lun. dec. 23rd, 2024

gradi1„Pe Axa 4, prioritatea investiţională 4.4, investiţii în educaţie, discutăm de realizarea câtorva investiţii importante, precum reabilitarea, modernizarea şi echiparea infrastructurii educaţionale Grădiniţa Nr. 8 Târgovişte, este a doua grădiniţă ca şi număr de copii din România, o grădiniţă care nu a făcut obiectul unor asemenea lucrări de anvergură.

Este vorba despre un proiect în valoare de 2,4 milioane de euro. De asemenea, reabilitarea, modernizarea şi echiparea infrastructurii educaţionale Grădiniţa Nr. 16 Târgovişte, reabilitarea, extinderea şi echiparea infrastructurii educaţionale Creşa Nr. 8 Târgovişte. Posibilităţile de accesare fonduri pe această Axă sunt limitate, dar infrastructura educaţională are şi o axă dedicată, este vorba de Axa 10, investiţii în educaţie şi formare, inclusiv formare profesională.

Aici intenţionăm să accesăm şase proiecte importante, până în 2018 trebuie să semnăm contractele de execuţie. Vizăm reabilitarea, modernizarea şi echiparea infrastructurii educaţionale la Colegiul Economic «Ion Ghica», un proiect cu o valoare estimată de 5 milioane de euro, la Grădiniţa Nr.13 – proiect în valoare de 1,4 milioane de euro, la Şcoala Nr. 6 «Tudor Vladimirescu» – proiect în valoare de 4,5 milioane de euro, la Şcoala Nr. 8 «Mihai Viteazu» – proiect cu o valoare estimată de 3,7 milioane de euro, la Şcoala Nr. 13 «Matei Basarab» – proiect în valoare de 4,7 milioane de euro, la Creşa Nr. 13 – un proiect în valoare de 700.000 euro, cu menţiunea că pe această Axă, ca şi proiect de rezervă, mai avem reabilitarea, modernizarea şi echiparea infrastructurii educaţionale la Liceul Tehnologic «Constantin Brâncoveanu» şi la Liceul Tehnologic «Nicolae Mihăescu».

Motivul pentru care ne-am orientat către această zonă a învăţământului tehnic constă în faptul că pe Programul Operaţional 2014- 2020 nu mai sunt finanţate investiţiile în licee teoretice. Spun proiecte de rezervă pentru că pe acest program de finanţare există o alocare iniţială, iar dacă până la 31 decembrie 2018 nu sunt semnate contracte de lucrări care să acopere cel puţin jumătate din valoarea alocată, adică cel puţin 16 milioane de euro, pentru unităţile administrativ teritoriale respective banii sunt redistribuiţi printr-o procedură competitivă, iar cei care au reuşit să atingă acest obiectiv prevăzut în ghidul de finanţare urmează să intre cu noi proiecte la finanţare pe economiile de la celelalte unităţi administrativ teritoriale.

Este un sistem mixt, avem o alocare iniţială, iar după aceea, în funcţie de gradul de absorbţie, se intră pe un sistem competitiv, astfel încât mai pot fi accesate cel puţin 10 milioane de euro la nivelul municipiului Târgovişte”, a declarat primarul interimar al municipiului Târgovişte, Cristian Stan.