29 noiembrie 2023
VIDEO – 17 mii de lire sterline, preţul unui bilet pentru a călători cu celebrul tren Orient Express

VIDEO – 17 mii de lire sterline, preţul unui bilet pentru a călători cu celebrul tren Orient Express

După doi ani de restricții, trenul de lux ”Orient Expres” a ajuns din nou în România și a oprit în Sinaia și în Gara de Nord.

Cei peste 80 de pasagerii vor rămâne pentru o noapte în capitală, după care își vor continua călătoria spre Istanbul. Pentru voiajul de 5 zile cu plecare de la Pariş, turiștii străini au plătit peste 17 mii de lire sterline, de persoană.

Călător: „Este frumos aici! Superb.”

Orient Express a oprit prima data la Sinaia. Preț de două ore, turiștii au vizitat orașul și Peleșul. Traseul a fost stabilit în urmă cu mai bine de o sută de ani, când Regele Carol I a insistat ca turiștii să viziteze castelul. Călătorii au fost încântați de priveliște și de mâncarea românească.

Turist: „Este magic! Mâncarea este foarte bună!Este un moment grozav!”

Turiști, soț și soție: „O dată în viață ai șansa să vezi așa ceva! Ce oraș frumos!”

Turist: „Seamănă foarte mult cu ceea ce vedem în filme. Nicio dramă, încă. Este minunat, îmi place.”

Fascinat de frumușețea și istoria trenului, Alex a format un grup de prieteni din țară. Cu totii au venit din Iași pe urmele trenului Orient Express. Sunt pasionați de fotografie și vor să prindă cele mai frumoase imagini.

Alex: „E o apariție rară. L-am prins în Brașov de dimineață, apoi la Predeal și acum în Sinaia . Forte curat! Ce îți inspiră? Multă eleganță.”

Virgil: „E o plăcerea vinovată a tuturor pasionaților, să vină să prindă Orientul, când toată lumea scapă și vine și se bucură ca o familie, facem poze, ne cunoaștem , socializăm.”

La ora 14 fără un sfert pasagerii și-au reluat locurile și au continuat călătoria. Surprinzător , Orient Express a ajuns în Gara de Nord la ora stabilită, desi vagoanele au fost tractate de două locomotive românești, una electrica și una diesel.

Turiștii vor rămâne pentru o seară în București. Vor fi cazați la un hotel de lux și vor avea parte de o cină specială. Unii nu sunt la prima calatorie de acest fel.

Turistă: „Este cel mai bun! Foarte elegant. Unic. Organizatorii – oamenii Orient Express ne vor duce în Centrul Vechi al orașului, acolo sunt mai multe restaurante frumoase.”

Turiștii au plătit în jur de 17 mii de lire sterline, adică salariul mediu al unui român pe doi ani, pentru a trece cu trenul prin Paris, Budapesta, București, Varna și mai apoi Istanbul. La așa tarif, pretențiile sunt pe măsură.

Chef: „Caviar. Le place foarte mult și cumpără.”

Opt chefi din Italia, Franța, Spania sau Polonia gătesc pentru oaspeți. Imediat după ce pasagerii au coborât, angajații au umplut din nou bucătăria cu mâncare proaspătă.

Organizatori sejur: „Noi acum încărcăm mâncarea! Nu luăm toate produsele din Veneția pentru că există riscul să nu mai fie atât de proaspete pentru oaspeți. Noi acum încărcăm fructe proaspete, legume proaspete.În tren, au loc și petreceri sau spectacole live de jazz .”

Numai familiile regale , aristocratia si marii industriași își permiteau luxul de a călători la bordul acestui tren. Orient Express este cunoscut și trenul spionilor pentru că era modalitatea preferată de spionii vremii de a călători rapid între vestul și estul europei. Orient Express a ajuns în filme și cărți , iar cea mai frumoasă poveste legată de numele său este cea semnată de Agatha Christie.
Orient Express a fost inițial visul ambițios al unui belgian care și-a dorit un tren care să circule de la un capăt la altul al continentului european.

Sejur prin România

Celebrul tren Orient Express va circula în perioada 28/29 august – 4 septembrie 2022 pe teritoriul României, iar principalele obiective feroviare sunt gările Sinaia și București Nord.

Oamenii coboară din luxoasă garnitură pentru a vizita obiective istorice din România.

De 139 de ani (1883 – 2022), trenul istoric Orient Express circulă pe traseul Paris – Budapesta – Sinaia – București – Istanbul.

Povestea modernă a trenului Orient Express a început în 1977, când un american a avut geniala idee de a reînvia atmosfera sofisticată a călătoriilor de dinaintea marilor războaie.

El a cheltuit 16 milioane de dolari pentru a cumpăra 35 de vagoane de lux construite la începutul secolului trecut. Le-a renovat şi decorat folosind numai materiale preţioase: cristal, sticlă de Murano și lemn de mahon.

Pentru un sejur de cinci nopți, un călător trebuie să scoată din buzunar nici mai mult, nici mai puțin de 55.000 de lire sterline pentru un apartament mare față de 17.500 de lire sterline pentru o cameră cu paturi „twin”. Prețurile variază în funcție de anotimp.

Printre bunătățile care se regăsesc în meniul Orient Express sunt: caviar imperial (490 euro); somon afumat scoțian cu garnitură de hrean, cu smântână și pâine prăjită (43 de euro); Foie gras de rață proaspăt sotat, aruncat în vin;
Cotlete de miel la tigaie cu mustar (48 de euro);
Cotlete de miel sotate cu muștar, Farfuria maestrului de brânza (20 de euro) Prajitura cu lamaie Amalfi cu vanilie (18 euro);

La micul dejul, oamenii pot comanda scoici la grătar pe pat de mini-ratatouille, unt alb cu lapte si praf de cocos, piure de broccoli și quinoa cu coacăze.
 

Traseul trenului Orient Express pe rețeaua feroviară din România:


– 28/29 august 2022: Lokoshaza – Curtici (sosire la ora 17:24) – Arad – Radna – Ilia – Deva – Simeria – Șibot- Coșlariu – Teiuș – Sighișoara – Brașov – Sinaia – Ploiești Vest – București Nord, cu sosire la ora 15:42.
– 30 august 2022: București Nord (plecare ora 10) – Videle – Giurgiu Nord (sosire la ora 12:18/plecare la ora 12:40) – Ruse
– 3 septembrie 2022: Ruse – Giurgiu Nord (sosire la ora 11:00/plecare la ora 12:05) –Videle – București Nord, cu sosire la ora 15:22.
– 4 septembrie 2022: București Nord (plecare la ora 12:22) – Chitila – Ploiești Vest- Sinaia – Brașov – Sighișoara – Coșlariu – Teiuș –Simeria – Ilia- Arad – Curtici (sosire la ora 6:22/plecare la ora 6:55) – Lokoshaza.

Traseul istoric al trenului și programul pasagerilor Orient Express sunt organizate de compania Venice – Simplon Orient Express.
  

Sursa: StirilePROTV

fb-share-icon20
Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial