7 mai 2024
Vrei să faci bani din petarde? Pregăteşte până la 7500 de lei pentru… AMENDĂ!

Vrei să faci bani din petarde? Pregăteşte până la 7500 de lei pentru… AMENDĂ!

Contravenţii şi infracţiuni pentru persoanele care nu respectă prevederile legale în domeniul comercializării şi folosirii obiectelor de distracţie pe bază de amestecuri pirotehnice

În conformitate cu prevederile Legii 126/1996 modificată şi completată de Legea 406/2006, constituie :

CONTRAVENŢII:

– comercializarea de obiecte de distracţie , fără a avea inscripţionate în limba română denumirea ,clasa şi instrucţiunile de folosire ( prev. art.29 ind.1 si sancţionată de art 32 lit. d, cu amenda de la 5000 lei la 7500 lei ); – comercializarea de obiecte de distracţie persoanelor care nu au împlinit vârsta de 18 ani ( prev. de art.29 ind. 2 si sanctionaţa de art.32 lit. c, cu amendă de la 3000 lei la 6000 lei ); – nerespectarea de către persoanele juridice a normelor tehnice privind regimul materiilor explozive, cu ocazia depozitarii , manipulării si comercializării acestora (prev. de art. 29 si sanctionată de art. 32 lit. b , cu amendă de la 2000 lei la 5000 lei) ; – comercializarea obiectelor de distractie pe bază de amestecuri pirotehnice din clasa I , de către persoane juridice neautorizate ( prev. de art.8 alin. 3 si sanctionată de art.32 lit. b , cu amendă de la 2000 lei la 5000 lei ) .

INFRACŢIUNI :

Conform art. 31 , alin.2 ind.1 din Legea 126/1995 , modificată şi completatată de Legea 406/2006 ,, (2^1) Orice operaţiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an. Potrivit art. 31 , alin.2 ind.2 ,, (2^2) Comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 şi P1 către persoanele cu vârsta sub limita prevăzută de lege, precum şi comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an. (3) Tentativa se pedepseşte. În conformitate cu prevederile art. 280 din C.p. ( nerespectarea regimului materiilor explozive ) *producerea , experimentarea , prelucrarea , detinerea , transportul sau folosirea materiilor explozive sau orice alte operatiuni privind aceste materii, fara drept , se pedepsesc cu închisoare de la 3 la 10 ani şi interzicerea unor drepturi*.

Pentru evitarea producerii unor accidente având drept cauză generatoare folosirea incorectă a articolelor pirotehnice , Poliţia Dâmboviţeană vă recomandă:

 Nu permiteţi copiilor jocul cu obiecte pirotehnice ;  Supravegheaţi permanent minorii în timpul în care aceştia se află la joacă pentru a evita producerea unor accidente;  Nu lăsaţi la îndemăna acestora obiecte pirotehnice;  În perioada sărbătorilor de iarnă supravegheaţi colindătorii întrucât aceştia pot utiliza diferite tipuri de petarde ce pot produce incendii;  Nu achiziţionaţi articole pirotehnice de la vănzători ambulanţi neautorizaţi;  Utilizaţi obiectele pirotehnice conform instrucţiunilor înscrise pe ambalaj;

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial