27 aprilie 2024
Târgovişte: Sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi, ocrotitorii învățământului teologic ortodox

Târgovişte: Sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi, ocrotitorii învățământului teologic ortodox

SĂRBĂTOAREA SFINȚILOR TREI IERARHI – OCROTITORII ÎNVĂȚĂMÂNTULUI TEOLOGIC ORTODOX, LA TÂRGOVIȘTE

Cu prilejul sărbătorii Sfinților Trei Ierarhi, ocrotitorii învățământului teologic ortodox, în ziua de marți, 30 ianuarie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Nifon a luat parte la Sfânta Liturghie oficiată la Catedrala din Târgoviște. Din sobor au făcut parte profesorii Facultății de Teologie și Științele Educației a Universității „Valahia” din Târgoviște, alături de Părintele Decan și Părintele Prodecan. La slujbă au participat numeroși studenți, dar și credincioși din istorica reședință vlădicească munteană.

Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nifon, profesor al Facultății și Decan pentru o perioadă îndelungată, a subliniat în cuvântul său importanța teologică, misionară și culturală a Sfinților Trei Ierarhi și aportul lor deosebit la optima exprimare a credinței prin intermediul culturii și a limbajului cotidian al vremii lor, precum și rolul lor special în configurarea identității teologice și ecleziale creștine din prima jumătate a celui dintâi mileniu creștin. Sfinții Trei Ierarhi au pus darurile sădite de Creator în ființa lor, în serviciul cunoașterii lui Dumnezeu și a lumii pentru a sluji comuniunea bisericească și buna propovăduire a Evangheliei lui Hristos în societatea acelui timp.

Înaltul Ierarh a îndemnat atât pe profesorii, cât și pe studenții prezenți să aprofundeze în permanență cunoașterea, luminând ignoranța și alungând orice tentație de lene intelectuală pentru a putea fi cu adevărat misionari ai civilizației creștine, cu ajutorul aprofundării teologice, dar și al științei, în general, ca mijloc de valorificare a darului cunoașterii în folosul civilizației noastre și al apropierii de Dumnezeu și între noi.

BIROUL DE PRESĂ AL ARHIEPISCOPIEI TÂRGOVIȘTEI

fb-share-icon20
Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial