mar. dec. 24th, 2024

sc-euȘCOALA EUROPEANĂ 2017

În data de 15 iunie 2017, la Palatul Parlamentului a avut loc festivitatea de decernare a certificatelor care atestă statutul de Școală Europeană pentru unitățile de învățământ din țară, în următorii trei ani școlari.

Festivitatea a adus alături pe ministrul educației domnul Pavel Năstase, fostul ministru, doamna senator Ecaterina Andronescu, doamna secretar de stat pentru învățământ preuniversitar Ariana Bucur, reprezentanții Parlamentului European, directorul Institutului European din România, directorul Agenției Naționale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației Formării Profesionale și inspectorul general din cadrul MEN doamna Stoian Marina.

Delegația județului Dâmbovița a fost compusă din inspector școlar general adjunct Stroe Cristina, inspector pentru proiecte educaționale Stancu Valentin, director Predoană Gabriel și director adjunct Grozea Daniela, eleva Maria Cristina Popa de la Școala Gimnazială Nr. 1 Moreni, director adjunct Rădulescu Carmen și elev Mihnea Petre de la Colegiul Economic ”Ion Ghica” Târgoviște.

Au fost aprobate prin ordin de ministru 63 de distincții pentru toate categoriile de școli din țară, poziția 29 fiind deținută de Școala Gimnazială Nr. 1 Moreni, Dâmbovița, din cele 117 candidaturi câte au fost evaluate anul acesta.

Au fost apreciate ambiția și dăruirea cu care au fost desfășurate activități în cadrul unor proiecte europene și impactul pe care l-au avut acestea asupra elevilor și instituției în general.

Consideram ca principalul câștig este modul în care Școala Gimnazială Nr. 1 Moreni se deschide, se conectează la nou și la provocările educației, respectă valorile europene și se mobilizează să scoată în evidență realizările.

Premiul în bani oferit de Ministerul Educației Naționale are o valoare de 5.000 lei și este destinat achiziționării unor dotări sau echipamente necesare școlii.

În cadrul festivității de decernare a certificatului de Școală Europeana 2017, pentru că anul acesta este an aniversar al Uniunii Europene și al Programului Comisiei Europene pentru educație, tineret și sport, denumit în perioada 2014-2020, Erasmus+, directorul ANPCDEFP, Calotă Monica, a gândit și organizat un moment de premiere a pionierilor în domeniul proiectelor și a celor mai harnice instituții din țară, care au implementat proiecte europene și în care rezultatele sunt vizibile.

În cadrul acestei festivități de înaltă ținută, la secțiunea ”harnicii”, a fost premiat Colegiul Economic “Ion Ghica” Târgoviște, care a ocupat locul al doilea la nivel național pe baza unor criterii dintre care amintim: numărul de proiecte instituționale implementate în perioada în care programul Comisiei Europene s-a derulat în România (1997-prezent) și impactul pe care acestea le-au avut la nivelul instituției.

Pentru un astfel de succes, doamna director Ilie Suzana, echipa managerială și echipele de profesori au lucrat necontenit în inițierea, scrierea, implementarea, colaborarea cu partenerii europeni și continuarea  bunelor practici din cadrul proiectelor cu finanțare europeană, iar Colegiul Economic ”Ion Ghica” din Târgoviște, desemnat anul trecut pentru a cincea oară consecutiv Școală Europeană, reprezintă o unitate model la nivel național, o instituție în care valorile europene, internaționalizarea și transformarea prin educație sunt realități ale căror efecte se văd în comunitatea lărgită.

Prin rezultatul de anul acesta, pentru anul școlar 2017-2018, în județul Dâmbovița vor fi 13 instituții de învățământ care dețin statutul de Școală Europeană.

Inspectori pentru proiecte educaționale europene:

Prof. Cristina Groza

Prof. Valentin Stancu