lun. dec. 23rd, 2024

”Guvernul va declara prin lege reactoarele nucleare modulare de la Doicești de importanță națională!

Nuclearelectrica se apără în instanță în procesul deschis de mine (în care încerc să aflu care sunt studiile care au dus la decizia de a alege Doicești ca locație preferată pentru aceste reactoare), spunând că încă nu e luată decizia finală în ce privește locația și de aceea nu trebuie făcute dezbateri publice pentru asta.

În același timp, ministrul energiei s-a dus la americani să le spună că facem să fie bine, să nu-și facă griji pentru autorizații și avize în ce privește reactoarele amplasate în România, că urmează a fi declarate de importanță națională și nu mai e nevoie de niciun act.

Legile acestea există pentru a proteja cetățenii și dacă Reactoarele Modulare Mici de la Doicești sunt conforme cu normele nu ar trebui să le fie frică de legi.

Dar există niște aspecte ce contravin: 📌 reactoarele sunt amplasate gard în gard cu o școală

;📌 sunt amplasate pe un teren privat, iar proprietarii terenului sunt acționari în firma ce va gestiona reactoarele, chiar dacă nu au experiență în energia nucleară;

📌 nu avem infrastructură de gestionare a deșeurilor menajere, darămite a celor radioactive.

Și asta e ce cunoaștem în acest moment, că dacă bați la porțile instituțiilor în căutare de studii aflăm că ele sunt secrete.

Cât despre contribuția de 3 miliarde de dolari, haideți să le spunem pe nume, că băncile nu dau bani gratis, dau împrumuturi (bani pe care cetățenii români îi vor da înapoi).

Pe ce dăm banii aceștia?! Pe reactoare modulare mici cu o capacitate de 420 MW, destul pentru un oraș de 50.000 de locuitori.

Oare merită riscul pentru cetățenii din zonă? Oare n-au învățat nimic dâmbovițenii post Crevedia?”, se întreabă Dragoș Popescu, senator de Dâmbovița, reprezentant al Partidului Reper.