Comunicat de presă
Așa cum știți, astăzi mi-am prezentat demisia din USR și am ales să contribui la noul proiect politic REPER. În urma unor afirmații ale unui personaj local dubios, apărute în spațiul online și preluate de o parte a presei dâmbovițene (care nu a avut deontologia necesară să ceară un punct de vedere și din partea mea), vreau să demontez acuzațiile care mi se aduc.
Toate informațiile legate de activitatea mea sunt publice pe pagina de internet a Senatului, inclusiv declarația de avere. Oricine poate să verifice și dacă există nelămuriri vă stau la dispoziție pentru a clarifica orice informație din sfera publică.
Mai jos găsiți postarea mea publică despre ce am făcut până acum în calitate de parlamentar și despre alegerea noului drum politic.
Drumul meu în #PoliticaAltfel a început ca membru PLUS, un partid nou, deoarece am crezut și cred că și în România politica poate să fie făcută pentru cetățeni. Onest, cinstit, curat. Am valori democratice, principii solide și nu pot face compromisuri doar de dragul unor funcții vremelnice.
Cred că menirea oamenilor politici este de a găsi soluții pentru ca România să devină mai bună. Vreau să contribui la proiectul politic REPER cu încredere într-un leadership bazat pe profesionalism și spirit de echipă. Scopul meu rămâne construirea unei Românii mai bune pentru noi și generațiile ce vor urma.
Voi continua să lucrez pe problemele care m-au preocupat și în această primă jumătate a mandatului de senator: calitatea mediului, accesibilizarea și transparentizarea datelor publice, reforma instituțională, cu angrenarea în procesele de decizie și de elaborare a politicilor publice a societății civile, a experților și a mediului de afaceri.
Alături de colegii mei Ramona Strugariu Dragoș Pîslaru Dacian Cioloş Dragoș Tudorache Alin Mituța Cosmin Poteraș Cristina Rizea Alin Prunean ne propunem să construim un REPER european mai bun pentru România. Temele în care am investit în acest an și jumătate de mandat și asupra cărora voi continua să mă aplec indiferent de formațiunea politică din care fac parte au fost:
Modificarea Legii 104/2011 privind calitatea aerului înconjurător, aflată în proces legislativ la Camera Deputaților, prin care propunem: Crearea unui Sistem Național pentru Calitatea Aerului, pentru decizii incluzive, transparente și o monitorizare reală și eficientă a calității aerului. Acces liber la datele din Rețeaua de Monitorizare a Calității Aerului. Reglementarea senzorilor și a sistemelor de senzori pentru măsurători informative. Transparentizarea datelor provenite de la poluatorii industriali și transmiterea lor în timp real către public și către Garda de Mediu. Definirea unor noi atribuții pentru Garda Națională de Mediu, privind măsurarea calității aerului, pentru eficientizarea intervențiilor pe teren care necesită analiza rapidă a factorului poluant. Reglementarea poluanților precum hidrogen sulfurat, formaldehida, negru de fum și amoniac. Legea nr.166/2022: Propunerea legislativă de completare a Ordonanței 31/2011, pentru interzicerea achiziţionării metalelor feroase şi neferoase obținute prin procese termice și chimice de la persoane fizice, pentru a diminua fenomenul arderilor deșeurilor pentru obținerea acestora.
Efectul pe care această lege îl produce este că blochează posibilitatea persoanelor fizice de a vinde către operatorii economici, de tipul centrelor REMAT, metale obținute prin ardere sau tratare chimică. Fără o piață pentru comercializarea acestor metale, arderea deșeurilor în acest scop va deveni neprofitabilă. Această lege a fost promulgată și este în vigoare. Transformarea în infracțiune a incendierii deșeurilor: propunere îngropată la Camera Deputaților, cu punct de vedere negativ din partea Ministerului Mediului, copiată ideea și pusă într-o ordonanță de urgență de același minister, care cu câteva săptămâni înainte nu înțelegea ce înseamnă incendiere. Nu pot decât să mă bucur știind că scopul ar putea fi atins, pedepse mai drastice pentru cei ce ne pun sănătatea în pericol.
Propunere legislativă privind Cazierul de mediu și Registrul național electronic de mediu – PL-x nr. 211/2022 – aflat în prezent în parcurs legislativ la Camera Deputaților. Propunere mai multă decât necesară având în vedere că acum: autorizațiile de mediu nu sunt centralizate la nivel național, iar o infracțiune împotriva mediului este tratată de fiecare dată ca fiind la prima abatere pentru că nu există o formă de digitalizare și transparentizare a fenomenului. Am organizat consultări cu specialiști din domeniu și oameni politici pentru ca aceștia din urmă să înteleagă urgența problemele de mediu și efectele pe care poluarea le are asupra vieții și mediului înconjurător. Cel mai recent eveniment organizat la inițiativa mea a fost pe 15 iunie, când am pus la aceeași masă doctori specialiști în probleme de sănătate cauzate ca urmare a poluării aerului și reprezentanți ai Comisiei Europene, ai Organizației Mondiale a Sănătății și politicieni.
Dragoș Popescu,
senator