lun. dec. 23rd, 2024

univCOMUNICAT DE PRESĂ

Centrul Internaţional de Conferinţe al Universităţii Valahia” din Târgovişte (UVT) a găzduit Simpozionul Internaţional cu tema Teologie, iconografie, mărturisire – rezistenţa Bisericii prin cultură şi spiritualitate”. Evenimentul a fost organizat de Facultatea de Teologie Ortodoxă şi Ştiinţele Educaţiei din cadrul UVT, în parteneriat cu Arhiepiscopia Târgovişte, Consiliul Judeţean Dâmboviţa, Primăria Târgovişte şi Consiliul Local Târgovişte.

Au fost prezenţi: Alexandru Oprea – preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Claudia Gilia – vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Înaltpresfinţia Sa Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Nifon, Călin Oros – rectorul Universităţii Valahia din Târgovişte, reprezentanţi ai primăriei Târgovişte, studenţi ai Facultăţii de Teologie Ortodoxă şi Ştiinţele Educaţiei din cadrul Universităţii Valahia” din Târgovişte, reprezentanţi ai Arhiepiscopiei Târgovişte.

Alexandru Oprea – preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa:

Salut prezența tuturor oaspeților veniți astăzi aici, în județul Dâmbovița, și a celorlalți participanți – reprezentanți ai administrației locale, lideri religioși, specialiști în religie, cadre didactice și studenți – la acest simpozion internațional, cu o temă pe cât de actuală, pe atât de importantă – Teologie, iconografie, mărturisire – rezistența Bisericii prin cultură și spiritualitate”.

Consider că evenimentul are menirea să promoveze cultura, spiritualitatea și tradiția autentică a Bisericii noastre, iar o astfel de abordare este un fapt bine-venit și bine-meritat, știind că Biserica, încă de la începuturile ei, și-a consemnat și împletit destinul cu istoria națională și largul sprijin popular.

Felicit reprezentanții Facultății de Teologie Ortodoxă și Științele Educației din cadrul Universității „Valahia”  din Târgoviște pentru organizarea unei astfel de manifestări științifice în județul nostru, care nu poate decât să ne onoreze, iar pentru noi, administrația județeană, este un bun prilej de a ne dovedi preocuparea în jurul convingerilor și principiilor care ne sunt comune. Cu toții suntem conștienți de importanța pe care o are învățământul, inclusiv cel religios, într-o societate modernă și dinamică. Religia are un impact major asupra societății contemporane, dar și asupra lumii de mâine.Credința și cultura nu sunt două entități paralele. Ele se întrepătrund și susțin în egală măsură identitatea unui popor.

Prin tema abordată, practic sunt aduși în atenție doi factori de stabilitate și dezvoltare socială: cultură și spiritualitate.Consider că este oportun și firesc să existe un dialog despre tot ceea ce înseamnă aceste valori, sub toate formele de manifestare.

Știm cu toții că religia este parte integrantă și definitorie a culturii europene. Ea a avut întotdeauna, în cadrul sistemului public de învățământ, un rol important în procesul de formare a competențelor și atitudinilor moral-sociale, oferind perspectiva realizării comuniunii între persoane și între popoare.

Cultura include limbajul grupului, tradițiile, obiceiurile și instituțiile – inclusiv ideile motivatoare, convingerile și valorile.

Tema simpozionului la care participăm astăzi este una prea vasta pentru a putea fi înfățișată în toată bogăția ei. Cu profund respect, închei prin a spune că fiecare clipă este o provocare a existenței noastre, fiecare om, fiecare rând de rugăciune sunt esențiale în viața de fiecare zi a noastră, a tuturor.

Mulțumesc organizatorilor pentru invitație și îmi exprim speranța că noi toți, împreună, bazându-ne pe un consens în ceea ce privește acești factori de stabilitate și dezvoltare socială, putem să aducem starea morală a societății noastre spre mai bine.

Biroul Comunicare, Relații Externe al Consiliului Județean Dâmbovița