18 mai 2024
ANCHETE! 62 de sesizări electorale, 20 PENALE, la ora 17!

ANCHETE! 62 de sesizări electorale, 20 PENALE, la ora 17!

Inspectoratul Judeţean de Poliţie Dâmboviţa a înregistrat, până la ora 17, 62 de sesizări electorale.

20 dintre acestea au caracter penal, a declarat pentru MariusBUGA.ro comisarul şef Mihaela Savu, purtătorul de cuvânt al IPJ Dâmboviţa.

“Duminică, 29 iulie a.c., în intervalul 07:00-17:00, la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Dâmboviţa au fost înregistrate 62 de sesizări privind încălcări ale Legii referendumului, dintre care 50 au fost primite de la cetăţeni, prin S.N.U.A.U. 112, iar alte 12 de la formaţiuni politice.

În 20 dintre aceste situaţii, poliţiştii au întocmit dosare penale, în conformitate cu prevederile Legii nr.3/2000 republicată privind organizarea şi desfăşurarea referendumului.

Totodată, poliţiştii dâmboviţeni continuă activităţile pentru prevenirea şi combaterea faptelor de natură penală şi contravenţională care intră sub incidența Legii referendumului.

Pentru descurajarea „turismului electoral” la nivelul judeţului Dâmboviţa au fost instituite microfiltre de poliţie, care acționează pe drumurile naţionale şi judeţene, fiind oprite şi verificate autovehiculele suspectate că efectuează curse de transport persoane în acest scop.

Reamintim că, în conformitate cu prevederile Legii nr. 3/2000, privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, împiedicarea prin orice mijloace a liberului exerciţiu al dreptului de a participa la referendum se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea unor drepturi.

Legea prevede o pedeapsă cu închisoarea de la 6 luni la 5 ani în cazul celui care promite, oferă sau dă bani ori alte foloase în scopul de a determina alegătorul să voteze sau să nu voteze în cadrul referendumului, precum şi în cazul persoanei care votează fără a avea drept de vot ori alegătorului care votează de mai multe ori în ziua referendumului.

De asemenea, art. 55 din Legea referendumul prevede că tipărirea și utilizarea de buletine de vot false, introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine decât cele votate de alegători sau falsificarea prin orice mijloace a documentelor de la birourile electorale se pedepsesc cu închisoare de la 2 ani la 7 ani.

Tentativa se pedepseşte în cazul tuturor infracţiunilor incriminate de Legea nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului.

CENTRUL JUDEŢEAN DE COMUNICARE”

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial