24 aprilie 2024
30 de elevi din Târgovişte, tabără educativă în Munţii Bucegi

30 de elevi din Târgovişte, tabără educativă în Munţii Bucegi

tabaraAsociaţia Ecologică Floare de Colţ, în parteneriat cu Organizaţia Naţională “Cercetaşii României” – Centrul Local “Naparis”, cu finanţare din partea Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret Dâmboviţa, a organizat în perioada 19-21 octombrie2018, într-o tabără educativă cu acțiuni specifice de voluntariat, un concurs cu probe de turism montan specializat, în Munţii Bucegi – zona Padina.

La sfârșit de săptămână, cei 30 de tineri, cu vârste între 14 și 20 de ani, proveniţi de la mai multe școli sau organizații din județul Dâmbovița, au făcut faţă la provocări, atât în cadrul probelor, cât și al condițiilor meteo.

Vineri după amiază, tinerii au fost organizați în 5 echipe de câte 6 membri, apoi și-au confecționat steaguri, au dat nume echipelor și și-au ales un slogan potrivit cu denumirea echipei. Seara a continuat cu câteva jocuri sportive în clubul pensiunii și cu o primă serie de cântece de munte îngânate pe ritmuri de chitară.

A doua zi, pe o vreme închisă, cu multiple rafale de vânt sau valuri de ceață în zona crestei, toate echipele au plecat pe traseul Padina – șaua Strunga – Colţii Tapului, pentru a inventaria și reface marcajul „bandă roșie” pe celebrul “Drum al grănicerilor”. Cu materiale corespunzătoare (vopsea, pensule, perie de sârmă etc.), tinerii montaniarzi au urcat pe poteca montană refăcând marcajul „bandă roșie” utilizând o scară metalică adusă special pentru această operație. În zona mediană a drumeției, în șaua Strunga, tinerii elevi au primit informații din domeniul istoric (Vama Strunga, Drumul Grănicerilor etc.), informații exemplificate chiar în zona respectivă. După primă acțiune practică (marcaje), tinerii montaniarzi s-au împărțit în două semigrupe: unii au vizitat frumoasa Peșteră a Ialomiței, iar cei mai curajoși au început cele mai antrenante probe, adică atelierele de cățărare (asigurată – „în manșă”) pe o stâncă de peste 15 m din Vărăria Mică sau de rapel (de asemenea, cu asigurare) pe un alt traseu, mai lung, de peste 30 de metri.

Cu sprijinul gazdelor, sâmbătă seara s-a organizat un simbolic foc de tabără, un bun prilej de a intona cântece de munte cu sprijinul a doi consacrați chitariști din partea organizatorilor. Din păcate, ploaia rece de toamnă a alungat auditoriul mai devreme decât ne propusesem. Dimineața zilei de duminică a fost consacrată clasicei activități de ecologizare derulată în bazinetul Padina.

La finalul taberei, s-a întocmit clasamentul final, iar fiecare echipă a primit câte o cupă, aferentă locului ocupat. De asemenea, toţi participanții au primit câte un tricou cu sigla proiectului, alături de diplomă, insignă, medalie precum şi jurnalul de călătorie “Antarctica un colţ de rai – Singură la capătul lumii”.

Felicitări tuturor tinerilor care au participat la acest ultim concurs, din acest an, derulat pe cărările Bucegilor!

Vă aşteptăm alături de noi şi la acţiunile viitoare!

Proiectul face parte din programul Asociaţiei Ecologice Floare de Colţ “Natura ne învaţă primii paşi în viaţă”, program care în cele 80 de etape desfăşurate până acum a implicat 3981 de persoane în cei nouă ani de la înfiinţarea asociaţiei.

Bocanciu Ileana

Preşedinte AEFC – Coordonator proiect

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial