28 aprilie 2024
Scheiu de Sus – Sute de oameni, ignoraţi de autorităţile de la judeţ: Stai cu frică dacă se rupe sau nu podul cu tine la întoarcerea acasă

Scheiu de Sus – Sute de oameni, ignoraţi de autorităţile de la judeţ: Stai cu frică dacă se rupe sau nu podul cu tine la întoarcerea acasă

Suntem în Scheiu de Sus, comuna Ludești. Ultimul recensământ a găsit viețuind aici un număr de 910 suflete, iar așezările sunt înșirate de-a lungul văii Potopului preț de câțiva kilometri.

DJ702L care străbate localitatea, are restricții de tonaj încă de la primul pod, cel din Țarină, așa cum este numit de localnici, iar orice mașină care depășește 7,5t are interzis accesul.

Scăzând populația aflata in cele câteva case aflate până în acest pod, înseamnă că aproape 95% din locuitori sunt privați de posibilitatea accesului la autobuz, iar în cazul unui incendiu, mașinii de pompieri venită cu cele 9 tone de apă i s-ar refuza accesul, totul conform indicatorului.

Nu exista vreun panou adițional “Cu excepția riveranilor”, semn că, teoretic, nici locuitorii nu își pot aduce acasă materiale de construcții necesare, în mașini care sa depășească tonajul.

Ai de ridicat o casă cu bolțari, îi cari în tranșe mai mici; ai de pus tabla pe casă, o cari în așa fel încât să te țină podul.

Anul trecut, unul din podurile aflate pe acest drum județean, a cedat sub greutatea unei cife ce ar fi trebuit să deservească unul din localnici, aflat la mai puțin de 100m de acest pod.

Și atunci existau restricții de tonaj, însă nevoia oamenilor plătitori de taxe și impozite e vădit mai mare decât semnul ăla aflat la capul podului.

Și pe bună dreptate, ei plătesc taxele la fel ca ceilalți locuitori ai județului, însă doar în Scheiu de Sus stai cu frică dacă se rupe sau nu podul cu tine la întoarcerea acasă.

Intervenția celor de la drumuri județene a vizat doar refacerea accesului în zona podului rupt de cifă, în rest, situația a rămas neschimbată.

Pe aceste poduri ar trebui sa intervină și mașina ce colectează gunoiul, astfel că, cel puțin la întoarcere, după ce adună gunoiul din sat, masa totală a mașinii depășește cele 7,5t, masa critică care ar frânge structura și așa șubrezită a acestor poduri. Interesul pentru acești oameni pare să fi dispărut, iar administratorul drumului s-a complăcut doar la instalarea unor indicatoare cu restricția de tonaj, fără a preciza dacă și când se are în vedere o eventuală modernizare a acestui sector de drum.

articol de Liviu Lazăr,

reporter special targovistenews.ro

fb-share-icon20
Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial