21 mai 2024

Un patron din Dâmboviţa, cercetat penal pentru că folosea munca la negru!

inspmdbCOMUNICAT DE PRESĂ

ACTIVITATE OCTOMBRIE 2016

-În cursul lunii octombrie 2016, I.T.M. Dâmboviţa a efectuat 121 de controale în domeniul relaţiilor de muncă în urma cărora s-au aplicat amenzi în valoare de 2800 de lei. 12 angajatori au fost sancționați pentru următoarele neconformități: lipsa certificatului medical în baza căruia personalul iși poate desfășura activitatea, munca nedeclarată, nerespectarea termenelor de înregistrare a Registrului de evidență a salariaților.

În acțiunile de combatere și identificare a muncii la negru au fost depistate 16 persoane prestând activitate fără întocmirea formelor de angajare, iar un angajator a fost trimis către organele de cercetare penală pentru primirea la muncă a mai mult de 5 persoane fără contracte de muncă.

În luna octombrie 2016 s-a desfășurat Campania de verificare a unităţilor care prestează activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri. S-a urmărit, cu precădere, modul în care unităţile respectă prevederile legale privind : durata activităţii ocazionale, înfiinţarea, completarea şi prezentarea Registrului de evidenţă a zilierilor, dovada plăţii remuneraţiei cuvenite zilierului, instruirea acestuia înainte de începerea activităţii, modul în care se asigură securitatea şi sănătatea în muncă a zilierului, asigurarea echipamentului individual de protecţie adecvat. În urma acestei acțiuni au fost dispuse următoarele măsuri: completarea Registrului de evidenţă a zilierilor conform prevederilor legii specifice, acordarea remuneraţiei orare cel puţin la nivelul salariului minim brut garantat în plată, transmiterea către I.T.M. a extraselor din Registrul de evidenţă a zilierilor, până la data de 5 ale lunii următoare.

-Activitatea privind securitatea şi sănătatea în muncă din luna octombrie 2016 s-a concretizat în 80 de acţiuni de control. Pentru deficiențele constatate au fost aplicate 105 avertismente şi 7 amenzi contravenţionale în valoare de 28.000 de lei.

 

Inspector şef

Marius Lixandru

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial