Dâmbovița: Se vor deschide 10 Centre de primire și valorificare a deșeurilor reciclabile din plastic, hârtie, sticlă, metal, electronice și electrocasnice | TargovisteNEWS

Dâmbovița: Se vor deschide 10 Centre de primire și valorificare a deșeurilor reciclabile din plastic, hârtie, sticlă, metal, electronice și electrocasnice

dsc_0159COMUNICAT DE PRESĂ

Reprezentanții Asociației de Dezvoltare Intercomunitară ”Management Integrat al Deșeurilor în județul Dâmbovița” vizită de lucru la Green Group – Buzău

                        La invitația Green Group, cel mai mare investitor din industria verde din România și a SC SUPERCOM SA, reprezentanții Asociației de Dezvoltare Intercomunitară ”Management Integrat al Deșeurilor în județul Dâmbovița” au efectuat o vizită de lucru la platformele de colectare inteligentă gestionate de Green Group, la parcul integrat de reciclare din Buzău. Green Group reunește 6 companii specializate în gestionarea, reciclarea și valorificarea deșeurilor.

Deplasarea a avut drept obiectiv principal încheierea unui Acord voluntar între A.D.I. și operatorii care activează în domeniu, în vederea îmbunătățirii practicilor și serviciilor de colectare selectivă a deșeurilor. De asemenea, schimbul de bune practici a avut și un rol informativ, prin intermediul căruia se urmărește mediatizarea vizitei și organizarea unor activități menite a aduce în atenția cetățenilor importanța colectării selective și a reciclării deșeurilor.

În sensul celor precizate, în județul Dâmbovița se vor deschide minim 10 Centre de primire și valorificare a deșeurilor reciclabile din plastic, hârtie, sticlă, metal, electronice și electrocasnice, prin cumpărare direct de la populație. Este un prim pas spre diminuarea cantităților de deșeuri municipale și asimilate ce se depun în depozitele conforme, pentru atingerea țintelor stabilite prin Planul Național de Gestionare a Deșeurilor. Proiectul se va extinde la nivelul întregului județ, în decurs de aproximativ 1 an.

Pentru edificare asupra oportunităților oferite de acest Parteneriat Public Privat voluntar, a fost vizitată fabrica integrată de tratare a deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE) din România, intitulată Green WEE, care este și una dintre cele mai moderne din Europa, având o capacitate de tratare de 100.000 tone/an. Fabrica oferă facilități complete de reciclare și dezvoltă, totodată, și o rețea națională de colectare a deșeurilor electrice și electronice, inclusiv becuri și baterii. Tehnologia utilizată este modernă și actuală și respectă, integral, exigențele impuse de standardele europene de mediu.

O vizită similară a avut loc și la platforma GreenFiber International, producător de fibră poliesterică reciclată de înaltă calitate, obținută din fulgi PET 100% reciclați.

Prima fabrică de reciclare a deșeurilor de plastic din Romania, parte a concernului Green Group, înființată la Buzău, în anul 2002, este Greentech SA. În anii următori, Green Group a deschis fabrici diverse, fie producătoare de fibră sintetică poliesterică și bandă PET din Romania, fie de reciclare echipamente de iluminat uzate sau de reciclare sticlă, astfel încât, în prezent, Gren Group deține licențe și permise de mediu pentru gestionarea și reciclarea deșeurilor în cadrul celor 6 companii membre: GreenTech SA, GreenFiber International SA, GreenWEEE International SA, GreenLamp Reciclare SA, GreenGlass Recycling SA și Total Waste Management SRL.

La vizită au participat și reprezentanți ai unităților administrativ-teritoriale dâmbovițene, care și-au manifestat interesul pentru implementarea măsurilor vizate.

 

Biroul Comunicare, Relații Externe al Consiliului Județean Dâmbovița