Dum. dec. 22nd, 2024

“Discuțiile din a doua zi a Forumului pentru Aer Curat, organizat de Comisia Europeană s-au desfășurat sub umbra poziției Consiliului European, aceea de a permite derogări în aplicarea Noii Directive pentru Calitatea Aerului de până la 10 ani, pentru statele cu PIB mai scăzut față de media europeană, categorie în care intră și România.

Ce înseamnă asta exact? După ce Guvernul României nu e în stare să respecte normativele actuale privind calitatea aerului, ne vom îndepărta și mai mult de la traiectoria europeană prin derogări și amânări, așa cum ne-am învățat deja. Subliniez că în România mor anual prematur peste 29.000 de oameni din cauza poluării și situația în București este catastrofală.

S-au poziționat contra acestei abordări a Consiliului European atât federații și organizații de medici și din domeniul sănătății, precum și reprezentanți ai autorităților locale din Comitetul Regiunilor și alți factori de decizie. Practic, toți participanții de la Forum, ba mai mult, reprezentanta Comitetului Regiunilor a subliniat că în opinia ei noua directivă ar trebui aliniata cu recomandările Organizației Mondiale a Sănătății, mult mai stricte față de propunerea actuală de directivă.

S-a reiterat ideea că o astfel de derogare ar însemna o răsplătire a ministerelor de mediu din statele repetente la capitolul calității aerului de a petrece încă 10 ani în care să nu ia măsuri pentru a rezolva problemele.

Adică o distanță și mai mare față de statele care deja de peste 15 ani iau măsuri consistente de reducere a poluării. Cei care ar plăti prețul acestei derogări ar fi tot cetățenii din statele respective, în special copiii, bolnavii cronici, persoanele vârstnice și persoanele cu venituri reduse care nu-și permit să se relocheze din zone foarte poluate, iar prețul e sănătatea și chiar viața. Aceasta este adevărata inechitate socială!

Voi transmite o poziție către Consiliul European în acest sens și sper să fie susținută de cât mai mulți colegi de ai mei și de reprezentanți ai societății civile.

Ziua 2 din cadrul Forumului pentru Calitatea aerului a fost deschisă de comisarul pentru mediu, oceane și pescuit al Comisiei Europene, Virginius Sinkevicius, Primarul orașului Rotterdam, precum și reprezentanți ai societății civile și oficiali europeni. Cele două paneluri au inclus discuții despre noua directivă privind calitatea aerului și metode de diseminare a informațiilor despre aer.

Recomand să descărcați în acest sens aplicațiile informative: #airqualityindex#aerlive#airly“, spune Dragoş Popescu, senator de Dâmboviţa, reprezentant al Partidului Reper.