”Încă un incendiu de proporții a zguduit Bucureștiul, de data asta la REMAT Glina, unde au ars tone de piese provenite din dezmembrări auto.
Fumul negru cu toxicitate imensă, ce afectează sănătatea populației s-a dispersat ca urmare a vântului puternic, dar cu toate acestea valorile poluanților au cunoscut o creștere accentuată în noaptea de 30-31 martie.
Ministrul Mediului, Tanczos Barna ia măsuri, exact așa cum e și el, insuficient: dispune către IGSU controale pentru siguranța la incendii, în loc să trimită Garda De Mediu la toți operatorii care gestionează deșeuri din jurul capitalei, ale căror depozite ard pe rând de ceva timp încoace și pe care nimeni nu pare că îi oprește.
Dar ce este cu adevărat hilar e că în comunicarea Ministerul Mediului – România, instituția solicita Agentia Nationala pentru Protectia Mediului – ANPM lista operatorilor cu autorizații pentru gestionarea deșeurilor, adică nu numai că aceste autorizații NU sunt publice, dar nici măcar ministerul nu are acces la ele!
Tocmai ca urmare acestui aspect am venit cu ideea unui Cazier de mediu și a unui Registru național electronic de mediu, care să includă toate aceste acte de reglementare ale operatorilor, care să fie publice și pe baza cărora să se poată verifica oricând un operator și activitatea acestuia. Ba mai mult, când un operator încalcă succesiv prevederile autorizației să poată fi sancționat cu suspendarea acesteia și încetarea activității.
E nevoie de acest sistem pentru a preveni aceste incidente, pentru a ajuta comisarii Gărzii să-și facă treaba, pentru a suspenda operatorii care nu respectă legea.Proiectul de lege îl puteți consulta aici: https://www.senat.ro/legis/lista.aspx#ListaDocumente#reformapentruaer#digitalizareamediului#aercurat#cazierdemediu”, a precizat Dragoș Popescu, senator USR de Dâmbovița.