“UNPR Dambovita susține reluarea dialogului politic dintre putere și opoziție și propune ca momentul simbolic al deblocării activității parlamentare prin revenirea opoziției la lucrările Parlamentului să fie votul tuturor partidelor pe proiectul de lege al UNPR privind taxarea averilor mari și foarte mari.
Taxa propusă de UNPR aduce mai multă credibilitate în plan politic pentru toate partidele, mai ales în perioade de austeritate, când anumite pături sociale sunt defavorizate și duc greu povara austerității. Această măsură poate regla echitabil aceste discrepanțe.
Nu toți cetățenii cu bani se comportă responsabil social. De aceea, UNPR consideră că taxa pe marile averi trebuie însoțită de un mecanism de monitorizare strict pentru a nu stimula evaziunea fiscală. Legea privind taxarea averilor mari este un proiect de inspirație progresită adus în dezbatere spre legiferare în SUA și numeroase țări europene.
În Grecia, Franța și Ungaria această taxă este numită Taxa de solidaritate pe avuție. În Franța, este cuprinsă între 0.55% și 1,80% și e plătită de către persoanele fizice (inclusiv familii) al căror patrimoniu net este mai mare de 790.000 de euro. În anul 2008 s-au încasat aproape 4 miliarde de euro. În Ungaria, se aplică din 1 septembrie 2006. Pentru persoanele fizice reprezintă 4% din venitul anual, pentru averi ce depășesc 27.200 euro, iar pentru persoanele juridice este de 4% pe profitul contabil. În Norvegia, Elveția, Olanda și Liechtenstein poartă numele de Taxă pe avuție.
În Elveția, bunurile cu valoare mai mare de 1.000.000 de franci elvețieni pot fi impozitate cu 1,8% până la 7,5%. UNPR propune o taxă de solidaritate de 1% din averea afișată care depășește 450.000 de euro. Impozitul pe averea afișată ar putea aduce, anual, la bugetul de stat, fonduri între 2-3 miliarde de euro, bani care vor fi folosiți pentru pensii și proiecte sociale în educație și sănătate.
Biroul de presă UNPR DAMBOVITA”