lun. dec. 23rd, 2024

❚ În ultimele zile s-a declanşat o adevărată isterie pe marginea subiectului, de parcă baschetul ar fi urgenţa numărul 1 a târgoviştenilor şi a acestui popor, într-un oraş unde oamenii îşi blesteamă zilele, neavând apă caldă la temperaturi de 40 de grade ❚ Primarul Boriga este aşa de implicat, încât sună la redacţii de ziare şi la administratorii de site-uri, pentru diverse intervenţii şi pentru a lansa atacuri la adresa noastră ❚ Teama că CSM Târgovişte nu ar avea garantat un buget obligatoriu de 750.000 de euro, a cuprins-o şi pe Carmen Tocală, fostul preşedinte al FRB şi actualul şef al ANST, practic persoana care şi-a pus obrazul pentru echipa târgovişteană, riscând să îşi piardă credibilitatea şi relaţiile de care se bucură la nivelul forurilor superioare din baschetul mondial ❚ „Aici nu este vorba despre un vot politic şi nici nu suntem împotriva baschetului sau a sportului, în schimb suma solicitată este foarte, foarte mare”, ne-a transmis Cristian Stan, liderul grupului de consilieri USL, care mai spune că la echipa de baschet ar putea ajunge în acest an fabuloasa sumă de 48 de miliarde lei vechi ❚ În faţa consilierilor municipali ar trebui să pledeze astăzi cu argumente team managerul Marius Dobă şi preşedintele Ciprian Iugulescu, şi nu primarul Gabriel Boriga, dar cu siguranţă nu se va întâmpla asta, din motive ce ţin de discurs, de imagine şi de alte „nimicuri” ❚ Mulţi le recomandă consilierilor USL şi PP-DD să boicoteze şedinţa extraordinară de astăzi, aşa cum vor proceda cei de la PDL la referendumul pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu

Astăzi, de la ora 9.00, consilierii locali municipali se vor aduna din nou, într-o şedinţă extraordinară, pentru a hotărî dacă merită să-şi dea votul în favoarea unei rectificări bugetare în cuantum de 3.370.000 lei (33,7 miliarde vechi), în traducere garanţia financiară ca echipa de baschet CSM Târgovişte să poată participa în Euroligă.

Cel mai greu punct de pe ordinea de zi a şedinţei din 23 iulie, a fost transferat pentru 26 iulie, la iniţiativa lui Cristian Stan, liderul grupului de consilieri USL, care a cerut conducerii CSM Târgovişte să prezinte un raport detaliat privind destinaţia miliardelor solicitate.

Au surprins neliniştea şi nerăbdarea primarului Gabriel Boriga, realmente răvăşit de apariţia unui inevitabil vot negativ, într-un consiliu unde majoritatea s-a înclinat către USL şi PPDD (13-8).

„Apelez la conştiinţa dumneavoastră şi vă rog din tot sufletul să înţelegeţi că este nevoie de această sumă aprobată de CLM, care reprezintă o garanţie de bonitate pentru a ajunge în Euroligă, altfel riscăm să fim excluşi. Dacă până la 1 august nu vom avea acest aviz de oportunitate şi de principiu din partea dumneavoastră, ne vom face de râs ca oraş, ca federaţie, ca minister şi ca ţară”, i-a implorat primarul pe consilierii USL şi PP-DD, cei de la PDL fiind, evident, de partea sa.

Declarație șoc: „De când este mai importantă apa decât baschetul?”

În ultimele zile s-a declanşat o adevărată isterie pe marginea subiectului, de parcă baschetul ar fi urgenţa numărul 1 a târgoviştenilor, într-un oraş unde oamenii îşi blesteamă zilele, neavând apă caldă la temperaturi de 40 de grade.

„De când este mai importantă apa decât baschetul?”, este mesajul şocant pe care îl promovează ziariştii de partid (nu am spus fripturiştii), în opinia cărora târgoviştenii ar trebui să trăiască fără apă, să renunţe eventual şi la energie electrică sau la mâncare, doar pentru ca echipa de baschet să joace în Euroligă, iar team managerul Marius Dobă şi preşedinte Ciprian Iugulescu să nu uite atmosfera din cluburile de noapte.

Primarul Boriga este aşa de implicat, încât sună la redacţii de ziare şi la adminsitratorii de site-uri, pentru diverse intervenţii şi pentru a lansa atacuri la adresa noastră. Interesant e că, până şi cei de la Prosport au revenit cu articolul publicat şi retras ulterior de pe site, în care titrează că CSM Târgovişte ar putea pierde dreptul de participare în Euroligă.

Pentru a-i lămuri pe cei care nu au înţeles pentru ce atâta interes din partea primarului Boriga în jurul acestui subiect, menţionăm că echipa trebuie să dispună de un buget garantat de 750.000 de euro, altfel este posibil să rateze prezenţa în Euroligă. Boriga susţine că este nevoie de votul consilierilor municipali şi de cele 33,7 miliarde lei vechi, pentru a prezenta forurilor europene o garanţie de bonitate până la 1 august, când am înţeles că pleacă în concediu, pe care speră să-l petreacă în linişte, cel puţin din acest punct de vedere.

Carmen Tocală, președintele ANST, ne solicită sprijin mediatic!

Obişnuiţi să primească banii solicitaţi la prima strigare, petrecăreţii care conduc CSM Târgovişte s-au trezit acum puşi în situaţia de a prezenta de urgenţă un raport detaliat privind cheltuielile care implică această participare europeană a echipei de baschet feminin.

„Am primit o solicitare din partea CSM Târgovişte, prin care mi se cerea să le transmit preţurile de închiriere a Sălii Sporturilor pentru antrenamente, meciuri oficiale şi internaţionale. În opinia mea, ea a venit foarte târziu, iar cei de la CSM ar fi trebuit să se prezinte cu aceste informaţii în faţa consilierilor locali încă de la prima şedinţă”, a vorbit cu dreptate până şi Pompiliu Nedelcu, directorul DJST Dâmboviţa, în cadrul unei emisiuni televizate.

Teama că CSM Târgovişte nu ar avea garantat un buget obligatoriu de 750.000 de euro a cuprins-o şi pe Carmen Tocală, fostul preşedinte al FRB şi actualul şef al ANST, practic persoana care şi-a pus obrazul pentru echipa lui Iugulescu şi Dobă, riscând să îşi piardă credibilitatea şi relaţiile de care se bucură la nivelul forurilor superioare din baschetul mondial.

„Eu sper că primarul de la Târgovişte şi cei de la club au garanţii financiare de participare în Euroligă, pentru că la mijloc este o problemă de interes naţional. E bine să pleci în competiţie având acest buget garantat. Depinde şi cum se negociază, e posibil să porneşti în Euroligă şi fără cei 750.000 de euro, dar sper că nu se va ajunge în această situaţie. Nu cred că la nivel de Târgovişte cineva se va opune unui proiect care promovează o echipă românească în Euroligă, participare care ar aduce un plus de valoare pentru sport şi pentru imaginea oraşului. Ştiu că aveţi un impact important la nivelul opiniei publice locale şi vă rog să-i sprijiniţi pe cei de la club, iar votul de joi să fie unul pozitiv pentru sport”, ne-a transmis şeful sportului românesc.

Iugulescu și Dobă, „pietrele de moară” ale primarului Boriga

Informaţii pe marginea subiectului au adunat în aceste zile şi liderii sau consilierii celor de la USL şi PP-DD, care au parcurs cu foarte mare atenţie articolele publicate pe această temă în „Jurnal de Dâmboviţa”. Mulţi le recomandă să boicoteze şedinţa extraordinară de astăzi, aşa cum vor proceda cei de la PDL la referendumul pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu.

Impresia este că vor participa la şedinţă şi chiar sunt dispuşi să sprijine echipa de baschet cu o sumă de bani, însă nu la nivelul solicitării exagerate venite din partea Clubului Sportiv Municipal.

„Aici nu este vorba despre un vot politic şi nici nu suntem împotriva baschetului sau a sportului, în schimb suma solicitată este foarte, foarte mare. Dacă rectificarea bugetară va primi vot favorabil, atunci calculele spun că la echipa de baschet ar ajunge în acest an 48 de miliarde vechi, o sumă enormă. Vrem şi noi să vedem în ce constau aceste cheltuieli cu participarea în Euroligă, cum se justifică ele, care este valoarea salariilor la sportive şi antrenori, după care vom putea lua o decizie corectă”, ne-a transmis Cristian Stan, liderul consilierilor USL, terfelit şi el în presa aservită partidului rival.

