„Cu toţii am fost martori, noi prin intermediul presei locale, la exerciţiile de imagine făcute de Boriga, dna Udrea şi dl Matei Gheorghe, directorul de la «Carabella», cu ocazia punerii în aplicare a proiectului «reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea şi echiparea infrastructurii educaţionale preuniversitare, universitare şi a infrastructurii pentru formare profesională continuă», respectiv consolidarea, reabilitarea şi modernizarea Colegiului Naţional «Constantin Carabella», corp A + B, din Târgovişte. Din nota de constatare a MDRT rezultă că valoarea totală a proiectului este de 10.305.346 lei, din care eligibilă 8.644.678 lei.
“Ce constată Corpul de control prin acest proces-verbal? În urma verificărilor efectuate asupra dosarului de achiziţie de lucrări, a Contractului de lucrări nr. 7881/23.03.2010, încheiat între municipiul Târgovişte şi SC Energoconstruct 97 SRL, care are ca obiect executarea de lucrări pentru Liceul «Carabella» s-au constatat următoarele nereguli: lucrările la pardoseli au fost realizate din parchet laminat, în condiţiile în care caietul de sarcini prevedea ca acestea să fie realizate din parchet lamelar din lemn masiv de fag (adică s-a făcut o lucrare cu materiale de 4, 5, chiar 6 ori mai ieftine decât cele trecute în caietul de sarcini); lucrările privind placările au fost realizate din lemn de răşinoase băiţuit, în condiţiile în care caietul de sarcini prevedea ca acestea să fie realizate din lemn de stejar calitatea A în lamele (adică mai scump de 4-5 ori), lucrările privind realizarea rampei de acces au fost efectuate din lemn de răşinoase, în condiţiile în care în caietul de sarcini se prevedea realizarea rampei de acces cu lemn de stejar (de 4-5 ori mai scump); lucrările la învelitoare au fost realizate din tablă zincată în condiţiile în care în caietul de sarcini se prevedea ca învelitoarea să fie din tablă tip ţiglă (care este de 4-5 ori mai scumpă decât tabla zincată).
“Astfel, lucrările efectuate şi decontate, cât şi materialele folosite nu sunt conforme cu cele solicitate prin caietul de sarcini şi proiectul tehnic, drept pentru care cheltuielile decontate pentru aceste categorii de lucrări şi materiale în sumă de 935.902 lei, la care se adaugă TVA în sumă de 224.616 lei, sunt neeligibile. Prima consecinţă este că această sumă de aproape 12 miliarde lei vechi trebuie plătită din bugetul municipiului Târgovişte, fiindcă nu sunt lucrări eligibile. Separat de această sumă care trebuie plătită, urmează şi o sancţiune aplicată de acelaşi colectiv din cadrul Autorităţii de Audit a MDRT, Comisia mai aplică şi o sancţiune care este tot de 25% din valoarea proiectului, respectiv 1.574.363 lei, pe care Primăria Târgovişte trebuie să o ramburseze autorităţii contractante în 30 de zile.
„Dincolo de propagandă, astea sunt realitățile proiectelor cu fonduri europene”
„Iată cum am ajuns să plătim, la un proiect, aproape 27 miliarde lei vechi din taxele şi impozitele oamenilor. Cine sunt vinovaţi? Aceiaşi indivizi care ne dau lecţii de moralitate şi fac operaţiuni de largă manipulare pe la televiziunile locale aservite.
“Mai departe dl Boriga a încercat să-şi apere proiectul într-un fel sau altul şi a mers la Curtea de Apel Ploieşti, a înregistrat dosarul 947/42/2011, la data de 10.11.2011, soluţia pronunţată în această cauză este de a respinge acţiunea municipiului Târgovişte, ca nefondată. Ca atare, printr-o hotărâre judecătorească definitivă s-a statuat că Primăria Municipiului Târgovişte este bună de plată. Dincolo de propagandă, astea sunt realităţile proiectelor derulate cu fonduri europene”, a precizat Adrian Ţuţuianu, senator PSD de Dâmboviţa.