Proverbul „Tinerii cu tinerii şi bătrânii cu bătrânii” reprezintă o ideologie îmbrăţişată de mulţi în ziua de astăzi, datorită diferenţelor culturale şi a conflictului de idei dintre cele două generaţii. Centrul EUROPE DIRECT reuşeşte să dovedească inexactitatea acestei zicale, dezvăluind că totul depinde doar de dorinţa de comunicare a fiecăruia.
Astfel ajungem la subiectul curent, ilustrat de evenimentul “Vino în generaţia mea! Familia ca valoare.” Cu durată de o lună, a avut prima sesiune luni 5 martie între orele 14.00 şi 16.00 organizat de Biblioteca Judeţeană “Ion Heliade Rădulescu”prin Centrul EUROPE DIRECT în spaţiul special amenajat pentru adolescenţi şi tineri la etajul II, denumit generic Sala pentru adolescenţi şi tineri. Obiectivele urmărite în cadrul acestor atelier sunt de a dezvolta spiritul cetăţenesc faţă de familie şi valorile europene comune, pregătirea pentru învăţarea pe tot parcursul vieţii, creșterea oportunităților de întâlnire între generații în scopul întăririi solidarității și a transmiterii cunoașterii. Pe scurt cei tinerii vor învăţa de la seniori, iar seniorii de la tineri. Rezultatele evenimentului fiind extraordinar de benefice pentru ambele părţi care nu numai că vor învăţa să fie eficienţi în comunicare dar vor deveni poate pionierii unui nou trend, un trend sub forma unui vas, care va fi umplut numai cu dedicaţia celor două generaţii.
Pentru a exemplifica beneficiile mai concret, mă voi folosi de impresiile scrise de participanţii sesiunii din data de 5 martie. În însemnările acestora am putut observa mulţumirea în privinţa “comunicării între cele două generaţii” care s-a realizat fără prea multe piedici, facilitată fiind şi de lucrul pe echipe. Un alt beneficiu punctat este ocazia de a asculta părerile celorlalţi fiecare având un mod diferit de gândire, diferenţa de vârstă făcând lucrurile foarte interesante deoarece un sfat bătrânesc este întotdeauna folositor, dar inspiraţia şi elanul tinerilor nu trebuie subestimate niciodată. Combinând aceşti doi factori putem realiza lucruri incredibile şi desigur tinerii învaţă să fie cumpătaţi să gândească înainte de a acţiona, iar seniorii îşi vor lărgi orizonturile, lăsând în urmă modul de gândire “prăfuit” din vremea comunismului.
Aducând în discuţie neplăcerile observăm că acestea nu sunt de o aşa natură încât să aibă efecte negative asupra desfăşurării cursului, fiind reprezentate de “timpul care a trecut foarte repede”, emoţiile specifice primei experienţe şi poate cum a spus cineva “numărul oarecum redus de participanţi”.
La finalul evenimentului, s-a putut observa cu uşurinţă relaxarea şi zâmbetul de pe figura participanţilor care contraria lejer ideologia sus-menţionată. Poate în viitorul apropiat după lecţiile de tricotat şi poveştile din tinereţe vom încerca împreună cu seniorii jocurile oferite de Sala pentru adolescenţi şi tineri a Bibliotecii Judeţene Dâmboviţa, tenisul virtual fiind cu siguranţă mai puţin periculos şi solicitant pentru condiţia lor decât cel real.
După cum am spus mai sus, durata cursului este de o lună, acesta este gratuit şi deschis celor două generaţii, tineri (între 14-20 ani) şi seniori ( peste 50 ani). Se va ţine o dată pe săptămână orarul fiind flexibil după posibilităţile.
Îndrăzniţi, evadaţi din monotonia cotidianului şi veţi descoperi o nouă lume care vă va stimula imaginaţia într-un mod cât mai constructiv!