10 mai 2024
Târgovișteanca Oana Antonescu, atac la premierul Ponta: “Sacrifică sănătatea românilor! “

Târgovișteanca Oana Antonescu, atac la premierul Ponta: “Sacrifică sănătatea românilor! “

Oana Antonescu: Guvernul Ponta sacrifică sănătatea românilor în favoarea industriei tutunului

Solicit Guvernului României să îşi revizuiască poziţia faţă de această propunere de directivă europeană, să dea curs cerințelor societății civile și medicale din România și să nu sacrifice sănătatea populației pentru a susține interesele unei industrii precum cea a tutunului. Sănătatea cetăţenilor trebuie să fie pe primul loc!

Consumul de produse din tutun este una dintre cele mai mari provocări la adresa sănătăţii publice în România şi în Uniunea Europeană. Deși numărul de fumători la nivelul Uniunii rămâne constant, anual, aproximativ 700000 de cetăţeni europeni mor din cauza fumatului. Un român moare la fiecare 15 minute din cauza fumatului, numărul deceselor în România fiind în continuă creștere.

În condițiile în care 75% dintre fumători încep să fumeze înaintea vârstei de 18 ani, atracţia tinerilor față de produsele din tutun este tot mai puternică. Datorită acestor statistici alarmante, propunerea de revizuire a legislației de către Comisia Europeana are în vedere în principal descurajarea fumatului în rândul copiilor și al adolescenților tocmai pentru a reduce consumul de tutun pe termen mediu și lung.

În acest context, memorandumul Ministerului Economiei cu privire la noua directivă europeană privind fumatul, asumat de către Guvernul României ca și poziție oficială în negocierile aflate în desfășurarea la nivel european, nu reflectă interesele naționale în termeni de politici de sănătate publică. El nu reflectă nici angajamentele internaţionale ale ţării noastre ce rezultă în urma ratificării Convenţiei Cadru pentru Controlul Tutunului și nici avizul pozitiv al Senatului României din 4 martie 2013 referitor la propunerea de directivă privind produsele din tutun. Aviz, acordat în temeiul Tratatului de la Lisabona, salută măsurile ce au ca scop descurajarea consumului de tutun în special în rândul tinerilor.

Doresc să îmi exprim profunda dezamăgire față de poziţia oficială a statului român într-o chestiune atât de importantă precum combaterea efectelor nocive ale fumatului în rândul tinerilor, poziție care se bazează doar pe argumentele furnizate de industria tutunului. Guvernul ignoră cu bună știință realitățile sistemului de sănătate, cuantumul cheltuielilor pentru îngrijirile de sănătate pentru bolile atribuite fumatului și toate celelalte costuri asociate fumatului (decese, pensionari anticipate, absenteism).

Oana Antonescu, europarlamentar PDL, membră a Comisiei pentru Mediu, Sănătate Publică şi Siguranţă Alimentară a Parlamentului European.

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial