19 aprilie 2024
Târgovişte – Liturghie Arhierească şi Te Deum!

Târgovişte – Liturghie Arhierească şi Te Deum!

Cu ocazia a 500 de ani de la urcarea pe tron a Sf. Voievod Neagoe Basarab, ctitorul Catedralei Arhiepiscopale şi Mitropolitane din Târgovişte, ieri, 4 iunie, la Catedrala din Târgovişte, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Nifon, alături de Părinţii Consilieri de la Centrul Eparhial, de numeroşi preoţi şi diaconi, a săvârşit Sf. Liturghie Arhierească, urmată de un Te Deum şi de binecuvântarea lucrărilor de restaurare a sfântului lăcaş, în urma avizării proiectului de restaurare de specialişti din cadrul M.C.C.

La eveniment au participat oficialităţi locale, dar şi numeroşi credincioşi din Târgovişte, tineri din cadrul Asociaţiei Tinerilor din Arhiepiscopia Târgoviştei, elevi ai Seminarului Teologic Sf. Ioan Gură de Aur şi studenţi ai Facultăţii de Teologie din cadrul Universităţii Valahia. În cuvântul său de învăţătură, Înaltpreasfinţia Sa a evidenţiat importanţa doctrinară şi duhovnicească a marii sărbători a Sfintei Treimi şi a amintit de importanţa spirituală şi istorică a Sf. Voievod Neagoe Basarab, de la a cărui urcare pe tronul Ţării Româneşti au fost sărbătoriţi 500 de ani.

Înaltpreasfinţia Sa a amintit şi pe Sf.Ier. Nifon, Patriarhul Constantinopolului şi Mitropolitul Ţării Româneşti, părintele spiritual al Sf. Voievod Neagoe Basarab, datorită căruia marele voievod a parcurs drumul sfinţeniei şi ne oferă, peste veacuri, o pildă de virtute, de umilinţă şi de desăvârşire, mai ales că sfântul a iniţiat edificarea Catedralei şi a tipăririi de către Ieromonahul Macarie a cunoscutului său Tetraevangheliar (1512). De asemenea, Înaltul Ierarh a pomenit faptul că tot anul acesta se împlinesc şi 500 de ani de atestare documentară a judeţului nostru, printr-un document emis de Sf. Voievod Neagoe Basarab.

După aceea, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Nifon a participat la Şedinţa Festivă a Consiliului Judeţean Dâmboviţa, cu ocazia celor 500 de ani de atestare documentară a judeţului. Amintim că lucrările de construcţie a sfântului lăcaş au fost începute în anul 1518, din porunca Sf. Voievod Neagoe Basarab, îndemnat de Sf.Ier. Nifon, construcţia fiind apoi terminată în anul 1537, în timpul domniei Voievodului Radu Paisie.

Biroul de presă al Arhiepiscopiei Târgoviştei

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial