29 martie 2024
Târgovişte – Peste 18 mii de credincioşi, veniţi cu pioşenie la racla cu moaştele Sf.Nifon!

Târgovişte – Peste 18 mii de credincioşi, veniţi cu pioşenie la racla cu moaştele Sf.Nifon!

Sărbătorirea solemnă a Sf. Ier. Nifon, Patriarhul Constantinopolului şi Mitropolitul Ţării Româneşti, în Arhiepiscopia Târgoviştei

Sâmbătă, 11 august 2012, a avut loc, în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit NIFON, în faţa Catedralei Arhiepiscopale şi Mitropolitane din Târgovişte, sărbătorirea solemnă a Sf. Ier. Nifon, Patriarhul Constantinopolului şi Mitropolitul Ţării Româneşti, la care au participat peste 18.000 de credincioşi, veniţi din toate colţurile Arhiepiscopiei Târgoviştei, dar şi din eparhiile învecinate, ori din întreaga ţară.

Ceremoniile solemne au fost deschise de scoaterea raclei cu sfintele moaşte în faţa Catedralei, după care a fost oficiată Sfânta Liturghie Arhierească, de Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit NIFON, alături de un ales sobor de preoţi şi diaconi, pe un podium special amenajat lângă altarul Catedralei Mitropolitane.

P.Cuv. Părinte Arhimandrit Timotei AIOANEI, Mare Eclesiarh al Catedralei Patriarhale şi Exarhul cultural al Arhiepiscopiei Bucureştilor, a dat citire mesajului pe care Preafericitul Părinte DANIEL, Patriarhul României, l-a transmis cu această ocazie, intitulat: Sfântul Ierarh Nifon – promotor al culturii creştine româneşti, în care Întâistătătorul Bisericii noastre a evidenţiat faptul că Sf. Ier. Nifon este acea “personalitate marcantă a vieţii spirituale şi culturale, creştine şi româneşti, de la începutul secolului al XVI-lea”, care a „rămas în memoria Bisericii ca fiind înţelept Arhipăstor, grabnic ajutător, harnic şi rugător fierbinte al poporul creştin către Dumnezeu”.

În cuvântul său de învăţătură, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit NIFON a subliniat că “personalitatea Sfântului Ierarh Nifon de mare duhovnic se îngemãneazã cu aceea de luminat cãrturar al vremii. Iscusit duhovnic şi om de cultură, Sfântul Ierarh este un adevărat reper spiritual, moral şi cultural, căci el se constituie într-un frumos exemplu de autentică demnitate şi rectitudine morală, subliniind contemporanilor săi, în permanenţă, prin cuvânt şi faptă, importanţa principiilor Evangheliei lui Hristos”. Cu acest prilej Înaltul Ierarh a omagiat aniversarea a jumătate de mileniu de la tipărirea, de către Ieromonahul Macarie, a Tetraevangheliarului, ultima din cele trei capodopere ale sale, toate ieşite de sub teascurile tipografiei târgoviştene.

Arhiepiscopia Târgoviştei a marcat această aniversare prin tipărirea unei ediţii jubiliare a Tetraevangheliarului, în colaborare cu Biblioteca Academiei Române, cum, de altfel, a facut-o şi în trecut cu Liturghierul şi Octoihul. Alături de acest volum jubiliar, au fost lansate şi altele, precum cel editat cu ocazia împlinirii a 500 de ani de la urcarea pe tronul Ţării Româneşti a Voievodului Neagoe Basarab (1512-1521), intitulat „În slujba Bisericii şi a neamului românesc”; cel dedicat împlinirii a 380 de ani de la urcarea pe tronul Ţării Româneşti a Voievodului Matei Basarab (1632-1654), initulat „Ctitor de spiritualitate, cultură şi limbă românească”, şi cel tipărit cu prilejul împlinirii a 360 de ani de la tipărirea, la Târgovişte, a “Îndreptării Legii” (1652) şi intitulat “Marea Pravilă a unităţii de credinţă şi de neam”.

Închinarea pelerinilor la moaştele Sfântului Ierarh Nifon, aflate pe baldachinul din faţa Catedralei Mitropolitane din Târgovişte, va continua, ca de fiecare dată, până seara târziu.

BIROUL DE PRESĂ AL ARHIEPISCOPIEI TÂRGOVIŞTEI

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial