RAPORT PRIVIND ACTIVITATEA DIRECŢIEI JUDEŢENE PENTRU SPORT ŞI TINERET, ÎN PERIOADA IANUARIE – SEPTEMBRIE 2012
I) PREZENTARE GENERALĂ A INSTITUŢIEI
Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Dâmboviţa s-a înfiinţat în baza Ordonanţei Guvernului Nr. 15 din 14 iulie 2010 ca urmare a comasării prin fuziune a Direcţiei pentru Tineret a Judeţului Dâmboviţa cu Direcţia pentru Sport a Judeţului Dâmboviţa. Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Dâmboviţa funcţionează, ca serviciu public deconcentrat al Autorităţii Naţionale pentru Sport şi Tineret, în baza Hotărîrii Guvernului Nr. 776 din 28 iulie 2010 şi asigură implementarea la nivel judeţean a strategiei şi politicilor Guvernului în domeniile sportului şi tineretului În subordinea Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret Dâmboviţa funcţionează Sala Sporturilor din Târgovişte, ca unitate de administrare a bazelor sportive, fără personalitate juridică şi sunt finanţate din venituri proprii şi subvenţii acordate de la bugetul de stat. Cheltuielile curente şi de capital ale instituţiei se finanţează din venituri proprii şi subvenţii de la bugetul de stat.
Veniturile proprii provin din:
a) contribuţia beneficiarilor, părinţilor, întreţinătorilor legali sau a instituţiilor de ocrotire pentru preşcolari, elevi şi tineri în beneficiul cărora se organizează activităţi specifice de tabere şi tineret; b) veniturile obţinute din gospodării-anexe, închirieri ocazionale ale spaţiilor şi mijloacelor de transport disponibile; d) închirieri şi concesionări ale bunurilor proprietate publică şi/sau privată a statului, în condiţiile legii; e) venituri obţinute din cazarea tinerilor şi sportivilor în locaţiile proprii; f) venituri provenite din organizarea de activităţi sportive şi de tineret;
Structura organizatorică a instituţiei este următoarea:
1) Conducere:Director executiv- 1 post; 2) Compartimentul Financiar-Buget-Plăţi-Contabilitate-Salarii-Resurse Umane: 3 posturi; 3) Compartimentul Achiziţii Publice-Investiţii-Patrimoniu-Administrativ: 2 posturi; 4) Compartimentul Sport: 3 posturi; 5) Compartimentul Tineret: 2 posturi; 6) Unitatea de Administrare a Bazelor Sportive(Sala Sporturilor): 9 posturi;
II) ACTIVITATEA COMPARTIMENTULUI SPORT ÎN PERIOADA IANUARIE – SEPTEMBRIE 2012
In perioada ianuarie – august 2012, activitatea Directiei Judeteane pentru Sport si Tineret a Judetului Dambovita s-a desfasurat in conformitate cu Legea 69 / 2000 – Legea Educatiei Fizice si Sportului si a H.G. 884 / 2001 – Lege a Educatiei Fizice si Sportului, a programului de dezvoltare economica si sociala, prin atributiunile directiilor judetene pentru sport si tineret. Astfel, principalele coordonate le-au reprezentat programele sportive:
• Promovarea Sportului de Performanta ; • Programul « Sportul pentru toti » ; • Programul « Intretinerea , dezvoltarea si modernizarea bazei materiale si sportive » . a) Promovarea Sportului de Performanta in cadrul caruia s-au urmarit si realizat urmatoarele obiective : – organizarea tuturor etapelor judetene ale campionatelor nationale pentru copii, juniori, tineret si seniori prevazute in calendarul sportiv intern pana in prezent; – respectarea si indeplinirea calendarului sportiv judetean in care pana in prezent s-au desfasurat 64 de competitii din totalul de 79 la 13 ramuri sportive ; – sustinerea unui numar de 4 sportivi de performanta componenti ai loturilor nationale si sportivi de mare perspectiva, acordandu-se indemnizatii de efort in valoare totala de 600 lei ; – organizarea de competitii cu caracter de selectie la nivelul copiilor si juniorilor, pentru sportul de performanta in colaborare cu Inspectoratul Scolar Judetean Dambovita ; – prin infiintarea comisiei de prevenire a violentei si combatere a dopajului, s-a continuat procesul national de prevenire a violentei si a dopajului, precum si promovarea tolerantei si fair – play- lui in sport prin actiuni specifice in parteneriat cu organele abilitate ; – dezvoltarea relatiilor cu Asociatiile Judetene pe ramuri de sport si cresterea gradului de implicare a acestora la organizarea activitatilor sportive judetene. Putem spune ca in aceasta perioada, la nivelul Directiei Judeteane pentru Sport si Tineret a Judetului Dambovita exista un numar de 8 asociatii sportive pe ramuri de sport cum ar fi : Asociatia Judeteana de Fotbal, Asociatia Judeteana de Handbal, Asociatia Judeteana de Sah, Asociatia Judeteana de Karate, Asociatia Judeteana de Baschet, Asociatia Judeteana Sportul pentru Toti, Asociatia Judeteana de Radioamatorism si Asociatia Judeteana de Judo toate cu personalitate juridica.
b) In programul « Sportul pentru toti » s-a urmarit:
– organizarea de activitati sportive- recreative in vederea atragerii unui numar cat mai mare de participanti din toate categoriile socio- profesionale pentru practicarea exercitiilor fizice, atat in mediul urban cat si rural, printr-un numar mare de competitii.In cadrul acestor activitati s-a organizat un numar de 10 competitii la care au participat aproximativ 3.000 de persoane din multe sfere de activitate cu o mare diversitate de varsta. Enumeram in continuare actiunile defasurate in diferite localitati cum ar fi: – Saniuta de argint – defasurata la Tabara Cerbul cu un numar de 200 participanti ; – Citius, Atius, Fortius – Sarbatoarea sportului satesc, competitie desfasurata pe categori de varsta cuprinse intre 8 si 15 ani in localitatea Petresti de Corbii Mari, unde au participat peste 200 de sportivi ; – Pe carari de munte – turism montan – desfasurata in tabara Cerbul cu un numar de 50 de participanti; – Cupa 1 IUNIE, desfasurata la Targoviste, pe categorii de varsta (8-15 ani), cu participare a 200 de sportivi ; – Sport, Natura, Sanatate – etapa nationala desfasurata in tabara Cerbu cu participare a 60 de elevi ; – Trofeul Sportis desfasurat pe o perioada de 5 luni unde au fost angrenati elevi din toata sfera scolara de la scoli primare pana la licee, unde au participat 800 de elevi ; – Roza Vanturilor la care au participat 10 echipe si cu un total de peste 150 de participanti. – Cupa Valahia la majorete, desfasurata la Targoviste, pe categorii de varsta (8-15 ani), cu participare a 150 de sportivi ; – Impreuna la miscare, desfasurata la Gaesti, pe categorii de varsta (8-15 ani), cu participare a 150 de sportivi ; – Eco-Sport Junior, desfasurata la Vladeni, pe categorii de varsta (8-15 ani), cu participare a 250 de sportivi ; Un interes deosebit a fost acordat cursurilor formative pentru instructori sportivi SPT (un numar de 33 persoane) pentru asigurarea de specialisti necesari activitatilor sportive. S-a reusit achizitionarea unor materiale sportive pentru activitatea AJSPT D-ta.
c) In cadrul Programului « Intretinerea , dezvoltarea si modernizarea bazei materiale si sportive » s-a urmarit :
– continuarea lucrarilor de modernizare a Salii Sporturilor din Targoviste, cum ar fi: sauna , instalatiile sanitare si sala de protocol conform cerintelor actuale ; – amenajarea si modernizarea, sub tribuna oficiala a unui spatiu de birouri pentru a fi inchiriate Clubului Sportiv Targoviste. – achizitionarea unor materiale sportive pentru lupte, karate, judo (saltele si tabele electronice), tenis (fileu, stalpi si mingii), badminton (fileu si stalpi) si volei (fileu si stalpi), astfel incat Sala Sporturilor din Targoviste corespunde desfasurarii competitiilor nationale si internationale fiind in primele sali din tara din punct de vedere al dotarii si desfasurarii actiunilor sportive de nivel inalt. Un interes deosebit a fost acordat cursurilor formative pentru instructori sportivi si arbitrii pentru asigurarea de specialisti necesari activitatilor sportive. In conformitate cu Legea 69 / 2000 – Legea Educatiei Fizice si Sportului si a H.G. 884 / 2001 – Regulamentul de punere in aplicare a Legii 69 / 2000, Directia Judeteana pentru Sport si Tineret a Judetului Dambovita a asigurat logistica necesara pentru consiliere de noi Cluburi Sportive si Asociatii Sportive fara personalitate juridica si Asociatii Judetene pe ramuri de sport. Pe anul 2012 au fost constituite un numar de 9 de asociatii sportive fara personalitate juridica. Graficul de indrumare si control a fost respectat urmarindu-se la fiecare actiune o atenta analiza cu factorii de decizie ai sructurilor sportive vizitate, a problemelor constatate. De fiecare data s-a incercat si a reusit sa se gaseasca cele mai bune solutii pentru toate problemele semnalate in cadrul activitatilor de indrumare si control. S-a reusit realizarea unui climat de parteneriat, credem noi ca fiind benefic sportului, cu cele mai importante cluburi : CS Targoviste, CSS Targoviste, CSU Targoviste, Wisconsin Targoviste, Otelul Targoviste, etc. Sala Sportulrilor din Targoviste a fost gazda a numeroase competitii nationale si internationale precum : Campionatul National de Baschet feminin (echipa CSM Tgv.-campioana nationala), Campionatul European de Baschet Feminin (s-au desfasurat 3 etape ale echipei nationale a Romaniei), Campionatul International de Lupte seniori al Romaniei (au participat 24 de tari), Campionatele Nationale de Handbal (divizia A feminin si masculin), etc.
Impreuna cu Inspectoratul Scolar Judetean s-a urmarit crearea conditiilor optime pentru desfasurarea actiunilor cuprinse in calendarul sportive al Directiei Judeteane pentru Sport si Tineret a Judetului Dambovita , dar si in organizarea si desfasurarea tuturor etapelor Olimpiadei Nationale a Sportului Scolar.
In primele 9 luni ale anului 2012, Directia Judeteana pentru Sport si Tineret a Judetului Dambovita a avut ca sursa de finantare venituri propri si subventii conform bugetului aprobat de ANST in suma de 914.700 astfel :
• Subventii 734.700 • Venituri contrib. turism 90.000 • Venituri din proprietate 90.000 Pana la data de 31.08.2012 s-au realizat venituri in suma de 621.884, astfel : • Subventii 519.350 • Venituri contrib. turism 202117 • Venituri din proprietate 82117
Pentru finantarea activitatilor sportive din bugetul anului 2012 a fost prevazuta suma de 110.000 lei, suma ce a fost cu diminuat13.000 lei ramanand un buget 97.000 lei, desfasurat astfel :
1. Promovarea Sportului de Performanta – 42.250 2. Programul « Sportul pentru Toti » – 44.000 3. Indemnizatii de efort – 4.750 4. Premiere anuala – 6.000 5. Programul « Intretinerea si dezvoltarea bazei sportive » –
6. Pentru primele 8 luni va prezentam alaturat prevederea si gradul de realizare :
Planificat Realizat 1. Promovarea Sportului de Performanta – 37.250 – 36.632 2. Programul « Sportul pentru Toti » – 42.000 – 26.948 3. Indemnizatii de efort – 2.350 – 600 TOTAL 81.600 – 64.180
III) ACTIVITATEA DIRECŢIEI JUDEŢENE PENTRU SPORT ŞI TINERET, ÎN PERIOADA IANUARIE – SEPTEMBRIE 2012, ÎN DOMENIUL TINERETULUI
De la începutul anului şi până în prezent, DJST Dâmboviţa a organizat şi finanţat acţiuni şi proiecte de tineret proprii şi ale Organizaţiilor Neguvernamentale de Tineret, care s-au încadrat în „Programul ANST de Suţinere a Acţiunilor de Tineret”.
Pentru anul 2012, DJST Dâmboviţa are prevăzută suma de 84.300 lei pentru finanţarea activităţii de tineret, sumă ce reprezintă subvenţii de la bugetul de stat pentru:
– Proiecte de tineret cuprinse în calendarul de acţiuni proprii şi în parteneriat al DJST Dâmboviţa: 12.000 lei; – Proiecte de tineret finanţate la Concursul Local de Proiecte de Tineret: 18.000 lei; – Tabere sociale pentru elevi:43.800 lei; – Tabere pentru elevi şi studenţi cu handicap- Legea 448/2006: 10.500 lei.
În primele 9 luni ale anului 2012 DJST Dâmboviţa are cheltuieli pentru activitatea de tineret suma de 81.665 lei defalcată, astfel: – 9555 lei pentru acţiunile proprii cuprinse în Calendarul de acţiuni proprii al DJST Dâmboviţa; – 17810 lei pentru acţiunile selectate la Concursul Local de Proiecte de Tineret; – 43.800 lei, pentru tabăra socială desfăşurată în staţiunea Eforie Sud-judeţul Constanţa în perioada 27.07-01.08.2012; – 10.500 lei, pentru tabăra pentru elevi şi studenţi cu handicap- legea 448/2006 desfăşurată în tabăra „2 Mai”-judeţul Constanţa, în perioada 27.07-01.08.2012.
Principalele acţiuni de tineret desfăşurate în această perioadă au fost următoarele:
A. PROIECTE PROPRII ALE DJST DÂMBOVIŢA ORGANIZATE ŞI FINANŢATE ÎN PERIOADA IANUARIE – SEPTEMBRIE 2012
1) TINERETUL DIN ROMÂNIA ÎN MIŞCARE-ETAPA JUDEŢEANĂ – întâlniri de lucru, între reprezentanţii DJST Dâmboviţa, ONGT şi tineri, în 13 localităţi din judeţ(Târgovişte, Moreni, Titu, Fieni, Pucioasa, Găeşti, Răcari, Tărtăşeşti, Băleni, Nucet, Voineşti, Vişina, Iedera) Organizator: DJST Dâmboviţa; Locul/ perioada desfăşurării: Târgovişte, Moreni, Titu, Fieni, Pucioasa, Găeşti, Răcari, Tărtăşeşti, Băleni, Nucet, Voineşti, Vişina, Iedera / 02.04-10.05.2012; Parteneri: Consiliul Judeţean al Elevilor Dâmboviţa; Participanţi: 412 persoane, dintre care 367 tineri cu vârsta între 14 – 35 ani; Beneficiari: peste 2400 persoane; Finanţare DJST: 1813,50 lei.
2. “MANIFESTĂRI DEDICATE ZILEI TINERETULUI”-activităţi sportiv-distractive şi educative;
Organizator: DJST Dâmboviţa Locul/ perioada desfăşurării: Târgovişte /17.04-11.05.2012; Parteneri: Asociaţia Sportul pentru Toţi Dâmboviţa, Inspectoratul Şcolar Judeţean Dâmboviţa, CPECA Dâmboviţa, Crucea Roşie Dâmboviţa Participanţi: 161 de persoane, dintre care 151 de tineri cu vârsta între 14 şi 35 ani; Beneficiari: peste 840 persoane; Finanţare DJST: 3032,50 lei.
3. “CONSTRUIM ATITUDINI”- Cursuri de formare: Comunicare interpersonală, Lucru în echipă;
Organizator: DJST Dâmboviţa Locul/ perioada desfăşurării: Târgovişte Biblioteca Judeţeană „I.H. Rădulescu” /28.05-26.06.2012; Parteneri: Consiliul Judetean al Elevilor Damboviţa(CJE), Inspectoratul Şcolar Judeţean Dâmboviţa(ISJ), Centrul „Europe Direct”, Biblioteca Judeţeană „I.H. Rădulescu” Dâmboviţa; Participanţi: 33 de persoane, dintre care peste 30 de tineri cu vârsta între 14 şi 35 ani; Beneficiari: 190 persoane; Finanţare DJST: 1927 lei.
4. “IMPLICĂ-TE ! FII VOLUNTAR!” – : curs teoretic şi practic de instruire, în domeniul educaţiei pentru sănătate; Organizator: DJST Dâmboviţa Locul/ perioada desfăşurării: Târgovişte şi Centrul de agrement Căprioara /10.09-05.10.2012; Parteneri: Crucea Roşie-Dâmboviţa, ISJ Dâmboviţa; Participanţi: 33 de persoane, dintre care 30 de tineri cu vârsta între 14 şi 35 ani; Beneficiari: 190 persoane; Finanţare DJST: 2782 lei.
5) TABĂRĂ SOCIALĂ PENTRU ELEVI
Organizator: DJST Dâmboviţa Locul/ perioada desfăşurării: Eforie Nord, judeţul Constanţa /27.07-01.08.2012; Participanţi: 110 de persoane, dintre care 100 de copii şi tineri; Beneficiari: 110 persoane; Finanţare DJST: 43800 lei.
6) TABĂRĂ PENTRU ELEVI ŞI STUDENŢI CU HANDICAP- Legea 448/2006 Organizator: DJST Dâmboviţa Locul/ perioada desfăşurării: „2 Mai”, judeţul Constanţa /27.07-01.08.2012; Participanţi: 33 de persoane, dintre care 30 de copii şi tineri; Beneficiari: 33 persoane; Finanţare DJST: 10500 lei.
7) TRIMITERI COPII ŞI TINERI ÎN TABERE DE ODIHNĂ ;
Locul: Taberele Cozia Vâlcea, Eforie Sud, Sângeorz Băi , Ocna Sibiului, Oglinzi Neamţ, Râul Sadului Sibiu, Sulina Tulcea Perioada: 9 serii de 6 zile în intervalul 09.07-09.09.2012; Participanţi: 205 de persoane, dintre care 189 de copii şi tineri; Beneficiari: 205 persoane;
B. PROIECTE DE TINERET FINANŢATE LA CONCURSULUI LOCAL DE PROIECTE DE TINERET, ÎN PERIOADA IANUARIE – SEPTEMBRIE 2012
Urmare a organizării Concursului Local de Proiecte de Tineret 2012 din perioada 26.03-27.04.2012, au fost selectate şi aprobate în vederea finanţării 4 acţiuni de tineret din 6 proiecte depuse, astfel: „Mişcare pentru sănătate”- depus de Asociaţia Tineri pentru Europa de Maine; „Farmecul adâncurilor” – depus de Asociaţia Ecologică Floare de Colţ; „Voluntari în acţiune” – depus de Fundaţia Sportis; „Educaţie prin cunoaştere-Tabără astronomică de vară Perseide 2012” – depus de Societatea Astronomică Română de Meteori;
1) „MIŞCARE PENTRU SĂNĂTATE”- activităţi sportiv – distractive, de promovare a mişcării pentru combaterea sedentarismului si obezitatii;
Organizator: Asociaţia Tineri pentru Europa de Maine; Locul/ perioada desfăşurării: Târgovişte /07-31.05-2012; Participanţi: 111 de persoane, dintre care 91 de tineri cu vârsta între 14 şi 35 ani; Beneficiari: peste 400 persoane; Finanţare DJST: 1977 lei
2) „FARMECUL ADÂNCURILOR”- tabără tematică în domeniul turismului montan specializat;
Organizator: Asociaţia Ecologică Floare de Colţ; Locul/ perioada desfăşurării: Moroeni Centrul de Agrement “Cerbul” /07.05-08.06.2012; Participanţi: 30 de persoane, dintre care 27de tineri cu vârsta între 14 şi 35 ani; Beneficiari: peste 150 persoane; Finanţare DJST: 3870 lei
3) „VOLUNTARI ÎN ACŢIUNE” – tabără tematică de ecologizare;
Organizator: Fundaţia Sportis; Locul/ perioada desfăşurării: Moroeni Centrul de Agrement “Cerbul” /11.06-06.07.2012; Participanţi: 46 de persoane, dintre care 40 de tineri cu vârsta între 14 şi 35 ani; Beneficiari: peste 250 persoane; Finanţare DJST: 6524 lei
4) „EDUCAŢIE PRIN CUNOAŞTERE-TABĂRĂ ASTRONOMICĂ DE VARĂ PERSEIDE 2012”
Organizator: Societatea Astronomică Română de Meteori; Locul/ perioada desfăşurării: Cabana Pârâul lui Blaga, Cindrel, judeţul Sibiu /15.07-22.08.2012; Participanţi: 25 de persoane, dintre care 22 de tineri cu vârsta între 14 şi 35 ani; Beneficiari: 200 persoane; Finanţare DJST: 5439 lei
C. PROPUNERI DE OPTIMIZARE A DOMENIULUI TINERETULUI.
Simplificarea metodologiei de acordare a finanţării, reducerea birocraţiei şi adoptarea unui sistem de lucru mai eficient; Stimularea creşterii numărului de ONGT-uri; Dezvoltarea şi diversificarea proiectelor şi acţiunilor de tineret; Creşterea gradului de promovare a activităţii de tineret; Implicarea Consiliului Judeţean al Elevilor Dâmboviţa în organizarea de acţiuni pentru elevi; Încurajarea şi sprijinirea voluntariatului în rândul tinerilor; Creşterea gradului de informare a tinerilor cu privire la oportunităţile de finanţare a proiectelor atât din fonduri proprii cât şi din fonduri alocate prin programe europene; Îmbunătăţirea colaborării DJST cu Administraţia Publică Locală, ONGT, Inspectoratul Şcolar Judeţean Dâmboviţa, alte instituţii, concretizată în măsuri active şi participative .
DIRECTOR EXECUTIV, PROF. POMPILIU ANDREI NEDELCU