5 mai 2024

Trei dâmbovițeni s-au ales cu dosare penale după ce au vândut petarde periculoase

Webp.net-resizeimage (1)Dosare penale întocmite pe numele a trei persoane bănuite de nerespectarea prevederilor Legii nr. 126/1995 privind regimul materiilor explozive și peste 850 de articole pirotehnice indisponibilizate de polițiști, în ultimele 24 de ore

La data de 30 decembrie a.c., polițiștii din cadrul Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase au depistat o femeie din Târgoviște în timp ce deținea și comercializa 485 de obiecte pirotehnice, destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni.

De asemenea, alte două femei au fost surprinse de polițiștii din Găești în timp ce dețineau și comercializau ilegal mai multe articole pirotehnice.

Față de acestea, polițiștii continuă cercetările pentru încălcarea prevederilor Legii nr. 126/1995 privind regimul materiilor explozive, iar cele 858 de obiecte pirotehnice au fost indisponibilizate.

Fiți precauți! Atenție la obiectele pirotehnice! Chiar dacă unele dintre acestea sunt de dimensiuni mici pot fi periculoase și pot cauza răni! 

Discutați cu copiii dumneavoastră și prezentați-le riscurile pe care implică utilizarea petardelor și artificiilor.

În calitate de persoane fizice, puteți cumpăra doar de la persoane juridice autorizate sau folosi doar materialele pirotehnice din categoria F1, adică acele articole pirotehnice de divertisment, care prezintă un risc foarte scăzut şi un nivel de zgomot neglijabil, destinate utilizării în spaţii restrânse. Petardele din categoria F1 nu trebuie să conţină mai mult de 2,5 mg de fulminat de argint.

Atragem atenția asupra faptului că utilizarea articolelor pirotehnice de natură artizanală, a celor din categorii de risc ridicat sau neluarea unor măsuri de siguranță atunci când sunt folosite articolele pirotehnice poate conduce la evenimente nedorite, soldate adeseori cu consecințe grave.

Orice operațiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an.

Este interzisă deţinerea, utilizarea şi vânzarea, către publicul larg, a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile 2, 3 şi 4, a articolelor pirotehnice de scenă (T1 şi T2) şi a altor articole pirotehnice din categoria P2.

Comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 și P1 către persoanele cu vârsta sub limita prevăzută de lege, precum și comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate de către pirotehnicieni constituie infracțiuni și se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an.

Totodată, potrivit normelor legale în vigoare, este permisă organizarea de jocuri cu articole pirotehnice de divertisment din categoriile 3 şi 4 numai dacă există acordul primăriei, al inspectoratului pentru situaţii de urgenţă judeţean şi avizul inspectoratului judeţean de poliţie.

 

 

 

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial