„În Poliţie s-a ajuns în situaţia în care un poliţist încadrat acum din rândul civililor, care a urmat o şcoală de trei luni, să aibă un salariu mai mare decât un poliţist care este încadrat de 15 ani în Poliţie. Atunci cum să-i spun eu – nu mai pleca sau nu mai ieşi la pensie mai devreme de 55 de ani, cum discutau onor politicienii noştri?
Păi, dacă omul vede că sistemul este prost şi este salarizat prost, e clar că pleacă, scapă de stres, scapă de anumite cheltuieli suplimentare…
Salariile sunt mici, iar oamenii care lucrează efectiv în stradă sunt cei mai văduviţi, pentru că nu sunt diferenţe între cel care lucrează în stradă şi cel care lucrează în birou.
Nu sunt diferenţe legate de anumite structuri care lucrează în dosare penale şi alte structuri care nu fac dosare penale.
Sunt poliţişti care au peste 100 de dosare în fişet, le trebuie luni de zile să le citească… darămite să mai lucreze în ele, pentru că odată cu scăderea numărului de poliţişti, dosarele trebuie să fie preluate de cineva, de cineva care trebuie să facă cercetări. Şi atunci apare ştirea în massmedia – că poliţiştii au mii de dosare în lucru.
Dar cine ne opreşte să angajăm poliţişti? Cine ne opreşte să reducem cursurile la anumite şcoli de poliţie, unde se poate, şi să-i angajăm mai devreme, pentru că ei au deja noţiunile de bază?
Aceste noţiuni nu pot fi aprofundate decât prin practică. Abia după cinci ani putem spune că un poliţist a dobândit oarece experienţă şi a devenit un bun poliţist… şi poate efectua activităţi în domenii mai sensibile.
Poliţia nu se învaţă decât în practică”, a declarat liderul de sindicat, Florin Bălan, citat de Jurnal de Dâmboviţa.