Corect ar fi ca în faţa consilierilor municipali să pledeze astăzi cu argumente team managerul Marius Dobă şi preşedintele Ciprian Iugulescu, şi nu primarul Gabriel Boriga, dar cu siguranţă nu se va întâmpla asta, din motive ce ţin de discurs, de imagine şi de alte „nimicuri”.

Dacă primarul Boriga ar fi avut puterea să renunţe la ei după marele scandal de la Satu Mare şi să apară cu alţi oameni în proiect, acum ar fi fost mult mai liniştit.

Întrebări pentru primar și petrecăreții de la club

Avantajele participării în Euroligă ţin de premiera pe care o provoacă CSM Târgovişte în baschetul românesc la nivel de cluburi, lux pe care nu şi l-a mai permis Valencia, ultima câştigătoare a competiţie şi nici Dinamo Kursk, formaţia care şi-a adjudecat FIBA EUROPE CUP. O prezenţă în grupele Euroligii este onorantă pentru sportul dâmboviţean şi românesc, iar Târgoviştea ar deveni mai cunoscută pe harta continentului, cel puţin la nivel sportiv.

Mai rămâne să vedem în ce măsură ne permitem să susţinem o asemenea aventură europeană din bani publici, motiv pentru care lansăm câteva întrebări către primarul Boriga şi petrecăreţii de la CSM Târgovişte, asta pentru a nu le dezvolta noi, chiar înaintea unei şedinţe aşa de importante pentru formaţia de baschet.

Ce se va întâmpla cu această echipă după participarea în Euroligă şi ce viitor are dacă la anul nu va mai exista un sprijin la fel de consistent din partea Consiliului Local Municipal?

Pentru ce se investesc atâţia bani publici într-o echipă unde nu apare nici un sportiv local, în timp ce s-a renunţat în această vară la mai multe românce, cu care s-au câştigat cupa şi campionatul?

Pentru ce nu au solicitat cei de la CSM o sumă gigant (probabil este cea mai mare cerere de bani publici pentru un proiect sportiv din toată istoria acestui oraş) şi unui CLM controlat de PDL, având pretenţia să o obţină de la un consiliu dominat de USL şi PP-DD?

Pentru ce nu au prezentat încă de luni un raport privind cheltuielile ce atrag o participare în Euroligă şi chiar valoarea contractelor pentru fiecare jucătoare, antrenor sau angajat al unei echipe ce aparţine Primăriei Târgovişte?

Pentru ce nu semnează contracte de lungă durată cu jucătoarele, care ne iau banii şi pleacă bine mersi după un an sau chiar mai puţin?

Dacă tot vroiau o participare în cupele europene, de ce nu au ales FIBA EUROPE CUP, unde ar fi făcut o figură mult mai frumoasă decât în Euroligă, cu cheltuieli mult mai mici?

Pentru ce nu sprijină toate sporturile în mod egal, dovadă că în acest an la fotbal au ajuns de 100 de ori mai puţini bani decât doresc să primească pentru baschet prin această rectificare bugetară?

Cum justifică lipsa de interes pentru copii şi juniori, care la vârsta senioratului nu au nici o şansă să joace la echipa oraşului, fiind mult prea puternică pentru sportivii locali?

Pentru ce nu-l schimbă primarul Boriga pe preşedintele Iugulescu, cu un om propus de USL şi PP-DD, care să garanteze că banii vor cheltuiţi responsabil?

Unde sunt sponsorii promişi şi de ce nu garantează ei pentru participarea echipei în Euroligă?

Pentru ce am avea doar baschet de nivel european, în timp ce stadionul „Eugen Popescu” stă să pice, echipa este în pericol să-şi continue activitatea, iar jucătorii sunt neplătiţi cu lunile, să nu mai spunem că infrastructura sportivă a oraşului este la pământ?

P.S. Spre deosebire de alţii, eu nu spun că pentru târgovişteni apa este mai importantă decât baschetul (ordinea e obligatorie), în schimb proiectul mi se pare neacoperit, aşa cum am văzut altele la fel şi anii trecuţi. Nu e rău ca echipa de baschet să primească un sprijin financiar pentru participarea în Euroligă, chiar dacă toate sporturile ar trebui ajutate, doar că suma solicitată este mult prea mare pentru greutăţile zilei. În plus, nici nu există garanţii că banii vor fi cheltuiţi cu responsabilitate şi la vedere de şmecherii de la CSM Târgovişte.

Costin Mihai | costin.mihai@artpress.ro