28 aprilie 2024
Susţinem un proiect de suflet, la Tărtăşeşti: Campanie de donații prin SMS pentru construcția primului spital veterinar socio-comunitar din țară

Susţinem un proiect de suflet, la Tărtăşeşti: Campanie de donații prin SMS pentru construcția primului spital veterinar socio-comunitar din țară

Asociația Sache Vet, prima întreprindere socială veterinară a României, sărbătorește împlinirea a 8 ani de activitate prin anunțarea publică a campaniei de SMS pentru finalizarea construcției primului spital veterinar socio-comunitar din țară. 

Un mesaj cu textul VET la 8845 înseamnă o donație de 2 EURO lunar către Sache Hospital, locul în care orice patruped își va putea găsi salvarea. Sache Vet tratează gratuit fiecare animal aflat în nevoie, fie că este singur sau provine dintr-o familie vulnerabilă, iar pentru restul categoriilor oferă prețuri sociale pentru servicii, reinvestind peste 90% din profit înapoi în cauză. 

Laura Fincu, fondator și CEO, spune: “Suntem foarte aproape să terminăm primul și cel mai mare proiect de acest fel dezvoltat în țară, care ne va permite să salvăm cât mai multe animalele aflate în nevoie. Construim primul spital veterinar socio-comunitar pentru ca niciun animal să nu mai sufere dacă stăpânul său nu-și permite o consultație sau o investigație la o clinică specializată, sau dacă este abandonat. 

Statisticile arată că 80% dintre proprietarii de câini din țară nu-și permit să le ofere îngrijire veterinară corespunzătoare, în timp ce pentru animalele singure nu există nicio soluție subvenționată de stat. Din păcate, realitatea aceasta ne izbește în fiecare zi prin cazuri cât mai urgente și complexe și nu putem să o ignorăm. Contăm pe fiecare donație pentru a ne duce visul mai departe. Am împlinit 8 ani, dar misiunea noastră este pentru totdeauna.”

Proiectul se află în comuna Tărtășești, Dâmbovița și în prezent este în faza de interioare, cu ajutorul a 350,000 EURO strânși din donații. 110,00 EURO mai lipsesc ca Sache Vet să-și atingă scopul de a finaliza construcția pentru a-și mări capacitatea considerabil până în această vară. Spitalul va avea și un centru de training și formare, o direcție importantă chiar și în contextul celor mai bune legi, căci problema personalului este constantă.

În cei acești 8 ani, clinica Sache Vet a sterilizat aproximativ 100,000 de animale, a tratat și ajutat 12,000 de cazuri gratuit, indiferent de complexitate, a plasat spre adopție aproape 2,000 căței și pisici și a desfășurat peste 50 de campanii naționale de sterilizări. În paralel, a contribuit la acțiuni de educație și advocacy pentru a preveni înmulțirea necontrolată a câinilor și deținerea responsabilă și a atras 20 de parteneri naționali și internaționali care susțin activitatea asociației.

Laura Fincu adaugă: “De mai bine de 20 de ani, s-au cheltuit peste 750 milioane de EURO în contextul actualei legislații pentru a eutanasia peste un milion de câini din România. Este demonstrat la nivel global ca această strategie nu dă rezultate; matematic, nu poate ține pasul cu înmulțirea câinilor. Fără partea de prevenție prin sterilizare și educație, câinii se înmulțesc rapid și creează un impact puternic în societate, prin prisma multitudinii și gravității cazurilor, dar și a costurilor ridicate de gestionare. Nu în ultimul rând, violența asupra animalelor are un impact emoțional asupra dezvoltării oamenilor și mai ales a copiilor. Noi suntem determinați să continuăm construcția spitalului axat pe prevenție, pentru a demonstra că nevoia este urgentă, iar soluția există și funcționează.”

Sache Vet Clinic și Asociația Sache se numără printre cele mai importante ecosisteme de protecție a animalelor, prin rezultatele depuse în elaborarea politicii de sterilizare gratuită, atragere fonduri pentru campanii și tratare și reabilitare animale domestice. În prezent, echipa este formată din 12 persoane: medici și asistenți veterinari, manageri de proiect, fundraiseri și oameni de comunicare. În tot acest timp, inspirația lor a fost Sache, un câine a cărui poveste este universală, cu un destin similar milioanelor de animale abandonate și rănite de pe stradă. Din fericire, acesta a putut fi salvat la timp cu ajutorul Laurei și a altor studenți din București. Acum are 17 ani, trăiește liniștit alături de ei și supervizează construcția spitalului

fb-share-icon20
Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial