7 mai 2024
65 de deținători de câini periculoși, amendați de polițiști

65 de deținători de câini periculoși, amendați de polițiști

COMUNICAT DE PRESĂ

Polițiștii de la Biroul pentru Protecția Animalelor atrag atenția tuturor deținătorilor de animale:

Fiți responsabili, asigurați-vă de bunăstarea animalelor și luați toate măsurile necesare pentru a preveni orice atac sau eveniment negativ!

Începând cu luna iunie a.c., pe raza județului Dâmbovița, la nivelul Biroului pentru Protecția Animalelor a fost demarată o acțiune care vizează verificarea respectării normelor legale în vigoare de către deținătorii de câini periculoși.

Astfel, în urma controalelor efectuate, polițiștii au aplicate 65 de sancțiuni contravenționale, în cuantum de 42.500 de lei, acestea fiind pentru lipsa microcipării animalelor și a sterilizării acestora, neînregistrarea la Asociația Chinologică Română, nedeclararea la unitățile de poliție a animalelor deținute ori a pierderii, decesului sau înstrăinării acestora, precum și pentru lipsa plăcuței cu avertismentul “Caine periculos” sau, după caz, “Caine agresiv”.

Totodată, polițiștii au efectuat verificări și la unitățile administrativ teritoriale din județ și au pus în vedere reprezentanților legali obligativitatea înființării unor servicii specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân, așa cum s-a stabilit prin Ordonanța de Urgență nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân.

Activitățile desfășurate în baza planului inițiat de polițiștii de la Biroul pentru Protecția Animalelor vor continua până la sfârșitul acestui an.

În acest context, polițiștii vin în sprijinul cetățenilor cu informații, adresate în special deținătorilor de câini periculoși sau agresivi:

Conform reglementărilor în vigoare, câinii periculoși sunt grupați în două categorii și fac parte din următoarele rase:

a) categoria I: cainii de lupta şi de atac, asimilaţi prin caracterele morfologice cu caini de tipul Pit Bull, Boerbull, Bandog şi metisii lor;

b) categoria a II-a: cainii din rasele Staffordshire Bull Terrier, American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobanesc Caucazian, Cane Corso şi metisii lor.

Din categoria câinilor agresivi poate face parte orice câine care, fără să fie provocat, mușcă sau atacă persoane ori animale domestice în locuri publice sau private, dar și orice câine care participă la lupte între câini sau care a fost antrenat în acest scop.

Atragem atenția asupra faptului că proprietarii sau deținătorii temporari ai câinilor periculoși sau agresivi trebuie să aibă vârsta minimă de 18 ani, capacitate deplină de exercițiu și să nu fi fost condamnați pentru săvârșirea unei infracțiuni contra persoanei.

Pe lângă îndeplinirea condițiilor de mai sus, aceștia au obligația să depună la sediul poliției în a cărei rază este situat imobilul în care este deținut câinele o adeverință eliberată de Asociația Chinologică Română din care să rezulte încadrarea câinilor periculoși, precum și o declarație pe proprie răspundere.

În ceea ce privește accesul câinilor periculoși din categoria I, în părțile comune ale imobilelor în care sunt deținuți, pe drumurile publice și pe căile de acces către acestea, este permis numai dacă aceștia poartă botniță și sunt ținuți în zgardă și lesă sau ham de către proprietar/deținător temporar.

Este interzis accesul câinilor periculoși din categoria I în localurile publice, în mijloacele de transport în comun, precum și în alte locuri publice, cu excepția drumurilor publice și a căilor de acces către acestea.

Referitor la câinii periculoși din categoria II, accesul acestora, precum și al exemplarelor cu potențial agresiv în localurile publice, în mijloacele de transport în comun, în locurile publice, dar și în părțile comune ale imobilelor este permis doar dacă animalele poartă botniță și sunt ținuți în lesă de către o persoană care îndeplinește obligațiile de proprietar/deținător temporar.

În plus, polițiștii atrag atenția că este interzisă organizarea luptelor între câini, antrenarea câinilor în acest scop şi participarea cu câini la astfel de lupte, indiferent cărei rase îi aparţin câinii. 

De asemenea, importul sau comercializarea câinilor din categoria I, reproducția acestora în afara condițiilor legale și abandonul sunt interzise.

Subliniem că deținătorii/ proprietarii răspund penal pentru săvârșirea următoarelor:

– neluarea măsurilor de prevenire a atacului canin de către proprietarul câinelui sau de deţinătorul temporar al acestuia a măsurilor de prevenire a atacului canin asupra unei persoane, dacă atacul a avut loc;

– fapta persoanei de a organiza lupte între câini, de a-i pregăti în acest scop, precum şi de a participa cu câini la astfel de lupte

– introducerea în țară sau comercializarea câinilor periculoși din categoria I;

Totodată, se sancționează cu amendă de la 100 lei la 500 de lei, neluarea măsurilor de prevenire a atacului canin de către proprietarul sau deţinătorul temporar al câinelui, dacă fapta s-a soldat cu rănirea sau cu uciderea unui animal domestic și neanunțarea la poliţie a pierderii sau a decesului câinilor periculoși de către proprietar sau de către persoana care îi are în paza, în termen de 48 de ore de la constatare.

De asemenea, fapta persoanei care produce câinelui, în orice mod, o suferință nejustificată ori îl provoacă  la reacții agresive se sancționează cu amendă de la 1.000 la 2.000 de lei.

sursa – IPJ Dâmbovița

fb-share-icon20
Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial