mar. ian. 7th, 2025

dsc_0009-1-COMUNICAT DE PRESĂ

Monumentele istorice – obiectul unei mese rotunde organizate la UVT

 

Secretarul județului Dâmbovița, Ivan Vasile Ivanoff, a participat astăzi, 17 mai 2019, la masa rotundă ”Monumentele aflate în patrimoniul privat din localitățile și zonele istorice din România: protejare, conservare, restaurare, valorificare”, găzduită de Institutul de Cercetare al Universității Valahia din Târgoviște (UVT).

La dezbaterea organizată de Asociația Localităților și Zonelor Istorice și de Artă din România (ALZIAR) și UVT, prin intermediul Centrului de Cercetare a Istoriei și Patrimoniului Cultural ”Grigore Gafencu” și moderată de prof. dr. Silviu Miloiu, au participat reprezentanți ai ministerelor Culturii, Turismului și Dezvoltării, directorul Direcției Județene pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Național Dâmbovița, Radu Alexandru, profesori universitari din cadrul UVT.

 

Cu acest prilej, Vasile Ivanoff a transmis mesajul președintelui Consiliului Județean Dâmbovița, Alexandru Oprea:

Vă mulțumesc pentru invitație și prezență și vă mărturisesc că tema aleasă pentru această masă rotundă reprezintă o provocare pentru mine, atât ca cetățean, cât și ca reprezentant al autorității județene.

            Județul Dâmbovița este împânzit de monumente istorice, de clădiri care au fost martorele unor povești frumoase, în interiorul cărora s-a scris istorie. De la casa ţărănească, la bisericile frumos pictate, fie ele din lemn, piatră, schituri sau mănăstiri împrejmuite cu ziduri impunătoare, la conace, palate domneşti şi cetăţi de apărare, patrimoniul nostru este unul încărcat de comori, pe care suntem datori a le conserva și proteja.

            Istoria nu este poate pe gustul tuturor, mare parte dintre copiii noștri rămâne rece la lecțiile, uneori abstracte din manuale, dar orice poveste spusă într-o clădire încărcată de istorie este primită și simțită altfel. Iar poporul român are o istorie bogată, are povești ce merită și trebuie spuse, are un trecut care nu trebuie lăsat în negura vremurilor, ci trebuie purtat cu mândrie și folosit ca lecție, pentru generațiile prezente și viitoare.

            Este de datoria noastră a autorităților locale și județene, dar și a cetățenilor, proprietari ai unor clădiri cu valoare istorică să facem tot posibilul să păstrăm neschimbat chipul acestor monumente, să renovăm, să restaurăm, să facem investiții pentru conservarea lor.

Și mai mult decât atât, este obligatoriu ca aceste lucrări să le facem, fără a strica imaginea acestor minunățiii arhitectonice, pentru că, așa cum afirma și Nicolae Iorga, monumentul este „o icoană a vremii din care vine şi pe care noi nu trebuie să cutezăm a o schimba după gustul sau lipsa de gust din zilele noastre”.

Închei prin a vă mulțumi încă o dată pentru invitație și totodată, să vă urez mult succes în continuarea evenimentului!”

Lucrările simpozionului vor continua pe tot parcursul zilei, iar mâine dimineață participanții vor efectua o vizită ghidată la Curtea Domnească din Târgoviște.

 

Biroul Comunicare, Relații Externe al Consiliului Județean Dâmbovița