20 aprilie 2024
Târgovişte: Anveloparea blocurilor, un COŞMAR fără sfârşit! Lucrări degradate sub privirea blândă a administraţiei locale…

Târgovişte: Anveloparea blocurilor, un COŞMAR fără sfârşit! Lucrări degradate sub privirea blândă a administraţiei locale…

“In cadrul sedintei ordinare a Consiliului Local Municipal Targoviste pe luna august 2013, au fost aprobate o serie de hotarari avand ca scop deblocarea programului de reabilitare termica a blocurilor din municipiul Targoviste precum si participarea la alte programe locale multianuale privind cresterea performantei energetice in anul 2013.

Este vorba de 324 de noi scari de bloc, o parte finantate prin OUG nr. 18/2009, respectiv 67 de scari, cea mai parte parte finantate prin Programul Operational Regional 2007-2013, axa prioritara 1 “Sprijinirea dezvoltarii durabile a oraselor-poli urbani de crestere, domeniul de interventie 1.2 Sprijinirea investitiilor in eficienta energetica a blocurilor de locuinte”.

In legatura cu programul de reabilitare termica a blocurilor din municipiul Targoviste demarat in anul 2009, practic vorbim de transformarea unui proiect foarte util pentru targovisteni intr-un veritabil cosmar.

In perioada 2009-2011 au fost incheiate contracte de executie lucrari pentru 90 de blocuri, din care 85 de imobile contractate in anul 2009.

Deşi în contractele de execuţie termenele erau de 2 până la 4 luni, iar această activitate ar fi trebuit finalizată în mare parte încă din anul 2009, în mod absolut de neînţeles Primăria Târgovişte a acordat prelungiri succesive ale termenelor de execuţie, până s-a ajuns la situaţia în care executanţii au intrat în insolvenţă, pierzându-se şi finanţarea de la bugetul de stat din cauza întârzierilor.

Pentru exemplificare, sa discutam despre firma Consral. Pentru executia lucrarilor de anvelopare au fost incheiate initial 5 contracte de executie lucrari, executant fiind SC CONSRAL SRL.

In urma solicitarilor formale ale executantului, prin acte aditionale succesive au fost prelungite in mod nejustificat, termenele de realizare a lucrarilor, in medie cu 15-18 luni, desi termenul de executie prevazut in contracte era de 2-5 luni.

Precizez ca pentru perioada mentionata, daca Primaria Targoviste nu ar fi fost de acord cu prelungirea contractelor, valoarea penalitatilor contractuale pentru perioada de intarziere pe care municipiul Targoviste le-ar fi putut incasa, ar fi fost foarte mare, respectiv aproximativ 7.700.000 lei (77 mld. ROL), iar exemplele pot continua.

La momentul de fata, contractele de executie incheiate sunt reziliate, lucrarile executate suferind si degradari foarte mari, astfel ca acum se modifica hotararile initiale pentru a se da posibilitatea suportarii din bugetul local a lucrarilor suplimentare care se impun in urma degradarilor lucrarilor si pentru a se continua procesul de reabilitare termica.

Pentru a se debloca proiectul, în luna iunie am aprobat prin hotărâre de consiliu preluarea de către Municipiul Târgovişte a contribuţiei de 50%, în cuantum de 1.047.197,33 lei datorată de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului pentru Proiectul „Reabilitare termică a blocurilor de locuinţe din Municipiul Târgovişte”, urmând să încercăm reluarea finanţării şi recuperarea inclusiv a acestei sume.

In concluzie, cauzele principale care au condus la situatia blocarii proiectului de reabilitare termica au constat in prelungirea nejustificata de catre Primaria Targoviste a termenelor de realizare a lucrarilor, in medie cu 15-18 luni, desi termenul de executie prevazut in contracte era de 2-5 luni, nedecontarea lucrarilor de catre ministerul condus de Elena Udrea la momentul respectiv, lipsa de reactie si de implicare a Primariei Targoviste in directia deblocarii proiectului, precum si faptul că au fost încheiate zeci de contracte de expertize tehnice, expertize energetice şi proiecte de reabilitare în valoare de sute de mii de euro in folosul clientelei politice PDL, epuizandu-se pe aceste studii si proiecte mare parte din fonduri.

La acest moment, Consiliul Local Targoviste a deblocat proiectul initiat in anul 2009 si a demarat participarea la alte programe locale multianuale privind cresterea performantei energetice in anul 2013, cu mentiunea ca in calitate de lider al grupului USL din CLM Targoviste voi depune toate diligentele pentru ca proiectul de reabilitare termica sa se desfasoare normal, fara sincope, astfel incat interesul comunitatii locale sa fie pe deplin protejat!”, spune Cristian Stan, liderul grupului consilierilor USL din cadrul Consiliului Local Târgovişte.

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial