28 septembrie 2023
VIDEO – Guvernul Statelor Unite va finanţa cu 14 milioane de dolari studiile pentru realizarea centralei nucleare de la Doiceşti

VIDEO – Guvernul Statelor Unite va finanţa cu 14 milioane de dolari studiile pentru realizarea centralei nucleare de la Doiceşti

Guvernul Statelor Unite va finanţa cu 14 milioane de dolari studiile pentru realizarea în România, în județul Dâmbovița, a unei centrale nucleare cu reactoare modulare mici, dezvoltate de firma americană NuScale Power.

Anunțul a fost făcut de liderul de la Washington, Joe Biden, într-un comunicat postat pe site-ul Casei Albe. Președintele Klaus Iohannis a salutat iniţiativa printr-o postare pe o rețea de socializare.

Intenţia realizării unei noi centrale nucleare a fost anunţată în luna noiembrie a anului trecut. Președintele Joe Biden și președintele Klaus Iohannis au prezentat planul de a construi o centrală cu reactoare modulare mici – o tehnologie nouă şi sigură – în parteneriat cu compania NuScale Power. Va fi prima de acest fel în Europa. Prin acest proiect este adusă cea mai recentă tehnologie nucleară civilă într-o parte critică a Europei, transmitea atunci Casa ALBĂ.

Consilier Departamentul de stat SUA: Centrul E2 va ajuta România să îşi îndeplinească ţinta de a deveni un lider în dezvoltarea şi exploatarea în siguranţă a reactoarelor modulare (SMR), dar şi un centru de educaţie şi antrenament în întreaga regiune.

În urma unei ample cercetări realizate de americani, zona aleasă a fost localitatea Doicești din județul Dâmbovița.

Klaus Iohannis a salutat anunţul făcut duminică de liderul de la Casa Albă, de a finanța cu 14 milioane de dolari etapa preliminară a studiilor de inginerie și proiectare a centralei, printr-o postare pe o rețea socială. „Asigurarea securității energetice este un obiectiv comun al Parteneriatului Strategic dintre România și Statele Unite”, a mai transmis Președintele României.

În baza parteneriatului semnat cu guvernul american și a unui memorandum încheiat cu cei de la compania NuScale, la Doicești ar urma să fie instalate 6 reactoare nucleare modulare de mici dimensiuni. Primele ar trebui să funcţioneze până la sfârșitul acestui deceniu, dar până atunci americanii vor aduce la București un simulator pentru noua tehnologie, care va fi instalat anul viitor la Universitatea Politehnică.

sursa – ŞtirileProTV

fb-share-icon20
Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial