“Noul Cod Silvic în Comisia pentru Mediu si Comisia de Ape, Păduri, Pescuit și Fond Cinegetic ale Senatului. O scurtă statistică.
Jalon PNRR, procedură de urgență!
Dezbateri în trei ședinte comune diferite. Prima ședință de discuții generale cu Minsterul Mediului, Romsilva, organizațiile profesionale, societatea civilă. Forma propusă de guvern, a fost criticată aproape de toată lumea, inclusiv Ministerul Mediului a cerut schimbări importante pe trei direcții mari, respectiv cele referitoare la accesul liber în pădure, incompatibilitățile personalului silvic și confiscarea bunurilor folosite la transportul ilegal de lemn.
Aceste trei direcții au fost criticate intens și de către opoziție și de către societatea civilă.Textul de Lege propus de Guvern are 168 de articole și au fost identificate 6 erori materiale(greșeli). Au fost depuse în jur de 130 de amendamente de către parlamentari atât de la putere cât și din opoziție. Societatea civilă a depus și ea propuneri de amendamente, ele au fost preluare doar parțial de către REPER și de către USR.
Amendamentele au fost discutate în două ședințe separate la care a participat și Ministrul Mediului însoțit de specialisti din minister, specialiști din Ministerul de Interne dar au lipsit reprezentanții Ministerului Public (Parchetul).
Personal am avut patru amendamente acceptate și unul respins, și am fost co-semnatar la alte cinci amendamente acceptate. Având în vedere că nu suntem cameră decizională, pe acest proiect a fost arătată din partea Ministerului Mediului și a puterii parlamentare o deschidere neașteptată legată de amendamentele opoziției. Decizia finală va urma la Camera Deputatilor, probabil după alegerile din iunie.
Unii se bucură de forma rezultată și care va fi votată luni (votul final în comisii și în plen), dar Romsilva, ocoalele private, asociațiile de proprietari de pădure, Ong-urile cred că au rămas nemulțumiți.
Nu exista reforme de substanță așa cum România s-a angajat în fața Comisiei, prin PNRR că o să facă! A fost doar o luptă pentru măsuri de bun simț, pentru măsuri care deja existau în vechiul Cod Silvic și pentru a prelua în forma actuală, măsuri deja adoptate de parlamentari legate de centura verde a Bucureștiului. Desigur, au scăpat și amendamente care vor afecta suprafețele de pădure actuale!”, spune Dragoş Popescu, senator de Dâmboviţa, reprezentant al Partidului Reper.