28 martie 2024
VIDEO! Firmele de transport îşi bat joc de elevii din sudul judeţului!  „Venim la şcoală în sicrie pe roţi, înghesuiţi ca vitele, în frig şi suntem daţi jos la kilometri distanţă!”

VIDEO! Firmele de transport îşi bat joc de elevii din sudul judeţului! „Venim la şcoală în sicrie pe roţi, înghesuiţi ca vitele, în frig şi suntem daţi jos la kilometri distanţă!”

navetistiCopiii navetişti sunt ciuca bătăii firmelor de transport! Nu trece zi de la Dumnezeu să nu primim mesaje disperate de la liceenii care învaţă în Găeşti şi care sunt îngroziţi de condiţiile periculoase şi execrabile pe care trebuie să le îndure de acasă la şcoală şi înapoi! Înghesuiţi ca animalele, lăsaţi pe jos, în frig sau, pur şi simplu, aduşi cu mijloace de transport care scârţâie din toate încheieturile, aceşti copii pot fi, oricând, victimele unor adevărate tragedii. Plătesc abonamente ca să fie umiliţi pe banii lor, în timp ce onor autorităţile judeţene dau licenţe pe bandă rulantă unor sicrie pe roţi. Nici ISCTR, nici Consiliul Judeţean şi nici Poliţia nu par deloc impresionate de chinul unor adolescenţi, nevoiţi să îndure zilnic metodele româneşti de făcut bani ale firmelor de transport locale, indiferent cum se numesc ele!

„Pe ruta Zăvoiu – Găeşti, sunt zile când ne aşezăm câte 3 – 4 persoane pe locuri de două persoane. Bagă câte 50 – 60 de oameni în autobuze de câte 36 de locuri. Ne-a dat jos din autobuz din cauză că pe şofer l-a prins Poliţia cu maşina plină. Acum nu vrea să ne mai ia deloc şi nu avem cu ce să ajungem la şcoală, deşi avem abonamentele plătite în avans. Ne-a lăsat în staţie să luăm un autobuz care ne lasă la 5 kilometri de casele noastre. Faceţi ceva!”, ne-a scris un elev.

Altă rută, aceeaşi poveste la Valea Mare, unde licitaţia este câştigată – spune un cititor al nostru – de către firma Atyc: „În fiecare dimineaţă mergem în frig, întârziem la ore, iar când în sfârşit plecăm, microbuzul se abate de la ruta pe care trebuie să o respecte. Avem abonamente. Nu avem cu ce să mergem. Dacă pierd maşina la ora 14.00, trebuie să stau în oraş până la 17.00. Îşi bat joc de noi”, ne-a mărturisit un alt copil navetist.

„Vă scriu în numele a 30 de elevi. Sunt revoltată în privinţa firmei Girueta Tour, care se ocupă cu transportul de persoane la Mătăsaru. Elevii din Mătăsaru trebuie să aştepte mai mult de o jumătate de oră în frig un microbuz care poate veni sau nu. Copiii din aceste comune dau un pumn de bani pe abonamente, dar nu se ştie dacă la prânz avem cu ce să ne întoarcem acasă. Săptămâna trecută am stat o oră în frig şi în ploaie. De ce? Pur şi simplu, uitaseră de noi. Cei de la firmă spun că nu au maşini şi şoferi suficienţi. Ne-am săturat de această firmă! Chiar dacă la Mătăsaru scriu că au curse din oră în oră, ei bine nu este aşa. Sunt doar trei curse, dimineaţa, la prânz şi seara. Vă scriem, deoarece ne-am gândit că poate ne ajutaţi să nu mai aşteptăm în frig şi în ploaie, cu orele, un microbuz care poate nu mai vine deloc”.

Trebuie subliniat, pentru cine are ochi să vadă şi urechi să audă, că aceşti elevi PLĂTESC ÎN AVANS, ceea ce le oferă firmelor de transport luxul să-i lase pe jos, în favoarea unor călători care achită biletele pe loc. Prin urmare, transportatorii câştigă de două ori, cu investiţii minime şi cu riscuri groaznice pentru vieţile şi siguranţa fizică a călătorilor! De asemenea, deşi au câştigat licitaţii pentru trasee, aceşti şmecheri de Dâmboviţa nu pun la dispoziţia navetiştilor suficiente maşini pentru că – se vede bine treaba – nu-i controlează nimeni. Şi, dacă îi controlează, şoferii dau copiii jos din maşini şi îi lasă să meargă kilometri pe jos, prin frig.

Peste jumătate dintre elevii de la liceele găeştene sunt navetişti şi îndură zi de zi un calvar, fără a fi auziţi şi ajutaţi de nimeni! Prin urmare, dragi instituţii cu atribuţii în verificarea transportului de persoane, chiar trebuie să se întâmple o nenorocire ca să începeţi să vă faceţi treaba? Chiar nu vă pasă de nicio culoare că cei care îngroaşă conturile patronilor de firme de transport sunt copii şi că au nevoie să meargă în căldură, în siguranţă şi la timp de acasă la şcoala?

SURSA – Cronica de Găeşti

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial