26 aprilie 2024
VALOROŞI! Reuşită remarcabilă a cercetătorilor dâmboviţeni!

VALOROŞI! Reuşită remarcabilă a cercetătorilor dâmboviţeni!

Un grup de tineri cercetători ai Universităţii Valahia din Târgovişte s-au distins printre expozanţii Salonului Internaţional al Cercetării, Inovării şi Inventicii PRO INVENT organizat la Cluj-Napoca, obţinând Marele Premiu al Salonului, cea mai înaltă distincţie a evenimentului.

Aşteptările cercetătorilor noştri au fost depăşite în recunoaştere, aceştia obţinând şi medalia de argint din partea Forumului Inventatorilor Român.

Invenţia apreciată de membrii juriului cu maximă distincţie a Salonului PRO INVENT se intitulează Dispozitiv de acţionare magneto-piezoelectric pentru micromanipulare şi constă dintr-un simplu dar ingenios sistem de prindere şi deplasare a obiectelor fragile cuprinse între 10 şi 50 micrometri, dimensiuni cu mult mai fine decât chiar diametrul unui fir de păr.

Aplicaţiile potenţiale sunt în domeniul microtehnologiilor, precum şi al aplicatiilor bio-medicale avansate.

De altfel, în cadrul Salonului, cercetătorii dâmboviţeni au stabilit mai multe contacte interesante cu Institute naţionale de cercetare în domeniul medicinei şi biologiei celulare, precum şi cu firme străine şi româneşti interesate de aplicaţii în domeniul micro-roboticii de precizie sub-micrometrică.

Demonstratorul a fost realizat în cadrul proiectului naţional Tinere Echipe intitulat „Dispozitive avansate pentru manipulare şi caracterizare la micro şi nanoscară (ADMAN)”, condus de către Ioan Alexandru Ivan, conferenţiar la Facultatea de Inginerie Electrică, Electronică şi Tehnologia Informaţiei.

La redactarea aplicaţiei au participat Mihai Ardeleanu, cercetătorul căruia i-a fost înmânat trofeul, precum şi Veronica Despa, doctorandă în cadrul proiectului. Remarcabilă a fost implicarea tinerilor masteranzi Valentin Gurgu şi Giorgian Ioniţă, care au preluat o bună parte din sarcinile legate de implementarea demonstratorului.

Viitoarea acţiune a perseverentului grup de cercetare constă într-o comunicare acceptată peste ocean, în California, la Conferinţa Internaţională pentru Microtehnologii Aplicate în Medicină şi Biologie (MMB2013), care se va derula în luna aprilie.

Reuşita se datorează şi colaborării susţinute din ultimii ani a lui Ioan Alexandru Ivan cu Institutul de cercetare-dezvoltare FEMTO-ST din Besançon, Franţa.

De-a lungul timpului, Universitatea a încheiat numeroase acorduri de colaborare cu universităţi şi institute franceze, care s-au concretizat prin derularea mai multor co-tutele de teză de înalt nivel ştiintific.

O altă colaborare paralelă a fost realizată cu Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Mecatronică şi Tehnica Măsurării (INCDMTM) din Bucureşti, profesor Gheorghe Gheorghe.

Cercetătorii târgovişteni şi nu numai vor beneficia în curând de un nou institut de cercetare la nivel European, Institutul de Cercetare Ştiinţifică şi Tehnologică Multidisciplinară al Universităţii Valahia din Târgovişte (ICSTM-UVT), clădire aflată în ultimele etape de finisare şi dotare cu aparatura performantă de laborator, prin intermediul unui proiect cofinanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională.

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial