lun. dec. 23rd, 2024

În România, peste 29.000 de oameni mor prematur în fiecare an, din cauze asociate poluării. Costurile sociale sunt cele mai mari din Uniunea Europeană, peste 1.800 euro/cap de locuitor/an la nivelul României. În București spre exemplu, situația e chiar și mai dramatică: 3.002 euro/cap de locuitor/an, cel mai mare cost calculat la nivelul Uniunii.

Acesta este principalul motiv pentru care, în calitate de membru al Comisiei pentru Mediu din Senatul României, am depus o inițiativă legislativă care are drept scop prevenirea arderilor ilegale de cabluri și conductori pentru recuperarea metalelor și valorificarea lor.

De altfel, cel mai recent studiu european, condus în urma analizei a 5 localități din țara noastră, a scos la lumină o realitate extrem de periculoasă: nivelurile compușilor din atmosferă ce se asociază cu arderile de deșeuri sunt de până la 40 de ori mai nocive decât cele rezultate în urma arderii lemnului, iar factorul de emisii a compușilor poliaromatici este de până la 1.000 de ori mai mare decât cel rezultat în urma arderii lemnului.

Toxicitatea cea mai mare o are plasticul tip ABS din electrocasnice și electronice, ce eliberează compuși cu o toxicitate de 4.050 de ori mai mare decât a lemnului.

Prin această inițiativă, propun un mecanism simplu de interzicere a achiziționării acestor fracții metalice, feroase și neferoase, de către operatorii economici, de la persoanele fizice.

Măsura se impune pentru oprirea acestei practici extrem de nocive pentru mediu și sănătatea publică. În condițiile în care la nivelul orașelor ne confruntăm cu niveluri din ce în ce mai mari de poluare, iar autoritățile raportează efecte negative asupra cetățenilor, stoparea acestor arderi se impune acum, căci sănătatea comunităților trebuie să primeze.

Sper ca acest proiect să beneficieze astfel de sprijin și să contribuie la diminuarea poluării din România, dar și la scăderea deceselor premature, din cauze asociate poluării”, spune Dragoş Popescu, senator USRPLUS de Dâmboviţa.