Dum. dec. 22nd, 2024

Vă invităm pe urmele domnitorului Constantin Brâncoveanu. Cu plecare din Capitală, spre Mogoşoaia, Potlogi, Târgovişte, până în Cetatea Făgăraşului, veţi întâlni pe drum locuri încărcate de istorie şi peisaje de neuitat.  

Iar la fiecare pas, aproape, sunt urmele vieții fabuloase a domnitorului.

Palatul Brâncovenesc de la Potlogi a fost ridicat într-un singur an, 1698, la dorinţa domnitorului. Oficialii din judeţul Dâmboviţa s-au gândit să profite de istoria locului și au făcut un traseu turistic, “Drumul Brâncovenilor”, ce trece și pe la Palat.

Radu Nicolae, muzeograful Palatului Ansamblului Brâncovenesc Potlogi: “Este o deosebită ctitorie ridicată de marele Domnitor în cinstea primului copil al domniei sale, Constantin Brâncoveanu”.

Aici găsim încăperi înalte, în stil gotic, unde pot fi admirate veşminte, picturi, armuri, manuscrise şi mobilă din acele vremuri.

Marius Buga, Pro TV: Aflat la nici 40 de kilometri de Capitală, Palatul Brâncovenesc de la Potlogi este deschis de marţi până duminică. Un bilet costă 10 lei, cu 50 la sută reducere pentru elevi, studenţi şi pensionari.

Turistă: ”În primul rând palatul, care e ceva… s-a refăcut şi este atât de frumos renovat. E multă istorie”

Reporter: De ce e bine să vină turiştii aici?

Localnic: ”Pentru că e aspectuos şi frumos”.

În drumul de la Târgovişte spre viile domneşti din Argeş, domnitorul Constantin Brâncoveanu obişnuia să facă popas la Mănăstirea Cobia. Acolo găsim mai multe bisericuţe din lemn, atât de simple şi… pline de farmec.

Mănăstirea Dealu, de lângă Târgovişte, Curtea Domnească – cu Turnul Chindiei şi ruinele Vechii Cetăţi a Ţării Româneşti – sunt alte popasuri de pe “Drumul Brâncovenilor”, aflate în Dâmbovița.

Irina Cârstina, reprezentant Complexul Muzeal Curtea Domnească Târgovişte: “Vechea Curte Domnească l-a atras şi pe voievod şi a refăcut atât palatul domnesc, a restaurat biserica mare a curţii”.

Timp de 26 de ani, cât timp a domnit Constantin Brâncoveanu, Ţara Românească a cunoscut pacea şi bunăstarea.

A fost mazilit în primăvara anului 1714, dus împreună cu cei patru fii ai săi la Constantinopol, unde a fost torturat de turci și executat. Ce ne-a lăsat însă moştenire dăinuie şi astăzi.

sursa – ŞtirileProTV