2 mai 2024
Senatorul Dragoş Popescu – “PNL-ul a găsit soluția la problema imensă a României, cu drogurile: mărirea pedepselor pentru deținere și consum, la închisoare între 1 și 5 ani!”

Senatorul Dragoş Popescu – “PNL-ul a găsit soluția la problema imensă a României, cu drogurile: mărirea pedepselor pentru deținere și consum, la închisoare între 1 și 5 ani!”

“PNL-ul a găsit soluția la problema imensă a României, cu drogurile: mărirea pedepselor pentru deținere și consum, la închisoare între 1 și 5 ani! Partidele de coaliție au votat pentru, la fel și, inexplicabil, USR! A trecut prin plenul Senatului o propunere legislativă de modificare a legii care reglementează prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri, care, pe lângă creșterea pedepselor pentru trafic de droguri de risc, crește și pedeapsa pentru deținerea de droguri în vederea consumului propriu la închisoare între 1-5 ani, fără posibilitatea de amendare.

Acum o săptămână experții ne-au explicat în Comisia de Drepturile Omului a Senatului că modalitatea de acțiune pentru a combate consumul de droguri NU este mărirea pedepsei pentru deținere și consum, că măsurile de tip coercitiv nu funcționează, că avem nevoie de politici coerente, de programe de prevenție, de centre de informare și tratare, de o soluție de tratare a tinerilor sub 18 ani, din ce în ce mai numeroși în rândul consumatorilor de droguri. Cu toate astea ieri 101 senatori au votat majorarea pedepsei pentru consum de la intervalul 3 luni – 2 ani sau amendă, la un minim de 1 an de închisoare și maxim 5 ani.

Este de neconceput să ne imaginăm că o persoană dependentă, sau consumatoare ocazional va petrece minim 1 an în închisoare pentru consum și ce ar putea să însemne asta pentru viața acelei persoane. Ce au înțeles colegii senatori din discuția cu experții?! Să aleagă calea cea mai simplă, ale căror efecte nu au fost dovedite, pe care alte state nu le mai iau de mult, în speță înăsprirea pedepselor pentru deținerea de droguri în vederea consumului propriu. Mă număr printre cei 2 senatori care au votat abținere, iar motivul este simplu, cred că traficul ar trebui sancționat mai aspru, dar nu și consumul. Am încredere că deputații vor înțelege implicațiile acestui proiect de lege și vor amenda în comisii propunerea prin păstrarea pedepselor mărite pentru trafic și vor avea curajul de a alege altă cale pentru reglementarea deținerii drogurilor în vederea consumului propriu”, a menţionat Dragoş Popescu, senator de Dâmboviţa, reprezentant al Partidului Reper.

fb-share-icon20
Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial