-am petrecut anii copilăriei fără democrație, într-o luptă de a filtra ceea ce era prezentat în cele două ore de program tv de adevărul pe care îl trăiam zi de zi. Adevărul nostru, al oamenilor de rând, era diferit de cel al presei de partid, care ne spunea cât de prosperă e țara și cum a fost depășit din nou planul cincinal.

Democrația este un principiu care trebuie protejat, anii post-revoluție au fost despre beneficiul libertății presei și al libertății de exprimare ca garanții ale democrației, presa era văzută drept a 4-a putere în stat și garant al libertății de exprimare.

Lupta ultimilor ani s-a dat tot în aceeași sferă a libertății de exprimare ca valență a democrației, cuvinte precum fake news și dezinformare au devenit din ce în ce mai frecvente. Când deschidem televizorul sau când citim un articol de presă trebuie să ne întrebăm cât din ce vedem sau citim este adevărat, sau e doar o reinterpretare a adevărului arătat din unghiuri favorabile.

Nu avem cultura asta a gândirii critice formate, prea mulți în jurul nostru cred fără să cerceteze, poate tocmai asta a lăsat loc partidelor politice să își cumpere favorurile presei.

Am văzut reportajul celor de la Recorder despre “Prețul tăcerii” și cât costă partidele politice să își cumpere bună-voința presei. Problema este faptul că fac asta pe bani de la bugetul de stat, prin intermediari.

Data viitoare când vedeți într-o emisiune un moderator binevoitor către un om politic, când vi se prezintă un unghi favorabil unui politician, deși voi știți că adevărul vostru este diferit de al lor, să nu ezitați să schimbați canalul. Informați-vă, gândiți critic și încercați să vă formați o opinie pornind de la date și fapte.

Vă doresc sa aveți o zi internațională a democrației în care să vă gândiți la privilegiul libertății de exprimare și de gândire”, a transmis Dragoş Popescu, senator de Dâmboviţa şi reprezentant al Partidului Reper.