23 aprilie 2024
Situaţii speciale la ISU Dâmboviţa!

Situaţii speciale la ISU Dâmboviţa!

isudbAcţiuni de intervenţie şi activităţi preventive ale I.S.U. “Basarab I” Dâmboviţa

în săptămâna 28 martie – 04 aprilie 2016.

În săptămâna 28 martie – 04 aprilie 2016, echipajele de intervenţie din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Basarab I” al Judeţului Dâmboviţa au fost solicitate şi au intervenit la următoarele evenimente: 22 incendii (din care 12 incendii de vegetaţie), 2 acţiuni pentru asigurare zonă, 5 acţiuni pentru asistenţă persoane, o acţiune la alte situaţii de urgenţă (salvare animal), 2 misiuni pirotehnice şi o acţiune de evacuare a apei dintr-o gospodărie.

Două din aceste intervenţii au fost deosebite.

– Este vorba de un incendiu izbucnit marţi – 29 martie 2016, la o hală depozitare deşeuri reciclabile din oraşul Fieni, unde Detaşamentul de pompieri Pucioasa a intervenit cu patru autospeciale, din care două de la Garda de intervenţie Fieni. A fost o intervenţie dificilă, de durată, din cauza cantităţii foarte mari de materiale combustibile care au ars (cca.30 tone de deşeuri reciclabile: mase plastice, materiale textile, hârtie, cauciuc, burete). Intervenţia s-a finalizat după cca.27 ore de luptă cu focul, pompierii fiind nevoiţi să rămână şi peste noapte la locul intervenţiei.

Cea de a doua intervenţie a fost o misiune pirotehnică, fiind o premieră pentru judeţul Dâmboviţa. Vineri – 01 aprilie, pe la orele prânzului, dispeceratul integrat al I.S.U. “Basarab I” Dâmboviţa a fost anunţat despre descoperirea unui element de muniţie, de mari dimensiuni, în comuna Valea Lungă. Echipajul pirotehnic de la Detaşamentul Târgovişte s-a deplasat imediat la faţa locului, constatând că este vorba despre o bombă de aviaţie de cca.250 kg, în stare de funcţionare, rămasă neexplodată din timpul celui de al doilea Război Mondial. S-au luat măsuri pentru asigurarea zonei în perimetrul respectiv, paza fiind asigurată de cadre ale poliţiei şi jandarmeriei dâmboviţene. Totodată, a fost solicitat sprijinul echipei pirotehnice de la Unitatea Specială de Intervenţie în Situaţii de Urgenţă (U.S.I.S.U) Ciolpani care, în dimineaţa zilei de sâmbătă – 02 aprilie, alături de echipajul pirotehnic de la Detaşamentul Târgovişte, au acţionat pentru distrugerea în condiţii de maximă siguranţă a elementului de muniţie. Pentru asigurarea zonei şi siguranţa cetăţenilor, la locul evenimentului s-au deplasat şi un echipaj de intervenţie (cu o autospecială de stingere) şi un echipaj de ambulanţă SMURD de la Detaşamentul Moreni. Populaţia din zonă a fost sfătuită să rămână în locuinţe, cu geamurile deschise. Bomba de aviaţie a fost acoperită cu o cantitate mare de pământ, după care a fost detonată.

Echipajele SMURD din cadrul I.S.U.”Basarab I” Dâmboviţa au fost solicitate şi au intervenit în această perioadă la 205 cazuri medicale.

Personalul Inspecţiei de Prevenire a desfăşurat în perioada menţionată următoarele activităţi preventive: 23 controale pe linia prevenirii incendiilor, 3 controale pe linia avizării – autorizării, 2 controale de specialitate pe linia protecţiei civile şi 2 controale pe linia serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă, fiind aplicate un număr de 54 sancţiuni contravenţionale principale (în cuantum de 7100 lei). Nu au fost aplicate sancţiuni complementare.

Totodată, pe timpul controalelor au fost desfăşurate şi activităţi de informare preventivă, fiind executate 2 exerciţii de evacuare şi 2 exerciţii de intervenţie cu personalul aflat la locul de muncă.

De asemenea, pe timpul controalelor la localităţi, au fost verificate sistemele de alarmare şi avertizare a populaţiei în situaţii de protecţie civilă, sirenele fiind găsite în stare de funcţionare.

Începând cu luna martie a.c., toate subunităţile de intervenţie din cadrul I.S.U.”Basarab I” Dâmboviţa, odată cu misiunile de recunoaştere, desfăşoară şi activităţi preventive la obiectivele din raioanele de intervenţie. Astfel, în săptâmâna menţionată, cele 11 subunităţi de intervenţie au desfăşurat 46 activităţi de informare preventivă în 33 unităţi de învăţământ (şcoli, licee şi grădiniţe) şi 13 unităţi de cult (biserici ortodoxe).

COMPARTIMENT INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE

AL I.S.U. „BASARAB I” DÂMBOVIŢA

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial