7 octombrie 2022
Tinerii din sistemul de protecție, vizită la Școala de Meserii

Tinerii din sistemul de protecție, vizită la Școala de Meserii

Tinerii din sistemul de protecție, atrași de Școala de Meserii 

   În zilele de 19 și 20 aprilie 2021, beneficiarii din cadrul centrelor rezidențiale, aflate în subordinea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Dâmbovița, precum și tinerii aflați în grija asistenților maternali profesioniști, cu vârste peste 16 ani, au avut parte de experiențe inedite în cadrul Școlii de Meserii Concordia, de la Ploiești.     Adolescenții au pătruns în tainele ospătăriei, ale bucătăriei și ale horticulturii. De asemenea, ”au tras cu ochiul” în Brutăria Concordia și au pus întrebări despre cum se face pâinea sau cum se fac cozonacii, al căror miros s-a răspândit peste tot în jur.

Au aflat informații despre cursurile de formare, despre cum poate fi petrecută perioada de 10 luni în Campusul Concordia, care este programul de studiu, de lucru și cât timp liber au la dispoziție. Nu au părăsit locația până când nu au participat și la ateliere practice, precum realizarea celor mai savuroase cocktail-uri non-alcoolice, pregătirea celor mai gustoase și mai atractive cafele și un atelier pentru modelarea șervețelelor. Tinerii au discutat și cu un psiholog despre câteva posibile meserii din care pot face carieră pe viitor și au lucrat în echipe, participând la un joc despre ce presupun meseriile alese.    

 După 10 luni de studiu la Școala de Meserii, tinerii care părăsesc sistemul de protecție au șansa să găsească un loc de muncă foarte bun în domeniul în care s-au format. Reprezentanții Concordia îi trimit în practică externă la antreprenori cu experiență, iar dacă dovedesc că sunt implicați și dornici să evolueze ca bucătari, ospătari, brutari sau horticultori, vor fi angajați în locația respectivă.     

La final, s-au arătat încântați și interesați să participe la cursurile Școlii de Meserii, mai ales că vorbim de 25% teorie și 75% practică. Unii dintre tineri au spus că sunt hotărâți să se înscrie în programul de formare, imediat ce împlinesc 18 ani, iar noi îi vom sprijini în acest sens.     

Activitățile s-au desfășurat sub egida ”Aripi pentru tineri – sprijin pentru tinerii care părăsesc sistemul de îngrijire – o abordare multi-sectorială: un model integrat de sprijin pentru întărirea sistemului de protecție din România și Bulgaria”, cofinanțat de Comisia Europeană, proiect desfășurat de Asociația CSR Nest și Organizația Umanitară CONCORDIA, în parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Dâmbovița.

sursa – Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Dâmbovița

fb-share-icon20
Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial