Peste 150 de mii de romani traiesc in prezent fara buletine sau certificat de nastere. Ei sunt cei care nu apar in statisticile oficiale si practic nu exista.
Multi sunt copii nascuti in familii defavorizate sau departe de casa. Tocmai de aceea, Guvernul a anuntat un program prin care va simplifica procedurile si va acoperi o parte din costuri, astfel incat fiecare minor sa aiba CNP.
Comuna Cojasca, judetul Dambovita. 200 dintre adolescentii care locuiesc aici nu au acte identitate. Este si cazul celor 8 copii ai sotilor Bamboi.
”- Nu am.
– De ce nu aveti?
– Nu am avut bani sa il facem…
– Nici copiii dumneavoastra nu au?
– Nu.
– Va este greu fara buletin?
– Da, nu pot sa ma angajez.
– Certificat de nastere aveti?
– Nici d-ala nu am…”, spune domnul Bamboi.
“Au fost la munca, nu am avut nici bani. Nu se indura de munca. Fara buletin, am pierdul si ajutorul, din cauza astuia de 16 ani, trebuia sa trag copie dupa buletin. E si vina mea ca nu i-am facut buletin. E rau fara buletin, dar ma duc eu sa le fac buletin?”, spune Ecaterina Lica.
Este o situatie intalnita in multe dintre comunitatile sarace ale Romaniei.
Aproape 150.000 de adulti traisc in Romania fara buletin. Lor li se adauga alte cateva zeci de mii de copii fara identitate. Sunt oameni care incet , incet devin invizibili pentru sistem. Sunt cat populatia unui oras de marime medie, un oras ai carui locuitori nu se pot duce la medic, nu primesc alocatii sau ajutoare sociale si legal nu se pot angaja. Fara cod numeric personal este aproape ca si cum, pentru stat, nu existi.
Lucrurile se complica si mai mult daca a trecut mai mult de un an de la nastere. In aceasta situatie parintii trebuie sa treaca si pe la judecatorie ca sa le obtina copiilor documente.
“Esti foarte sarac stai la 50 de km de judecatorie, trebuie sa te duci in oras, cum o sa stai, unde o sa stai. Trebuie sa obtii multe acte, trebuie sa te plimbi in multe locuri”, spune Valeriu Nicolae, consilier de stat.
In ultimii 10 ani a aparut un alt fenomen.
“Sunt multi romani care pleaca din Romania, copii lor se nasc in strainatate, cand revin in Romania costul obtinerii identitatii este destul de mare. Costa in unele cazuri peste 1000 de euro”, mai spune Valeriu Nicolae.
In cazul minorilor, Guvernul vrea sa acopere costurile din fonduri europene. In plus se lucreaza la simplificarea legislatiei. De acest lucru vor beneficia in special copiii care au ramas fara parinti sau cei ai caror parinti nu au la randul lor acte de identitate.