6 mai 2024
Senatorul Dragoş Popescu: ”Fără taxe pentru prosumatori!”

Senatorul Dragoş Popescu: ”Fără taxe pentru prosumatori!”

⛔️ Fără taxe pentru prosumatori!

✅ Astăzi, la o examinare mai aprofundată, posibilitatea taxării prosumatorilor de către ANRE a fost eliminată în cadrul Comisiei pentru energie, infrastructură energetică și resurse minerale din cadrul Senatului, urmând ca propunerea legislativă să continue parcursul în cadrul Parlamentului. Mă bucur să văd că problema pe care am ridicat-o a fost înțeleasă și, cu unanimitate de voturi, au fost aduse modificările de care era nevoie pentru protecția prosumatorilor.

👉 În luna decembrie a anului trecut am scris despre transpunerea păguboasă a Directivei 2018/2001 privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile prin OUG 163/2022. Așa cum am semnalat și atunci, directiva nu impune taxarea prosumatorilor pentru energia autoconsumată, ea prevede că prosumatorii au dreptul să producă energie pentru propriul consum, să vândă surplusul, fără a face obiectul unor proceduri discriminatorii sau disproporționate și fără aplicarea oricărei taxe sau oricărui tarif.

📌 Conform textului adoptat de Guvern, prosumatorii vor putea fi taxați de către autoritățile administrației publice centrale și Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) în anumite cazuri.

👉👉Ne dorim ca fondurile din Repower EU să ajungă la IMM-uri și persoane fizice cat mai aproape de locul de consum în vederea promovării energiei din surse renegerabile, iar nu la companii mamut de stat. Prosumatorii trebuie susținuți, iar nu descurajați prin astfel de măsuri!

✅ Deși mai sunt etape de parcurs până la intrarea în vigoare a legii în varianta propusa de mine împreună cu Cosmin Poteraș și susținută de colegii mei din Partidul REPER, votul de astăzi din cadrul comisiei este un pas înainte.

fb-share-icon20
Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial